Kanyarodó útjelzés a kereszteződésben (2)

(Avagy az elsőbbségi joggal bíró út iránya)

Ön jelezne, vagy nem jelezne?

A gyors-teszt eredményei  

Lenkefi László előző cikkéből és más gyakorlati oktató kollégáktól is tudjuk, hogy a forgalmi vizsgákon a kanyarodó útvonalat jelző kereszteződésekben különböző módon értékelik és értelmezik az irányváltoztatást, az irányjelzésre vonatkozó szabályokat. Ebben az oktatók sem egységesek, de néhány vizsgabiztos bukási okként is kezeli.
Idézzük megint a KRESZ 29.§ (2) bekezdésének ezzel kapcsolatos három mondatát: 
„Az irányváltoztatást – ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást – a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. A jármű egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetben) is adhat irányjelzést, ha ezzel a továbbhaladási irányról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet.”
  Azt állítjuk, hogy még ez a korrekt KRESZ idézet nem ad kielégítő választ kérdésünkre, tehát hogy mikor jelezzünk ne jelezzünk a kanyarodó útjelzéssel ellátott kereszteződésben? Sajnos a KRESZ tananyagokban, de még a teszt-anyagokban sem lelünk ehhez biztos kapaszkodókat.
Ezért - Virágh Sándor régi szakértőnk, szerzőtársunk javaslatára is, Kotra Károly tananyagfejlesztő kölcsönkért ábráiból, összeállítottunk egy ehhez kapcsolódó, tíz kérdésből álló  GYORS-TESZT anyagot, remélve, hogy ennek eredményével, okosabbak leszünk! A márciusban megjelent gyors-tesztet több mint 140-en odották meg, íme a számok és eredmények:
 10 + 1 kördiagram és 1 oszlopdiagramban: (kattintásra)

Ön jelezne, vagy nem jelezne?

 

     
     
     

Mindenesetre érdekes, meglepő eredmények! Most még nem értékelünk, mert néhány ehhez kapcsolódó hozzászólást is szeretnénk közölni, csak a végén összegzünk, ha egyáltalán levonhatók valamiféle következtetések (szerk.)