Úgy közlekedj...

 


 …mintha számodra a legfontosabbak, a szeretteid, a barátaid lennének körülötted! – így kezdődnek az Autós Nagykoalíció tanév eleji, közlekedésbiztonsági jó tanácsai.

 
Minden évszaknak és időszaknak megvannak a közlekedési sajátosságai. Ahogy elérkezik az iskolakezdés ideje, a város, a falu forgalma felélénkül, újra megjelennek az igyekvő gyermekek.
A nyár után mindenkinek nehezére esik a visszaszokás. Járjuk be együtt az iskolába vezető utat

tudjuk, hogy mennyi időbe telik az utazás, beszéljük meg a nehezebb forgalmi helyzeteket. Fontos az öltözék is a fényvisszaverő kiegészítők.
Legyen a gyermekünk mindig elérhető, és használja okosan a telefont. Állítsuk be követési funkcióját (erre vannak különböző alkalmazások is), tanítsuk meg, szükség esetén hogyan kell vészhívást kezdeményezni (bizonyos modelleknél a bekapcsoló gomb háromszori megnyomásával). Legyünk tisztában napirendjével, tudjuk, hogy nagyjából mikor, hol tart.
Nekünk, autósoknak is jobban oda kell figyelnünk, újra számolni kell velük. A legfontosabb, hogy legyünk türelmesek és előzékenyek. Fokozott óvatossággal közelítsük meg az iskolát, a gyalogos-átkelőket, kereszteződések, a megállók környékét. Ha mi visszük a gyermeket iskolába, induljunk el időben, szabályosan álljunk meg az iskola környékén, a tilosban ne várakozzunk.  Ne mobilozzunk, ne bömböltessük a zenét, hogy tudjunk reagálni a környezeti zajokra, a kigurult labdára, a  gyerekre.