Defenzív ajánlások (1- 43)

 


 

A közlekedésben a KRESZ-szabályok megtartása fontos, de nagyobb biztonságot nyújt a veszélyt előrelátó, defenzív taktika alkalmazása. Ez pedig a tapasztalt járművezetők összegyűjtött, rendszerezett, jól bevált tudásanyaga. E tudás, az önmagunkat és másokat is féltő, megértő és megérző, együttműködő járművezetési taktika, ami a közlekedésben az életben maradás jobb lehetőségét adja. Ennek legegyszerűbb alapjait, ajánlásait már a kezdő vezetők is megértik, de önmagában az elméleti tudás nem elég! Csak a helyzetek folyamatos átélése, a szorgalmas begyakorlás hoz eredményt, amivel a lehető legkisebbre csökkenthető a baleseti kockázat.


Első ajánlás:

Legyen mindig távköz, térköz, műveleti tér!

 

A szabad járműmozgáshoz az elegendő hely megteremtése, még a sűrű városi forgalomban is lehetséges. Az egymástól való tisztes távolság, a térköz és távköz megteremtését ne várjuk másoktól. Együttműködő tekintetkapcsolattal, kezdeményező és kiszámítható mozdulatokkal a legrosszabb helyzeten is javíthatunk. Éreznünk kell, hogy túl közel merészkedő társaink tüskéi veszélyt jelentenek! 

 

A sündisznók már megtanulták: van olyan optimális távolság, amivel még jól elviselhetik egymás közelségét. 


Második ajánlás:

Szemléltető, célérthető mozgás!

Ha egyértelmű a nyomvonalunk, haladási szándékunk, akkor kiszámítható a mozgásunk. Szemléltető, célérthető mozgás pl. a jobbra tartás, az út vonalvezetéséhez igazodás, a tekintet irányába való haladás, kanyarodás előtt a helyezkedés. A célérthető mozgás több mint irányjelzés, gyorsítást, lassítást, megállást is jelezhet. A tempó és a nyom nyelve beszél! Irányváltási, megállási szándékunkat pedig tovább erősíti a villogó irányjelzés, az idejében felvillanó féklámpa.

 

 Mutassuk, hogy irányt váltunk, megállunk, leszállunk! 


Harmadik ajánlás:

Legyen mindig biztonsági tartalék!

Lehetünk okos, tapasztalt járművezetők, de nem vagyunk tökéletesek! Szükségünk van a biztonsági tartalékra! Hagyjunk reményt a legrosszabb helyzetre, a végszükségre is! A jármű teljesítményét, sebességét se használjuk a végletekig. A kanyarban, a kerekek tapadásában is maradjon tartalék, de saját vezetési képességünket se használjuk ki a végletekig. Az előrelátó, defenzív vezető számvetéssel készül az útra: neki egy kicsivel mindig több ideje van.

 

A legrosszabb helyzettel is számolva, legyen biztonsági tartalék!


 Negyedik ajánlás

Távoltartás, eltávolodás!

 

Tartsuk távol magunkat a veszélyes karosszériáktól, benne az agresszív vezetőik indulati-érzelmi erőterétől. Ne vegyük fel a kesztyűt. Az önuralom nemes, emberi erény, a defenzív vezető mindig képes lemondani, mert azt is előre látja, a helyzet még rosszabb is lehet! Az eltávolodás okos manőver, ami lehet határozott gyorsítás vagy lassító lemaradás.A nyuszi mindig a biztonságos manővert választja.
 


Ötödik ajánlás:

Előre látni, meglátni!

 

Az előre látás nemcsak a messzire látásban, a látótér nagyságában mérhető, hanem a forgalmi történések következményeinek megsejtésében, megérzésében is. Az előre látó vezető anticipál, a jövőt pásztázza! Gondolatban a történések előtt jár. Vezetési tapasztalatának a múltban rögzített képzetei segítik abban, hogy megtalálja a legjobb beavatkozásokat.

A közlekedési baleset az mindig az előre látás hiánya, az anticipáció kudarca!

 


Hatodik ajánlás:

Látni és látszani!

Nemcsak nézni, meglátni! Nemcsak jó szemmel, szemüveggel vezetni és látni, látszani is kell! Szembe tűnni, kibújni a sötét holttérből, fényt kapcsolni, villogni. Itt vagyok, a valóság vagyok, számoljatok velem! A láthatóság éppen az, hogy tudnak rólam mások a közúton, ami a biztonság egyik feltétele. Az előrelátó, együttműködésre kész vezető nappal is kitűnik környezetéből, aki pedig éjszaka nem látszik az úton, az mások számára nincs, nem is reménykedhet!

A macska szeme lát, a „macskaszem” az látszik is!


Hetedik ajánlás:

Egyedül most biztosabb!

A szoros egymás melletti haladásban, az ismeretlen partner bizonytalan képességére is rá vagyunk kárhoztatva. Közelsége kockázat! Kerüljük a partner manővert, válasszuk az elkülönülést. Inkább szólóban! Most helyénvaló a bizalmatlanság, Nyakunkon van, érezzük zaklatott lihegését? Hadd menjen! Engedjük! Egyedül biztosabb!

 

Ha szabad a tér, miénk a nyugodt vezetés élvezete!


 Nyolcadik ajánlás:

Együttműködni a partnerekkel!

 

Folyamatosan figyelni, mire készül a másik, mit is akar? Ha autónk nyomvonala keresztezi a másik útját, ha forgalmi viszonyba kerülünk, azonnal kapcsolódni. Keresni tekintetét, tájékoztatni a tempó és a nyom nyelvén. Fényjelet, hangjelzést, kézjelet adni. Köszönni neki! Szándékunkat megüzenni !

Ha megegyezünk, nem ütközünk!


Kilencedik ajánlás:

A veszély előszobája!


A dynomen helyzet. Ez még nem a közvetlen veszély, de már izzik, bármikor robbanhat! Most kettőzött a figyelem! Ha időben vagyunk, időt nyertünk, helyhez, műveleti térhez jutottunk. Észfék ez a sikeres beavatkozáshoz. A veszély előszobájában mindig sebességcsökkentés, kettőzött figyelem! Bevált defenzív módszerek!

 

Dynomen helyzet, a veszély előszobája!


Tizedik ajánlás:

Partnerismeret, alkalmazkodás 
Gyalogosok, kerékpárosok!


Az úttesten védtelenek, gyengék, nem képesek a motoros járművek ritmusában haladni. Már a közelségük is dynomen helyzet! Bölcsen döntsünk: lassítsunk, hogy optimális távközt és térközt teremtsünk, megvédhetjük őket, mint ahogy saját magunkat is! Mert ugyan most beszálltunk, hogy autót vezessünk, de hamarosan kiszállunk, hogy motorozzunk és két keréken tekerjünk, majd ha erről is leszállunk, gyalogosként szedjük a lábunkat.

Autós-motoros-biciklis-gyalogos kentaurok vagyunk! 


Tizenegyedik ajánlás:

Partnerismeret, alkalmazkodás 
Gyermekek, öregek!

 

A gyermekek, akik majd nálunk sokkal jobbak lesznek a közlekedésben, de MÉG NEM képesek a tartós figyelemre, a teljes alkalmazkodásra. 
Az öregek, akik tapasztaltak, jóval többet tudnak nálunk, de MÁR NEM képesek a tartós figyelemre, az elvárható reakciókra.   Vigyázat Öregek! Vigyázat Gyermekek! Nagyapáink! Unokáink!


Tizenkettedik ajánlás:

Partnerismeret, alkalmazkodás
Mozgássérült, hallássérült, látássérült emberek!

 

A defenzív vezető látja, hogy a sérült emberek előtt magas "korlátok" vannak a közúton! Akadálypályán közlekednek! Fogyatékkal, testi bénultsággal, siketen, vakon tapogatóznak, hogy céljukhoz érjenek. Jár nekik az előny, a méltányosság! És ez több mint szabály: ez Bibliai Dörgés!

Helyet adni, előnyt adni, utat mutatni! SEGÍTENI!  


Nagyjárművek, az "állati" nagy partnerek!

Tizenharmadik ajánlás:

 

 

 

 

 

 

 
A KAMION szerelvény nagyra nőtt, hosszú járműkirály! Mellette haladva kellemetlen, huzatos veszélyben vagyunk. Megelőzéssel szabadulhatunk tőle, de sokszor a lemaradás okosabb manőver.


Tizennegyedik ajánlás:

 

 

 

 

 

 
A VILLAMOS nehéz mozgású, nagy sárga elefánt! Nehezen gyorsul, nehezen is lassul. Vasból van és szeletel!


 

Tizenötödik ajánlás:

A nagy szemetes KUKA a szűk utcákban terpeszkedő, lomha őshüllő. Mindent bevesz  a gyomrába, de ehhez sűrűn meg kell állnia. Kikerülni lehetetlen. Nyugi!Tizenhatodik ajánlás:

 

 

 

 

 

 
A városi AUTÓBUSZ óriás kékbálna a forgalomban. Gyorsan elénk nyomakodó, mindent eltakaró, elsöprő lendület. Vigyázat, hosszú is, csuklós formája veszélyesen csóvál a kanyarban!Tizenhetedik ajánlás:

 

 

 

 

 


TROLIBUSZ, 
villanyos robusztus nagy jármű, hosszú, felső pórázon vezetik. Csendben jön, füst nélkül, de gyors, bivaj nagy hajtóerővel.Tizennyolcadik ajánlás:

 

 

 

 

 

 

TEHERGÉPKOCSI PÓTKOCSIKKAL glasszál előttünk. Üresen nagy zajjal, rakottan, megfáradt pupos tevék egymás után, a kanyarban veszélyesen kisodródva a nyomból! 

Tizenkilencedik ajánlás

A fél látás, az fél biztonság! Ha nem jól látjuk, ha takarás van a látótérben, akkor az megint a veszély előtere! Vészkijárat csak a régi, bevált módszerrel lehetséges, a defenzív észfékkel. Lassítás, kettőzött figyelem, hogy legyen bizonyosság


 


Huszadik ajánlás

Azé az elsőbbség, aki meg is kapja! Kereszteződés, jobbkéz szabály, miénk az elsőbbség! De ez csak a szabály! Balról jön, de lassítsunk, fékezzünk, megálljunk! A jog elbukott, mi életben maradtunk!Huszonegyedik ajánlás

Nyomtévesztés, veszélyes tévelygés! Ismeretlen utak, hiányos terelővonalak, ahol tekintetünk eltéved, az veszélyes terület. Vissza a kályhához! Mindig csak jobbra tartva, a jobb szélhez igazodva. Érthető, kiszámítható manőverekkel.


Huszonkettedik ajánlás

Üres utca, nehéz utca! Nincs forgalom, nem jön a busz, nincsenek gyalogosok, nincs villamos, nem jár a troli sem! Ilyen a valóságban nem létezik! Hátul, mellénk suhant egy biciklis "együtt" fogunk jobbra kanyarodni.   

 
 


Huszonharmadik ajánlás

Az okos enged! Igaz tanmese: országúton hazafelé rohan a járműoszlop kilencvenes tempóban, éppen ennyivel még lehet! Egy valaki előzésbe kezd, itt a frontális ütközés veszélye. Más valaki lát, beugrási hézagot teremt, elmarad a borzalom! Okos ember, Okos manőver, aznap két áldozattal kevesebb.

 
 A helyismeret, az útirányválasztás módszerei

Huszonnegyedik ajánlás

Kerüljük a tömegeket, a megszokott, felkapott útvonalakat,  a zsúfolt csomópontokat. Minél kevesebb a partner, annál könnyebb, kisebb a valószínűsége a konfliktusnak, a balesetnek. Annál nagyobb biztonságban vagyunk. Egyszer már mondtuk: a legbiztosabb egyedül!

 

 

 

 

 

 


Huszonötödik ajánlás

Merjünk változtatni rögeszmés, megszokott útvonalainkon. Biztonságunk múlik az útirány tervezésén az útvonal jó megválasztásán!  A tájékozódásban a GPS alkalmazás is segít, de a jól felkészült járművezető naprakész helyismerete ezt is felülírja! 

 

 

 

 

 

 


Huszonhatodik ajánlás

Erre rövidebb, arra hamarabb! A jó kerülő út sokszor nagy előnnyel jár! Megéri válogatósan vezetni, hiszen alapos helyismerettel időt nyerünk, elkerülhetjük a veszélyes helyeket és partnereket. Ez is praktikus megelőző módszer.

 

 

 

 

 

 


Huszonhetedik ajánlás

A defenzív vezető nem  rabja szokásainak. Nemcsak az útvonalakban válogatós, már az elindulásról is szabadon dönt. Okosan! Mérlegeli a várható akadályokat, a torlódásokat, a kockázatokat. Ha rosszak az előjelek (és ha nem foglalkozásszerűen végzi a munkát) a vezetésről is lemond. Vonatra, autóbuszra, villamosra, kerékpárra, gyaloglásra tervezi meg útját.  Huszonnyolcadik ajánlás

Helyismeret, napszakismeret, útvonalismeret

A jól megtervezett, az időben is válogatós autózás azt jelenti, a saját menetrendünk szerint közlekedhetünk. A jól ismert, megtapasztalt útvonalon, kevesebb kockázattal, kisebb költséggel, nagyobb szababadságfokkal. Ez a legjobb stratégia, felső fokon, okosan gyakorolni a defenzív taktikát.

 

 

 

 

 

 


Huszonkilencedik ajánlás

Kutatómenet

Nagy forgalomban a keresett objektum, az épület, a házszám megtalálása csak az óvatos, tapogatódzó, lassú sebességben biztonságos. További feltételek: szorosan jobbra tartás, kerülni a váratlan manővereket, a hirtelen megállást! Legyünk teljesen kiszámíthatók!

 

 

 

 

 

 


Harmincadik ajánlás

Tanulómenet

 

 

 

 

 

 

 A 25x25 cm-es T tábla üzenete: 
a volánnál még Tudatlan, Tájékozatlan, Tévedő, Tépelődő,  Tehetetlen, Tempószegény Tanuló vezet. A Tanulóvezető egyenesen az Autósiskolából jött,  még gyermek a forgalomban. Kezdő, segítségre szorul! Szurkoljunk neki a távoltartás, a türelem defenzív módszerével.


Harmincegyedik ajánlás

 Sakk - módszer

A bonyolult kereszteződések, a forgalmi csomópontok logikája sajátos közlekedési gondolkodást, előzetes tájékozottságot kíván. A defenzív vezetőt éppen az előkészülés, az előrelátás jellemzi leginkább. Több lépésben. Már jó előre gondolkodva, abba a sávba helyezkedik el, ahonnan kedvezőbb lesz a következő kanyarodás, az uticél elérése.

   


Harminckettedik ajánlás

 Előny - módszer

Lényege, hogy az ismert és mindig zsúfolt kereszteződésben kikerüljük a feltorlódó tömeget. Már az előtte lévő mellékutcába jobbra letérünk, - ezáltal kerülünk előnyösebb helyzetbe. 

 


Harmincharmadik ajánlás

P - módszer

A kereszteződésben tilos balra kanyarodás, ami persze sokszor kiváltható, helyettesíthető három  biztonságosabb jobbra kanyarodással. A P betű nyomvonalán. 

 


Harmincnegyedik ajánlás

Törés - módszer
 
Egy forgalmas, kétirányú, többsávos, jelzőlámpa nélküli keresztezésben ne vállaljuk a küzdelmes átvergődést! A biztonságosabb jobbra, majd balra kanyarodással is eljuthatunk a tervezett uti célhoz.

 Harmincötödik  ajánlás

Dr. Koppány Géza!

Már csak  a régi, idősebb oktatási szakemberek tudják, hogy ki volt Dr. Koppány Géza! Csak vázlatosan: a II. világháború idején a negyvenes években még latin-magyar nyelvtanár,  az ötvenes években kitelepített osztályidegen, hivatásos gépkocsivezető, a hatvanas években a KPM Autófelügyelet Útravaló c. közlekedési füzetének szerkesztője, a hetvenes  években az Autóközlekedési Tanintézet gyakorlati oktatója, vizsgabiztosa, majd az ATI Tájékoztató szaklap szerkesztője, Moharos Kálmán igazgató közvetlen munkatársa. Ami ennél is több: Ő volt, aki (1968-ban) Dr. Gerhardt Munsch professzor nyugat-németországi közlekedés-pszichológus Lehrbuck der Defensif-Taktik c. tanulmányát először adaptálta magyar nyelvre, általa is vált tananyaggá a Defenzív vezetés elmélete Magyarországon. Volt hozzá képzettsége és gyakorlata, megvolt benne minden bölcsesség ahhoz, hogy ezt a járművezetési taktikát szívből alánlja minden közlekedő embernek. Természetesen erkölcsi alapon ajánlotta! Mert a Defenzív vezetés három alapelve így szól: 
A kötelezőt mindig! A tilosat sohasem! A megengedettet olykor nem! 
Amihez persze Dr, Munsch szerint hozzá jön a számtalan konkrét defenzív ajánlás, amelyek  egy-egy lehetőséget kínálnak a forgalmi konfliktusok elkerüléséhez, ha úgy tetszik az életben maradáshoz a közúti közlekedésben! És azóta létezik az előrelátáson alapuló defenzív taktika, a közlekedni tudásnak ez óriási tárháza. Ami folyamatosan előnyére is változik, növekszik logikus érvrendszere. Ma is adja a közlekedési balesetek csökkentésének lehetőségeit.Dr. Koppány Géza jól választott, amikor a német közlekedési szakember összegyűjtött tudásanyagát átültette a magyar járművezető-képzés elméleti tananyagába, a közlekedési szakirodalomba.
Ma már tudjuk, hogy a legkiválóbb tudós konstruktőrök ezt a tudásanyagot, ennek zéro baleset változatát szeretnék átültetni az önvezető autó "agyába" ami természetesen a világ legnagyobb csodája lesz. Mert a gyarló ember számára csak ezzel csillan fel komolyan a balesetmentes közlekedés reménye. A defenzív taktika tudásanyaga óriási! Az önvezető autó ma még messze van a Zéro balesettől, de meggyőzően dolgoznak rajta. 
Addig is, figyeljünk még Dr. G.. Munsch a defenzív ajánlásaira, így a harmincötödikre is..

Arra pl., hogy vigyázat! Nem elég ismernünk a KRESZ szabályait, nem elég biztos kézzel tartanunk a volánt, az egymást pillanatonként váltó forgalmi helyzetek megoldásához egészen sajátos közlekedési fantáziára, közlekedési logikára van szükség. És ez a felbecsülhetetlen értékű közlekedésbiztonsági érzék nem egyéni adottság, ez mindenki által elsajátítható. És nem elsősorban a témához kapcsolódó szakkönyvek bemagolásával, ezt csak tudatos gyakorlással, nagy türelemmel tudjuk kibontakoztatni önmagunkban.


Harminchatodik ajánlás

Dr. Irk Ferenc

Előző, harmincötödik ajánlásunkban Dr. Koppány Géza gondolatait  idéztük: azt, hog vigyázat, nem elég ismernünk a KRESZ szabályait, a pillanatonként változásban lévő forgalmi helyzetek megoldásához ennél többre, sajátos közlekedési fantáziára, közlekedési logikára, partnerismeretre van szükség. Ezt a gondolatmenetet viszi tovább Dr. Irk Ferenc közlekedés kriminológus, aki nem kevesebbet állít, minthogy a jogszabály (a KRESZ) ismerete a közlekedésben csupán a helyes beállítódást kiegészítő, másodlagos eszköz a biztonsághoz.

A jog öncélú alkalmazása csak korlátozott mértékben szolgálja a biztonságot. Ha pedig a közlekedő a jogait mindenáron érvényre akarja juttatni, ezzel a beállítódásával alkalmatlanná válhat a biztonság egyik alapelveként kezelendő defenzív vezetésre, ami nem nélkülözheti, hogy az egyén szükség esetén a jogának érvényesítéséről azonnal és feltétlenül lemondjon. A jogait mindenáron érvényre juttatni kívánó személy viselkedése lehet jogszerű, morálisan azonban értéktelen, mert se nem tudja, se nem akarja a legmagasabb rendű értéket az életet védeni. Jogilag persze lehet vétlen, azonban magatartása morálisan a partnert cserbenhagyó és ezért bűnös. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az állam polgárainak a rájuk rótt kötelességeket feltétlenül teljesíteniük kell, s ebben a dimenzióban a jogszabályok által elvárt magatartást feltétlenül tanúsítaniuk kell.
A jog alapos ismeretére elsősorban a jog hatósági alkalmazóinak van szüksége azért, hogy a morálisan értéktelen tettet a köz biztonságának szolgálatában – az alkotmányos jogállam valamennyi játékszabályának betartásával – jogilag értékelhetővé tegyék. Amennyiben a jogszabály valóban a közt kívánja szolgálni, úgy az érintettek túlnyomó többségének támogatását kell élveznie. Ha ez nincs meg, a jogszabály esetleg kikényszeríthető, azonban a kikényszerítő óhatatlanul egy, a lakosságtól elidegenedett hatalom képviselőjévé degradálódik, s nem az állampolgárok szolgálója és védelmezője. A jó jogszabályt a lakosság többsége erkölcsileg is támogatja, s nem csupán kényszerűségből követi - írja mindezt Dr. Irk Ferenc
 egyetemi tanár KÖZLEKEDÉS-KRIMINOLÓGIA c. 2005-ben megjelent tanulmányában, aki az állam és jogtudományok doktora, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatói tudományos tanácsadója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara Közbiztonsági Tanszékének professor emeritusa. Ezt a közlekedésbiztonsági szempontból igen értékes 34 oldalas szakanyagot a Tanulóvezető  2018/3-as, majd a 2018/4-5-ös  számaiban, újólag is közzétettük olvasóink számára.


Harminchetedik ajánlás:

 Oldaltávolság

Azt persze már tudjuk, hogy a biztonságos haladáshoz elegendő hely, műveleti tér szükséges, de nemcsak előttünk és mögöttünk, hanem MELLETTÜNK is! A tisztes oldaltávolság tartása a közlekedő partner tiszteletének jele is!Lakott területen, kikerülés közben a parkoló, elindulni készülő járművek mellett legalább ajtónyitásnyi, több mint egy méter oldaltávolság a biztonságos.
Ha nagyobb a sebesség, nagyobb az oldaltávolság! Előzés közben jóval több mint ajtónyitásnyi, legalább két méter oldaltávolság szükséges. Ha nagyobb a sebesség, nagyobb az oldaltávolság!

 
Amikor megáll és ha bárki is kiszáll,

mindig háromszor K szabály! 1. Kinéz! -  2. Kinyit! -  3. Kilép!


Harmincnyolcadik ajánlás:

Ezúttal pedig öt feleletválasztós kérdés következik a korábbi defenzív ajánlásokból. Rendhagyó módon a jó válaszokat már a kérdéscsoport végén megadjuk.


38/1. A defenzív vezetésnek velejárója-e minden helyzetben az elsőbbségről való lemondás?

a) Igen, mert így kijöhetünk a veszélyes helyzetből.

b) Nem, csak az ésszerű lemondás lehet biztonságos.

c) Igen. A „defenzív” kifejezés feltétel nélküli udvariasságot jelent.

 


 

38/2. Mit jelent hogy „Lehetőleg egyedül manőverezzünk”

a) Kerüljük a körforgalmat, az autópályát, autóutat, minden olyan helyet, ahol sok autó van.

b) Megvárjuk, amíg minden partner eltávolodik közelünkből, hogy veszélytelenül manőverezhessünk!

c) Ha a forgalomban igyekszünk elkülönülni a pertnerektől, kevesebb konfliktus-helyzettel számolhatunk.

 


 

38/3. Hogyan lehet a kialakuló veszélyt a partnerek tudomására hozni?

a) Erre vezetés közben nincs mód, mindenkinek észre kell venni a kialakuló helyzetet.

b) Sehogyan sem, ez csak elvonná a partnerek figyelmét.

c) Kürt és- fényjelzéssel, ráutaló jelekkel és mozgással.

 


 

38/4. Elsajátítható-e a defenzív vezetés képessége könyvből, csupán elméleti anyagból?

a) Igen, már a közlekedési szabályok teljes ismerete is elég lehet.

b) Nem, mert nem tanulható, veleszületett adottság, képesség.

c) A defenzív vezetés csak folyamatos gyakorlással, tréninggel lehet hasznos útravaló.38/5. Van-e értelme a forgalomban való leckéztetésnek?

a) Igen. A hibázó partner is tudja meg az "igazságot".

b) Nincs. Az indulatvezérelt leckéztetés csak fokozza a veszélyt.

c) Igen. Legjobb a hibát azonnal visszacsatolni, még frissiben.

 A helyes válaszok: 1b - c - 3 c - 4 c - bHarminckilencedik ajánlás:

Európában a defenzív vezetési taktika tételeit Dr. Gerhardt Munsch professzor rendszerezte és a hetvenes évek elején vált ismertté és népszerűvé Magyarországon. A taktika fő elvei:
A tilosat sohasem! A parancsoltat mindig! Ámde olykor a megengedettet sem! Ő tehát a közúti közlekedés folyamatát determinált, leírható tevékenységnek tekintette az által, hogy a döntések előzményeit a tilos, a parancsolt és a megengedett kategóriákba sorolta.
Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a defenzív közlekedési taktika alapjait az USA-ban (defensive driving) rögzítették még az 1950-es években, a nagy amerikai motorizációs robbanás idején.
Dr. Schillinger Rezső, aki a 80-as években a győri Közlekedési Távközlési és Műszaki Főiskola kiváló tanára, éppen az amerikai Roberts H.J megállapításaira hivatkozva írja: a közúti közlekedés folyamata több változós, több dimenziós, véletlen vagy bizonyosságszerű események sorozata. A fő elvek pedig így fogalmazhatók meg:
Lásd a kockázatot! Érts a védekezéshez! Cselekedj időben!
A közúti közlekedés olyan anticipációs folyamat, amelyhez szükséges a minimális műveleti tér és idő, amivel a legkissebbre csökkenthető a baleseti kockázat.  Erre a felismerésre is alapozva közöljük további (előzéshez kapcsolódó) defenzív ajánlásainkat.


Negyvenedik ajánlás:

Előzni, amilyen gyorsan csak lehet! 
E művelet a KRESZ és a kinematikai, vezetéstechnikai vonatkozású feltételeinek teljesülése esetén akkor jár a legkisebb kockázattal, ha van erőtartalék és a lehető legrövidebb ideig tart. 

 

 


Negyvenegyedik ajánlás:

Lemondás az előzésről!
Ha az előzésben a látótávolság korlátozottá válik, vagy csökken az erőtartalék, azonnal lemondás, visszatérés  a saját, korábbi pályára.

 


Negyvenkettedik ajánlás:

Az előzés segítése!
Az előzési művelet mindig kockázatos, ebben az együttműködés mindig kívánatos. Már a legkisebb zavar esetén is lassítással, lehúzódással ajánlatos segíteni az előzési manőver gyorss megvalósulását. 

 


Negyvenharmadik ajánlás!

Kinek van hát az úttesten elsőbbsége?

     

 

A gyalogosok és a kerékpárosok nemcsak zebrán kényszerülnek rá a forgalmas úttestre! Ők azonban nem képesek a motorosok, autósok sok lóerős ritmusában haladni. Gyengék, bizonytalanok, védtelenek!  
Az úttesten való biztonságos együtt haladáshoz nem elég a szabály, a hidegfejű, jogi ésszel kigondolt paragrafus szövege, mert a gyenét engedni erkölcsi követelmény, ez a kívánalom bibliai dörgéssel szól! És ez azt is jelenti mindig az erősebb motoros járművek vezetőinek kell lassítani a védtelenek tempójára, csak így tudják megvédeni közlekedő társaikat. És persze saját magukat! Mert az úttesten mi magunk vagyunk a társak is! Mi autósok és motorosok, már gyermekként is gyalogosok, bringások voltunk. Igaz, motorra ültünk, autóba szálltunk, mert mindig sietünk, de ez is csak átmeneti állapot! Az pedig törvényszerű, hogy a közlekedő ember életútja vége felé, megint csak gyalogosként húzza a lábát! Járdaszegélytől, járdaszegélyig!  
Kinek van hát elsőbbsége az úttesten?  
Mindig a még szertelen Peti fiúnak, mindig 
a már elbizonytalanodó Feri bácsinak, mindig a beszorított bringásnak, mindig a modern Kentaur féle embernek, az autós-motoros-biciklis-gyalogosnak! 


Van még Defenzív ajánlás!   (Folyt. Köv.)

 Balogh Zoltán