E-Learning - Video - Szimulátor


Előzmény: még tavalyi 2019/4-es számunkban közöltük Vargáné Dudás Piroska gyöngyösi szakoktató E-learning megjelenése a KRESZ oktatásban c. szakdolgozatát, amit a Gábor Dénes Főiskola utolsó éves hallgatójaként készített. Most arról kaptunk hírt, hogy ez a dolgozata a Neumann János Számítgép-tudományi Társaság pályázatán első díjat nyert, amihez szívből gratulálunk. Közöljük továbbá a 2020. júniusi MMO nemzetközi online konferencián elhangzott prezentációjának részleteit is, ami ugyancsak a magyar járművezető-képzés, az online képzés további lehetőségeit villantja fel (szerk).

 2020 a COVID éve, gondoljunk rá kicsit másképp 

(Car-Online-Video-Instruktion for Drivers) 

 Vargáné Dudás Piroska1, Rákó Kíra2
1Gépjárművezető szakoktató, Rasta Autósiskola, Gyöngyös

12Tag: Gábor Dénes Tehetségpont, 1119 Budapest, Fejér Lipót utca 70.

1dudaspiroska72@gmail.com, 2rako.kira98@gmail.com

Kivonat: Hazánkba az Európai országokhoz képest viszonylag későn érkezett meg a járvány, március 4-én két igazolt fertőzöttet regisztráltak
[1]. A kormány fokozatosan szigorú intézkedéseket hozott, amely nagyban befolyásolta a gépjárművezető-képzést. 2020. március 19-től visszavonásig az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) felfüggesztette a járművezetők és a közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit [2]

Az elmúlt években olyan mértékben és minőségben fejlődtek a tudástranszfer-technológiák nyújtotta lehetőségek, hogy ha az előnyöket kihasználjuk, hatékonyan támogatjuk a folyamatos tartalmi változásokat, innovációt. Az e-learning a képzésnek-oktatásnak nagyon gyorsan fejlődő ágazata. Az innovációs folyamatok vizsgálata a gépjárművezető-képzésben kiemelt területté vált az első szerző (Vargáné Dudás Piroska) oktatói munkájában és tanulmányaiban/kutatásában.

A COVID-19 megjelenésével még fontosabbá vált a tanulók és az autósiskolák számára, hogy hozzájuthassanak az innováció nyújtotta előnyökhöz. Mivel tantermi képzést nem lehet tartani, egyre több autósiskola él az E-Educatio Informácótechnológiai Zrt. nyújtotta lehetőséggel. Az E-Educatio 2012 óta biztosít lehetőséget a tantermi képzéssel egyenértékű online KRESZ-tanfolyam elvégzéséhez [3]. A koronavírus megjelenésével az otthontanulás központi szerepet kap, több idő áll a tanulók rendelkezésére, hogy alaposan felkészüljenek és szinten tartsák a már megszerzett tudásukat a KRESZ-vizsgáig. Az E-Educatio Zrt. a veszélyhelyzetre való tekintettel segítséget nyújt mind a tanulóknak, mind az autósiskoláknak azzal, hogy többletköltség nélkül válthatnak online tanfolyamra a félbeszakadt tantermi képzésen résztvevő tanulók [4].

Az oktatási technikák közül az e-learning alkalmazza többek között a szemléltetést, az aktivizálást/interaktivitást, az önellenőrzést és az ellenőrzést. A szemléltetés (például képek, kisfilmek) után az önellenőrzés és az ellenőrzés során a tanulók képet kapnak arról, hogy mennyire sikerült elsajátítaniuk a kapott tudást [5]. Az aktivizálás irányító tevékenység, amely a tanulót cselekvésre készteti. Amennyiben a tanuló pozitív visszacsatolást kap az elért teljesítményéről és eredményéről, az további információszerzésre motiválja.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a XXI. században egy vírus megjelenése nem akadályozhatja a KRESZ elméleti vizsgára való felkészülést, amennyiben a tanulók rendelkeznek valamilyen számítógéppel és interneteléréssel. A gyakorlati oktatás leállása viszont mindenképpen kiesés a rutinos vezetés tekintetében. A szimulátoros oktatás elterjedése a B kategóriás képzésben nagyban segítené áthidalni ezt a problémát, betartva természetesen a megfelelő szabályokat, mint például védőtávolság, limitált számú ember zárt térben stb. A szimulátort a repülésoktatásban már Edwin Albert Link is alkalmazta 1929-ben [6]. A koronavírus járvány miatt a magyarországi bázisú pilótáknak ingyen biztosít szimulátoridőt a Simnest Pilot Academy a budapesti szimulátorközpontban, hogy ne essenek ki a gyakorlatból [7]. Az E-Educatio Zrt. stratégiája, hogy a járművezető-képzést a legkorszerűbb eszközökkel támogassa, és a járművezető képző szakma egyre szélesebb körben megismerhesse az eduSZIM néven forgalmazott szimulátorokat [8].

Az első szerző (Vargáné Dudás Piroska) oktatási tapasztalatai alapján a gyakorlati tanulásban szünetet tartóknak nem szükséges újratanulniuk mindent, ugyanakkor ismétlésre mindenkinek szüksége van. Az első szerző szakmailag mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyakorlati oktatásukat megkezdettek felkészülését hatékonyan folytassa a kijárási korlátozás ideje alatt is, hogy a korlátozás feloldása után optimális idő alatt tehessék le sikeres forgalmi vizsgájukat. Folyamatosan tartja a kapcsolatot a tanulókkal online felületen „Vizsgára hangolódva” címmel, ahol a tanulók különböző feladatokat kapnak. Megbeszélik, melyek azok a területek, amelyeket még fejleszteni kell. Nélkülözhetetlen az ösztönzés a gyors tanulás érdekében, a tanulók számára kiemelkedően fontos a visszacsatolás.

A forgalmi vizsgán parkolási feladatot is végre kell hajtaniuk a tanulónak. A parkolás tulajdonképp kis sebességgel végrehajtott manőverezés, mégis sokszor több koncentráció és nagyobb figyelem szükséges hozzá mintha teljesen egyedül autóznánk. A párhuzamos parkolás – akár előre- akár hátramenetben végezzük –, az egyik legkönnyebb parkolási módszer, mégis sokan ódzkodnak tőle. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a tanulók rosszul választják meg a két autó közötti távolságot, de erre csak akkor jönnek rá, amikor fizikailag megtapasztalják, hogy nem férnek be. A másik gyakori hiba, amikor nem megfelelő szögben próbálkoznak a beállással, így az autó eleje vagy hátulja kilóg a parkolóhelyről. Ezen hibák kiküszöbölésére és a már megtanult feladatok elvégzésének frissítésére készítettek az előadók oktatóvideó-sorozatot. Ezekben a tanulók a már megszokott szövegkörnyezetben hallják az instrukciókat, elősegítve ezzel megszerzett tudásuk fejlesztését, illetve szinten tartását. 


 

Irodalomjegyzék

1.     Pálfi Rita: Koronavírus: két fertőzött van Magyarországon, 2020.03.05. hu.euronews.com/2020/03/04/koronavirus-ket-fertozott-van-magyarorszagon, látogatva 2020.05.02.

2.     Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont: Koronavírus: Ideiglenesen leállnak a vizsgák és az utánképzések a Vizsgaközpontban, 2020. http://kavk.hu/, látogatva 2020.05.02.

3.     E-Educatio Információtechnológiai Zrt.: Mi is az e-learning? https://www.e-educatio.hu/e-learning/, látogatva 2020.05.02.

4.     Magyar Nemzet: Ingyenes e-learning tananyag a koronavírus miatt bajba került tanulóknak, 2020.03.25. https://magyarnemzet.hu/belfold/ingyenes-e-learning-tananyag-a-koronavirus-miatt-bajba-kerult-tanuloknak-7927667/, látogatva2020.05.02.

5.     Báthory Zoltán, Falus Iván (szerk.): Pedagógiai lexikon III., Budapest, Keraban Kiadó, 1997, ISBN 963-814-644-3.

6.     Sandra G. Hart: Helicopter human factors, in E. L. Wiener & D. C. Nagel (szerk.), Academic Press series in cognition and perception. Human factors in aviation, Academic Press, 1988, pp. 591–638.

7.     AIRportal.hu: Ingyen biztosít szimulátoridőt az állásukat vesztett pilótáknak a Simnest, 2020.04.28. https://airportal.hu/ingyen-biztost-szimulatoridot-az-allasukat-vesztett-pilotaknak-a-simnest/, látogatva 2020.05.03.

8.     E-Educatio Információ technológiai Zrt.: Forgalmazott vezetéstechnikai szimulátorok, 2020. https://www.e-educatio.hu/szimulator/, látogatva.