Georg Lohrmann Autósiskolája

Egy átlagos németországi autósiskola Baden-Württemberg tartományban, Amstetten kisvárosban, Ulmtól kb. 20 km-re. Az iskolát a névadó Georg Lohrmann alapította még 1963-ban. Immár 60 éve működik, eredetileg motorkerékpár oktatással kezdték, a 80-as évektől minden kategóriában oktatnak. Ma három autósiskolát tart fenn és vezet Georg Lohrmann és fia Gert Lohrmann, aki pedig Kemptem városban szerezte gépész- és gazdaságmérnöki diplomáját.

 

Az iskolába belépve azonnal látszik, hogy jól felszerelt intézmény, minden korszerű demonstrációs és tansegédleti eszközzel rendelkezik.
Georg Lohrmann iskolatulajdonos alapállása, hogy a tanulóvezetők azok törvényszerűen követnek el a hibákat, a Fahrschule és az itt dolgozó oktatók pedig azért vannak, hogy folyamatosan korrigálják hiányosságaikat, segítsék őket a jogosítvány megszerzésében.


Első kérdésem, miért fontos az elméleti tanfolyam a tanulóvezetőknek, hiszen akár a tesztkönyvből vagy a számítógép mellett is felkészülhetnének?

 Nálunk a tanulóközösség igen erős kifejezés, a tanfolyami kötelezettség pedig régi, hagyományos gyakorlat. Mi az elmúlt évtizedek tapasztalatai és az oktatók véleménye alapján, azt a konzekvenciát vontuk le, hogy a biztonságos és kulturált közlekedés tanításának nélkülözhetetlen feltétele a professzionális tantermi oktatás. Ebből a felfogásunkból még a koronakrízis idején sem engedtünk. Inkább két hónapra bezártunk, de egy hónapja már normálisan működünk.

 A Lohrmann autósiskolában mennyi idő alatt jutnak el a jelöltek a sikeres vizsgáig?

Kategóriától is függően, átlagosan 3-5 hónapig tart a tanfolyam. A B kategóriás elméleti oktatás 14-szer 90 percből áll. A jelölteknek legalább 12 előadáson részt kell venniük, ami heti két alkalmat jelent, tehát ez már kb. hét hetet vesz igénybe. Közben az előadások hallgatása mellett elkezdődik a gyakorlati vezetés, de gyakorlati vizsgára csak az mehet, aki az elméleti vizsgán átment!
Németországban persze több Fahrschule kínál „gyorstalpaló“ kurzust, ahol az elméleti oktatást egy két hét alatt lezavarják, mind a két vizsgára előkészítik a jelölteket. Ehhez persze szükséges a hallgatók megfelelő előképzettsége, hogy rendelkezzenek elégséges alapokkal. Ezt azzal igyekeznek pótolni, hogy sokszor egész napon át is rendelkezésre kell állni az iskolában. Mi azonban nem ezt a gyakorlatot követjük!
Nálunk a gyakorlati oktatás 90 perces egységekben történik, ami két órás foglalkozás.
A jelöltek gyakorlati vezetésből átlagosan 18 órát vesznek - ki többet ki kevesebbet, - de a „Sonderfahrstunde“ képzés keretében a kötelező minimum 12 órát mindig teljesíteni kell. Ez pedig áll az 5 óra országúti vezetésből, a 4 óra autópályás vezetésből és a 3 óra éjszakai vezetésből.

Hogyan zajlik a vizsga?

A TÜV vagy a DEKRA szakemberei végzik. A TÜV a Technischer Überwachungsverein, magyarul technikai felügyeleti szerv, az ő dolguk a gépjárművek műszaki vizsgáztatása is. A DEKRA a Deutscher Kraftfahrzeug-berwachungsverein, a Német Járműfelügyeleti szervezet.
Mi azt állítjuk, hogy Németországban igen szigorúak és korrektek a vizsgák.
A jelöltek miután az elméleti kiképzés teljesítéséről bemutatják az autósiskola vezetőjének igazolását, jöhet a komputeres vizsga. A B kategóriában 30-45 perc áll rendelkezésre a vizsgafeladatok megoldásához. Németországban 1000 feleletválasztós (multiple-choice-teszt) kérdésből harmincat kérnek a vizsgán, amelyekre egy vagy több helyes válasz is lehetséges. A kérdések mindenki számára hozzáférhetők (meg is vásárolhatók: 25 euro). Ha a vizsgán valakinek 11 hibapontja van, akkor megbukott, de akkor is, ha a két 5 pontos kérdésre nem tudta a választ. A kérdések kiértékelése abszolút objektív, a vizsga végén az elrontott kérdéseket is visszacsatolják. Ha bukás van, ismétlés csak 14 nap múlva lehetséges. Az elméleti vizsga díja 20 euro, a sikeres vizsga után a jelölteknek 12 hónap áll rendelkezésre a gyakorlati vizsga letételéhez.
 
Milyen járműveken tudnak az iskolában gyakorolni?

Nálunk a következő oktató járművekbe ülhetnek a jelöltek: BMW X2, Mercedes GLA, Renault Kadjar, TESLA Model 5, Audi, Skoda  Octavia.
Természetesen automata váltóval is lehetséges a gyakorlás, a vizsga is, olyannyira, hogy az idén, 2020-ban már változik az EU-s irányelv, egyszerűbbé teszik az automata járművekkel való képzést és vizsgát, - amivel már az elektromos autók tömeges elterjedését készítik elő…

Van-e az iskolában módszertani fokozatosság? 

Erre az ún. kontrol kártyák adják meg a választ. A gyakorlati oktatás a teljes fokozatosságra épül. Alapfok, Felépítő oktatás, Különleges kiképzés,Teljesítmény-fokozatok, majd az Érettség és a Tesztfázis következik.

 

Alapfok (GRUNDSTUFE)
Eligazítás, Járműkezelés
Kezdési sajátosságok,
Beállítások,
Ülés,Tükör,Fejtámasz, Kormányfogás, Pedálok
Biztonsági öv bekötés,
Váltó, váltókar,
Gyújtáskapcsoló, 
Motor indítása, Elindulás, megállás gyakorlása,
Környezetvédő vezetéstechnikai alapok,
Felkapcsolások, visszakapcsolások
Kormányzási gyakorlatok, stb

Felépítő szint (AUFBAUSTUFE)
Környezetvédő, előrelátó vezetés,
Látásfejlesztés, gurulás és kapcsolás, fékezés és kapcsolás,
Fékezési gyakorlatok, fokozatos fékezés,
célfékezés, veszély fékezés,
Lejtő ,emelkedő, megállás, elindulás,
Hátramenet, biztosítás,
Keying speed:(finom menet) max 4 km/h,
Kezelő és ellenőrző berendezések,
Helyi sajátosságok, stb

 

Különleges körülmények: (BESONDERE AUSBILDUNGSFAHRTEN)
Biztonságos környezetvédő vezetés,
Nagyobb sebességek mellett,
Lakott területen kívül,
Ráhajtás autópályára
Autópályán, sötétben,
A körülményeknek megfelelő sebesség,              
Útvonaltervezés (fokozatválasztás, az összes fokozat használata),
Követési távolság, 
Nyomvonalválasztás,

Sebességtartás,
Közlekedési jelzések, stb

 

 Teljesítmény fokozat (LEISTUNGSSTUFE)

Bonyolult közlekedési szituációk,
Környezetvédő, előrelátó vezetés,    
Látásfejlesztés, fékkészenléti állapot,
Besorolás,             
Nyomvonalváltás,
Elhaladás más járművek mellett, 
Előzés,
Kanyarodás,
Villamos,         
Egyirányú utca,
Elsőbbségadás, és így tovább...

Tehát lépésről lépésre képezzük a tanulókat, cél a biztonságos és felelősségteljes, környezetbarát járművezetés.
Természetesen itt Németországban sem mindegy, hogy hol tanul valaki, nagyvárosban, vagy kisebb településen. A vizsga is értelemszerűen nehezebb a nagy forgalmú városban, mint vidéken.

Németországban mennyire motiváltak a fiatal  járművezetők?

Ez bizony elég nagy probléma. Már az elméleti tanfolyamon tapasztaljuk, hogy sokaknál hiányzik pl. a logikus feladatmegoldó képesség. Ez a gond pedig már az általános iskolákba vezet. Úgy látjuk, a fiataloknak alapvetően a tanulással van problémája. A nehézségről más iskolák is panaszkodnak.
Kurt Bartels, akit már egy korábbi cikkünkben is idéztünk, és aki a Gépjárműoktatók Szövetségének elnöke, erre vonatkozóan azt nyilatkozta, hogy az aktuális statisztikák szerint a gépjárművezetői vizsgákon a tanulóknak ma már 30 %-a megbukik.
„Die Durchfallquote bei den Fahrprüfungen nimmt Jahr für Jahr weiter zu. Bartels sagt, dafür gebe es keine eindeutige Ursache, er sagt aber auch, dass die Schüler im Schnitt nicht klüger geworden seien. Wir beobachten wachsende sprachliche Defizite. - Pisa lässt grüßen.“  Azaz „A járművezetői vizsgákon a bukási kvóta évről évre növekszik, ennek ugyan nincs egyértelmű oka, de az biztos, a tanulók átlagosan nem váltak okosabbá. Egy folyamatosan növekvő szóbeli deficitet figyelhetünk meg. PISA test és educatio, légy üdvözölve!“  Hát ez nem hangzik valami biztatóan!

Hány órát dolgozik naponta egy oktató?

A magánvállalkozók (az iskola tulajdonosa) összesen 495 percet, az alkalmazott oktatók 480 percet, azaz 8 órát dolgozhatnak.
 (Minuten 
§ 6 Abs. 2 FahrlG, angestellte Fahrlehrer 480 Minuten § 3 ArbZG.)

Mennyi a keresete átlagosan egy oktatónak?
Havi kereste átlagosan 2.700 euro, nagyjából az óradíja 14-15 euro (5000 Ft, persze mint alkalmazott oktatónak!)

A gyakorlati vizsga:

Hárman ülnek a gépkocsiban, a vizsgáztató hátul a jobboldalon, ő szabja meg az útirányt, figyeli a vizsgázó üléspozícióját, a tükörbeállítást, kérdéseket tehet fel, pl. a ködlámpa kezeléséről. A vizsgán gyakori, hogy a 30 km/h-s zónát keresik fel vagy az autópályát. A gyakorlati vizsga 45 percet tart, a motoros és teher-gépjárműves, autóbuszos vizsgák tovább, 60 – 75 percig is tarthatnak.
„Halálos bűnök“ a vizsgán: piros jelzésen áthaladás, durva elsőbbségadási hiba, Stop tábla figyelmen kívül hagyása, előzés táblával tiltott szakaszon, veszélyeztetés vagy károkozás. A gyakorlati vizsga díja 100 -150 euro, ismétlés itt is csak 14 nap múlva.
Németországban a vezetői engedély nagyjából 2000 euróba kerül.

Én ennyit tudtam meg röviden a Baden Württembergi autósiskolában, ami arra is jó, hogy a helyén kezeljük a német járművezető-képzés eredményeit, értékeljük a németországi közlekedésbiztonság helyzetét. És persze arra is, hogy én össze tudjam hasonlítani más országokéval, levonhassak ebből néhány következtetést, tanulságot.
Pl. az Egyesült Államokéval, ahol többször is jártam, és tudom, hogy 30 évvel ezelőtt megszüntették a kötelező tantermi oktatást, ami annak idején a High School középiskolákban és nyári szemesztereken még ingyenesen járt a fiatal hallgatóknak. A megszűnés pedig kizárólag az állami költségek visszafogásában keresendő (járműfenntartás, üzemanyag, fizetés, biztosítás stb.) Az eredmény pedig az, hogy ma  az USA baleseti, halálozási statisztikája 3-szor rosszabb a németekénél!

Forrás:https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Länder_nach_Verkehrstoten

Sajnos, a legtöbb amerikai autósiskola már a kilencvenes évek elején bevezette a modern és igen kényelmes e-learninges távoktatást, továbbá a rendkívül olcsó és igen könnyen teljesíthető gépi vizsgát. 2000-ben még az Amerikában kitalált és ott elsőként alkalmazott utánképzés intézményének programjait is átdolgozták e-learninges változatra. Los Angelesben a világon egyik legkiválóbb California Driving School vezetője Georg Hensel többször is figyelmeztetett: ez nem lesz jó, ez a módszer nem igazi oktatás. Csupán a hallgatók szemmeresztésével nem lehet közlekedési magatartás-formálást elérni. Nem hallgattak rá, nem figyeltek erre az akkor még aktívan működő IVV szervezet, de az EFA oktatási szakemberei sem.
Az is tény, az Egyesült Államokban nincs minden szövetségi államra kiterjedő gépjármű-oktatás, nincs egységes elméleti, gyakorlati követelmény. Kivétel California, ahol csak azok kaphatnak jogosítványt, akik az államilag engedélyezett ún. online Driver’s Education képzést abszolválják. És persze furcsa a korhatár is, ami Európában elfogadhatatlan lenne. Már 15 és fél éves fiatalok részt vehetnek könnyített tanfolyamon, a sikeres vizsga után ideiglenes jogosítványt kapnak. Megszabják, hogy meddig vezethet felügyelet mellett, meddig nem vihet utast magával, meddig nem vezethet este 6 után stb. Ezek a könnyítések  azonban nem oldják fel a nagy problémát: a fiatal korosztály a legveszélyeztetettebb. Ott is van kivétel a Washington D.C, ahol csak 21 éves kortól kaphat valaki jogosítványt, a vizsga írásbeli, előtte pedig esettanulmány.
Más helyeken viszont az is lehetséges, a gyakorlati vizsgán a Shariffel megkerülik a háztömböt, utána fényképezés és 5 perc múlva megkapja a jogosítványt. Ez kb. 200 $ -ba kerül, szemben a Németországbeli 2000 euróval.

  Az USA igen gyenge közlekedésbiztonsági mutatói jól mutatják, hogy a közlekedési oktatást nem lehet büntetlenül elhanyagolni. Az sem véletlen, hogy ma már ők is a német példát akarják követni. Szeretnék bevezetni a 19 év alattiak számára a kötelező tanfolyamos oktatást. Úgy gondolják, a professzionális elméleti gépjárművezető-képzés életet menthet! A Reuters egyik amerikai elemzése kimutatta, hogy pl. Közép-Nyugaton, ahol nincs kötelező tanfolyam a fiataloknak, mindössze csak 30 %-a vesz részt oktatáson, ahol kötelező, ott 90 %-os a kiképzésen való részvétel. Ma már nagyon is nyilvánvaló: a 16 és 19 éves korosztály halálozási valószínűsége négyszer akkora, mint a 25 és 69 közötti korosztályé. A fiatalok nagyobb számban vannak kitéve annak, hogy a jogosítvány megszerzése után az első hat hónapban balesetben meghaljanak. Egy másik felmérés szerint a teenager vezetők az összes balesetek 12 % -ában érintettek.
Tovább vizsgálódva itt, egy meglepő jelenségre bukkantam. A szövetségi államok egy főre jutó éves jövedelmét hasonlítottam össze a halálos balesetekkel és a következő megállapításra jutottam. A szegényebb államokban magasabb a baleseti ráta!  Excel táblázaton kiszámoltam az egy főre jutó havi jövedelmek és a halálos balesetek korrelációját, és meglepő módon -0,78-as értéket, tehát szignifikáns negatív korrelációt kaptam a két paraméter 49 állam esetében történő összehasonlítására. A negatív korreláció értelme, hogy a két paraméter fordított arányban áll egymáshoz, tehát ahol magasabbak a jövedelmek ott alacsonyabb a halálos balesetek száma. Ezt a statisztikát érdemes lenne világviszonylatban is elemezni, hiszen a szegényebb országokban magasabb a mortalitás.
A nemzetközi baleseti statisztikákat itt lehet megtekinteni.

https://www.zukunft-mobilitaet.net/33215/analyse/verkehrssicherkeit-verkehrstote-weltweit-ranking-who/

Szóval, tartalmi összegzés helyett megjegyzem: az USA szakértői a német autósiskola rendszer felé fordultak és ma már a legjobb követendő példának tekintik.

Dr. Gáti György
Németországból

Eredeti források:

https://www.aceable.com/blog/avoiding-most-dangerous-times-drive/

https://www.aceable.com/blog/which-states-allow-online-drivers-education/

https://driversed.com/trending/which-states-require-drivers-ed

https://www.aceable.com/blog/where-do-i-submit-my-driver-safety-course-austin-texas/

https://www.aceable.com/blog/take-drivers-ed-comfort-your-own-home/

https://de.wikipedia.org/wiki/Führerschein_(Vereinigte_Staaten)

https://www.corsia.us/drivers-education-united-states-broken

https://www.zukunft-mobilitaet.net/33215/analyse/verkehrssicherkeit-verkehrstote-weltweit-ranking-who/

https://www.autobild.de/artikel/fahrschule-fuehrerschein-mit-automatik-statt-schaltgetriebe-15478757.html

https://www.aachener-zeitung.de/nrw-region/immer-mehr-fahrschueler-scheitern-an-fuehrerscheinpruefung_aid-36751049

https://www.amazon.de/Führerschein-Fragebogen-Klasse-Theorieprüfung-Fragenkatalog/dp/3959821115/?tag=autobild-red-21