Szakoktatói továbbképzés - az év végi rendeletmódosítás

 Remélem, minden kollégám sikeresen teljesítette az év végi továbbképzést és az azt követő vizsgát és így az ünnepek táján tud már egy kicsit pihenni, feltöltődni ebben a rohanó világban! Mint, gondolom, ezt már minden szakoktató jól tudja (hiszen a tananyagban is szerepelt), a mostani továbbképzést a Közlekedéstudományi  Intézet (KTI) szervezte. Igazán nem lehet azzal vádolni őket, hogy elkapkodták volna a szervezést, hiszen két hónappal az év zárása előtt még semmit sem tudtunk róla, hogyan is valósítják meg a továbbképzést.

Amikor a https://kozltovabbkepzes.hu/ oldal novemberben frissült és megnyílt a továbbképzésre való jelentkezés, még csak az e-learninges verzió volt választható. Mivel minden kolléga szeretett volna hamar túljutni a tananyagon és a vizsgán, nem sokan várták meg, a pár napot sem, amikor már a tantermi továbbképzésre is lehetett a jelentkezni. Összesen, alig több mint 10 (!) szakoktató választotta az egész országban a tantermi továbbképzést. Persze azt nem tudhatjuk már meg utólag, hogy vajon akkor is ennyire csekély lett volna-e a hagyományos tantermi továbbképzés iránt az érdeklődés, ha rögtön az elején is választható lett volna.
Nekem szerencsém volt mind a két változatot kipróbálni, hiszen iskolavezetőként e-learninges formában teljesítettem a továbbképzést, de szakoktatóként már a tantermi oktatáson vettem részt. Szerencsére a továbbképzést követő vizsgán is mind a két tárgyból sikeres vizsgát tettem, így 2020-ban is foglalkozhatok járművezető-képzéssel. Igen ám, de milyen feltételek mellett?
Alig telt el pár nap a vizsga után, amikor is megjelent a Magyar Közlönyben a 24/2005 GKM rendelet módosítása, ami 2020. január 1-jén már hatályba is lép.
A továbbképzési vizsgán a KTI mind az iskolavezetői, mind a szakoktatói tantárgyakból a jogszabályok szó szerinti ismeretére, a számadatok precíz elsajátítására helyezte a hangsúlyt.Tudnunk kellett például, hogy a szakoktató egymást követő két naptári héten összesen legfeljebb 96 órát tölthet gyakorlati oktatással, vagy azt, hogy szakoktatói tanfolyamra az jelentkezhet, aki legalább két éve érvényes, “A”,“B”, “C” kategóriás, nem kezdő vezetői engedéllyel rendelkezik. A vizsgán így kellett válaszolni, hogy 2020-ra is engedélyt szerezhessünk a képzésre, de mire az új szakoktatói igazolványt használni kezdhetnénk januártól, az előbb említett szabályok már nem érvényesek! 
Vagyis ezek a példák is bizonyítják, hogy a mai információs társadalomban olyan gyorsan változik a tudás, hogy - finoman fogalmazva is - a felesleges adatok bemagolásánál, sokkal hasznosabb azt a képességet megtanulni, hogyan tudjuk tudásunkat inkább karban tartani, saját magunkat tovább képezni.
Olyan világban élünk (mintha az e-learninges tananyagban is szó lett volna ilyesmiről), ahol a legtöbb ember zsebében már ott lapul az okos telefon, aminek segítségével pillanatok alatt utána tud nézni minden információnak, amire éppen szüksége van.
Egyébként pont ez történt azon a bizonyos tantermi oktatáson is, amikor egy módszertani kérdésben vita alakult ki a megfordulási feladat tanítása kapcsán, majd az egyik kolléga pillanatok alatt megnézte mobilján a hatályos tantervi és vizsgakövetelmények leírásában a vitatott kérdést.
A hagyományos tantermi oktatás pont emiatt volt jobb és több is, mint az e-learninges, mert meg tudtunk vitatni módszertani kérdéseket, amellett, hogy az internet által nyújtott lehetőséggel ebben az esetben is éltünk. 
Azt hiszem, nem szabad szó nélkül elmenni a tanár szerepe mellett sem. A tanulási folyamatban már valóban nem ő az információ egyetlen és megkérdőjelezhetetlen forrása, mégis nélkülözhetetlen szereplője a tanulási folyamatnak és nagy hibát követ el az, aki ezt nem ismeri fel.

Azért remélem, hogy ezt az írást olvassa több olyan ember is, akinek van beleszólása a jogszabályok alkotásába, a tantervek kidolgozásába vagy akár egy továbbképzés megszervezésébe, mert én úgy látom, hogy a szakoktatók jelentős része már megértette az infokommunikációs világ kihívásait. És azt is reméljük, hamarosan így lesznek ezzel a KTI munkatársai is!

 Papp Endre