Ellenőrzésbe futottam!

Megtörtént, hogy a pomázi vizsgabázison ellenőrzésbe futottam…
Éppen beálltunk tanulómmal a vizsgabázis parkolójába, amikor a hölgy és az úr odapattant hozzánk és elkérte minden létező papíromat, de még a tanulóm személyi igazolványát is. Jegyzőkönyvbe vették, hogy bizony nem karikáztam be a „teljesült” óraszámokat, mert azt nekem be kellett volna karikázni. Be kell karikázni az alapoktatás 9 óráját, az országúti vezetés 4 óráját stb. Ezt a hibát találták, más minden rendben volt. Nekem eddig fogalmam sem volt, hogy a karikázás az én feladatom. Azt láttam, hogy a vizsgabiztosok karikáznak, de még egyik sem mondta, hogy azt nekem kellene.
És ezt nekem, honnan kellett volna tudnom?
Nézegetem a jogszabályokat és rendeleteket, de nem találtam az erre vonatkozó utasítást. Minden évben fizetek cca. 16 ezer forintot a továbbképzésért, de abban az anyagban sem találkoztam ezzel.
Aztán valaki elárulta: a bizonylati albumban szerepel, hogy karikázni kell.
Bizony elkerülte a figyelmemet. Remélem, csak én voltam ilyen figyelmetlen! A tanulómnál volt személyigazolvány, de mi van akkor, ha nincs nála? Vagyis nekem mindig kötelességem igazoltatni a tanulómat, mielőtt megkezdem az órát?
És van még valami, amiről nem tudok?

Lenkefi László