Német autósiskolák - Koronavírus

Ez a járvány csaknem az egész világot sakkban tartja, az első korona vírust 2019. december 1-jén észlelték és diagnosztizálták a kínaiak Wuhán tartományban, azóta kétszáz országban már 20 millió embert fertőzött meg. Ez a vírus, mint más korona vírusok, rafinált burokkal, egy proteinnel veszi körül magát, ami lehetővé teszi, hogy bekerülhessen a sejtekbe. Gyakorlatilag a korona a kulcs, ami átsegíti a vírust a sejtek receptorain, e nélkül nem tudna bekerülni a sejtekbe. Amint bekerül, átírja a sejt saját építő-kódját és vírusgyárrá alakítja a sejtet, és ha már nem fér több, szétpukkad, a vírusok pedig folytatják a többi sejtben is a szaporodást.

 

Németországban ma olyan gyógyszert készítenek elő a vírusfertőzés megakadályozására, amit eddig a rák ellen használtak: ez megakadályozná a virus kommuikációját, amivel blokkolható lenne a szervezetben való további terjedése.
Itt már április óta kötelező a maszk használata, egy ideig lazán kezelték, de most már  büntetik azokat, akik (vásárláskor, tömegközlekedési eszközökön) nem használják. Pl. Baden-Württembergen az eddigi 25 euróról tízszeresére emelték a büntetést, de ez még mindig jobb, mint Ausztriában, ahol 1450 eurót kell fizetni, ha valaki a maszk nélkül próbál bevásárolni.
A német autósiskolákban két hónapig volt érvényben a „corona-shutdown” vagyis a teljes oktatás-beszüntetése, ami itt 13 ezer autósiskolát érintett. Sok magániskola végleg bezárt, - akik nem élték túl a keresetkiesést, most is 3 ezer iskola áll a csőd előtt. Sokan maradtak továbbra is bezárva, mert nem tudják tartani a szigorú higiéniai előírásokat.

Legutóbb, itt Tanulóvezetőben mutattam be Herr Lohrman három Amstetteni iskoláját, ma két iskolájuk nekik is be van zárva.

 A járműveket, a bérelt iskolát fenn kellett tartani, az oktatókat fizetni, ami itt magas költségekkel jár. Németországban pedig törvény van arra, hogy a tantermi oktatást nem lehet nélkülözni. Elutasítják az E-Learning-re vonatkozó kérvényeket, - most viszont egyre több autósiskola, - éppen a drága higiéniai előírások miatt – szeretne áttérni a csak E-Learninges módszerre. 

Van persze áthidaló megoldás is, az utóbbi időkben már sokan video konferenciával oldják meg az elméleti oktatást. Az összes tanuló látja a tanárt, a tanár látja a jelölteket és persze egyenként is meg tudja őket szólítani.

A gyakorlati oktatók elsősorban arról panaszkodnak, hogy a koncentrálást erősen rontja a maszk viselése, gyakrabban kell szünetet is tartani. A legtöbb oktató mégis örül annak, hogy egyáltalán dolgozhat!
A német autóklub most arra hívja a figyelmet, csak olyan maszkot hordjanak, ami lehetővé teszi az arc felismerését. Ez persze a tanulókra és oktatókra is érvényes.
Még a motoros vizsgákon, a követő járműben se ülhet a vizsgáztató az oktató mellé, csak hátra a jobb oldalra.

A Hessen-i autósiskolák oktatói egy hat kérdésből álló „csekk-listát” állítottak össze a nyaralásból visszatért tanulóik számára, ami segíthet a további fertőzések megakadályozásában.
1. Vannak-e gyanús, megfázásra utaló tünetei? (Köhögés, láz, végtagfájdalom, ízérzet megszűnése…)
Igen vagy nem
2. Az elmúlt 14 napon belül volt-e Ön Covid-19 es beteggel kapcsolatban?
 Igen vagy nem
3. Volt-e olyan helyen, ami rizikós területnek volt nyilvánítva?
Igen vagy nem
4. A nyaralóhelyen elő volt-e írva kötelező maszk-használat és a minimum távolság betartása?
Igen vagy nem
5. Az elmúlt 14 napon emelkedett-e ott a fertőzések száma?
Igen vagy nem
6. Kérjük Önt, ha a kérdések közül egyre is igennel válaszolt, csak két hét múlva jelentkezzen tanfolyamunkra.
A jelentkezők kérdőívét persze betekintés után azonnal megsemmisítik a személyes adatvédelem biztosítása érdekében.

 Dr. Gáti György