Lexus CT 200h hibridautó, mint korszerű oktatójármű!

 A Lexus CT 200h hibridautó, tökéletes hajtáslánca még a Toyota Priusból való, de 1,8 literes szívó benzinmotorjának és elektromotorjának kettőse, együttesen 136 lóerő teljesítményre képes, méghozzá egy E-CVT fokozatmentes automata váltón keresztül. Gyorsulása nem rendkívüli, de tanulókocsinak éppen ideális lenne, mert a hétköznapi feladatokat tekintve minden helyzetben kiváló. Az ügyes hibrid technika városban, de még a tanpályán is elképesztő spórolásra, hatékonyságra képes. Bőven öt liter alatt, olykor a négy litert megközelítve közlekedünk a luxusautóval, még országúton is 4 liter környékén alakult az átlagos fogyasztás. Mindez pedig az energiát ügyesen visszatöltögető, sűrűn az elektromos módra váltó hibrid rendszerének köszönhető. Ennek az autónak minden visszajelzője, egész működése mutatja, hogyan kell a jármű lendületét kihasználni, takarékosan vezetni. Tanít az energia-hatékony vezetésre, ezért is jó tanulókocsi.  Autópályás menetben Debrecen felé, már nem annyira. Amikor az elektromotor nem tud besegíteni hatékonyan, a 99 lóerős benzinmotornak kell dolgozni, 6 liter fölé is mehet a fogyasztás. Végig élvezem vele a kanyarokat, feszes, nehéz az eleje, mégis jól tartja magát az úton. Azt nagyon bírom, hogy praktikus, pogácsa üzemmód kapcsolója van, balra fordítva Eco, jobbra fordítva Sport üzemmód, nem szükséges oda pillantani.


Az autó két évvel előtti frissítésének eredménye, hogy korszerű vezetéstámogató rendszereket összefogó Lexus Safety System+ csomagot kapott, amiben LED-es fényszórók, ütközésre figyelmeztető jelzés, adaptív tempomat, automatikus távfény, táblafelismerő és még sávtartó is van. Eljátszom a gondolattal. Lexus CT 200h hibridautó, mint korszerű oktatójármű!
 
Aminek most a legolcsóbb változata is 7,8 millió, - akciósan! 
De nem álmodozom!
A tanulóvezetők idén július elsejétől tanfolyam és- vizsgadíj állami támogatást kapnak az első jogosítványhoz, ami nagyszerű dolog, de nekem csak fél öröm. Fontos lenne a korszerű gyakorlati foglalkozás is. Az új oktatójármű támogatással megtaníthatnám tanulóimnak az intelligens, vezetést támogató rendszerek használatát, ami a jövőt, ami a biztonságot jelenti. A technikai változások ma már nagyon gyorsak, itt vannak! Mostantól, lobbizni fogok a legkorszerűbb oktatójárművek állami támogatásáért. A tanulóvezetők ne tegnapi, hanem a mai oktatójárműveken készüljenek a holnap közlekedésére!

 Horváth László debreceni gyakorlati oktató