A vezetés közbeni mobilhasználat

Büntetés helyett dicséret, tiltás helyett együttműködés: a Toyota ezzel a recepttel kíván eredményt elérni az autóvezetés közbeni mobiltelefon-használat visszaszorításában

A volán mögötti mobiltelefon használat a XXI. század egyi legnagyobb veszélye "ittas vezetése". Az írországi közlekedési kutató laboratórium szerint több mint négyszeresére nő a baleset kockázata, amint a sofőr telefonálni kezd, és megdöbbentő, hogy huszonháromszorosára, ha üzeneteket kezd írni és olvasni vezetés közben. A Toyota ezért már három éve elindította Driving Barista applikációját Japánban: a szoftver egy csésze kávéval (pontosabban egy kávéház-láncban beváltható kuponnal) ajándékozta meg azokat a felhasználókat, akik legalább száz kilométert vezettek anélkül, hogy hozzányúltak volna okos telefonjukhoz.

Az ötletet most Európában is megvalósították. A Face It Down kampány arra biztatja az autósokat, hogy képernyővel lefelé tegyék le telefonjukat, amikor autóba ülnek – ez azért fontos, mert a felvillanó képernyő már önmagában is figyelemelterelő hatással bír. Ezt követően kilométerenként gyűjtik a pontokat, amiket – talán hagyománytiszteletből – kávéra válthatnak be. 350 mobilmentes kilométer után jár egy forró frissítő ital. Ha menet közben felemelik a telefonjukat, azzal nullázzák az összes addig elért pontjukat, ha pedig az autó álló helyzetében pillantanak rá a készülékre, három percen belül nem indulhatnak tovább – a fejlesztők ezzel küszöbölték ki azt, hogy piros lámpánál „csaljanak” az ügyfelek.
A kávénál is nagyobb ösztönző erővel bírhat, hogy a fegyelmezett autósok csökkenthetik biztosítási díjukat, illetve díjkedvezményben részesülnek annak a Q-Park szolgáltatónak a parkolóhelyein, amely egyébként a világon elsőként kínált kifejezetten az öntöltő hibridek számára fenntartott várakozási pontokat.

A program bevezetése óta nem kevesebb mint 22 millió kilométert tettek meg az alkalmazás felhasználói. A Magyarországnál területileg alig kisebb, 6,5 millió lakosú Írországban eddig több mint 45 ezren töltötték le az applikációt. A szoftver egyelőre csak a szigetországban elérhető, de a Toyota közlekedésbiztonság iránti, általános elkötelezettségének ismeretében az alkalmazás előbb vagy utóbb a kontinentális Európa országaiban is megjelenhet. A Toyota Face It Down alkalmazása az alábbi címekről tölthető le:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.toyotarsa.faceitdown
IOS: 
https://itunes.apple.com/us/app/faceitdown/id1254020922?ls=1&mt=8

 (automotive news)