OKTATÓI INSTRUKCIÓK

Az legyen a legnagyobb bajunk, hogy ismételt megjelenésen kapnak rajta minket. Az Ismétlés a tudás Anyja! Most is, a Tanulóvezetőben már korábban megjelent, téli Instrukciókat ismételjük.


- Aki a letaposott havas felületen 35-40km/h-s tempóról jó téli gumival 20 m-en belül meg tud állni, annak ez nyári gumival legfeljebb 50-60 m-en belül sikerül.

- Minél csúszósabb a felszín, annál óvatosabban, finomabban, lágyabban fékezzünk a megcsúszás határáig, hiszen a gördülő kerék rövidebb úton áll meg, mint a csúszó.
 
- Ilyen körülmények között fontos igazán a térbeli és időbeli előrelátás, hagyjuk kigurulni a járművet, majd puhán fékezzünk.

- A kormányzással is csínyján kell bánni, csak keveset fordítsunk rajta, a száraz úthoz képest valamivel hamarabb kell elkezdeni, óvatosabban kell húzni, más a kormányzási tematika; finom, lágy íveket használjunk.
 
- Bizony több tudás és tapasztalat szükséges a csúszós úttesten, mert itt nem csak érzetünk alapján kell cselekedni, hanem amit tudunk, az is fontos.
 

- A sebességfokozatok megválasztásánál használjuk a fölé-kapcsolás technikáját. Csúszós úton a nagyobb fokozatot válasszuk, mert ott kisebb a vonóerő, az alsóbb fordulatszám tartományban fogunk autózni.
 
- Folyamatos havazásban egy idő után olyan érzetünk lehet, hogy a hópelyhek szembe esnek, jönnek vízszintesen. Ez a szemet nagyfokú alkalmazkodásra kényszeríti, fárasztó, számoljunk vele.
 
- A latyak is visszafoghatja és megvezetheti a járművet – főleg nagyobb tempónál autópályán, valamint a doblemezre rakódva is gátolhatja a kormányzott kerék elfordítását.

-Télen más a gumiabroncsok menetzaja is.
 
- A gumihangból következtethetünk, fagypont fölött szötyög a kerék, ha viszont jegesedik, ropog.

- Most a megszokottnál előbb kell adni az irányjelzést.

- Ha szakad a hó, a tompított fényszórót bekapcsolni.

- Biztonsági tartalék kell az oldaltávolság tartásában is.

- Csillog az úttest, másféle csillogása van a víznek, mint a jégnek.

- Az olvadó hókása alatt jég is lehet.

- A jégen hatszorosára nőhet a féktávolság.

- Lassabban! Mindig legyen biztonsági tartalék!