Csúszós tréning kezdő vezetőknek!

  

A nyár végi híradásokból tudom, hogy az oktatásban résztvevő kisgyerekes anyukák és 20 év alatti fiatalok részére ingyen szerveztek csúszós tréningeket a Hungaroring vezetéstechnikai tanpályán. Mindezt a minisztérium és a biztosító társaság támogatásával, a családokat segítő program keretében. Láttam már tréningeket, tudok a sorok között is olvasni, ez inkább reklámszagú próbálkozás. Kíváncsi lennék rá, hány kisgyermekes anyuka tud majd elszabadulni gyerekétől akár egy napra is.  Gondolom az idén tavasszal a tréningek jelentős része elmaradt az áldatlan vírus helyzet miatt, ezért kitaláltak valamit, meghirdették ezt az igen szűk kört érintő jótékonykodást.
Még az érdekképviselet körlevelében is olvastam, milyen jó az oktatónak, aki ennek kapcsán tanulóját elviheti a csúszós tréningre, mert akkor beírhat még két óra autópályás vezetést is.
Tényleg ilyen jó ez a magán oktatónak?
Kezdjük azzal, hogy már Mogyoródra kijutni sem egyszerű. Mondjuk csak Érd felől indulva az MO déli, horror szakaszán átverekedve magunkat az M3-ig, - ez hány órás út is lehet? És még utána vissza is! Az is ismert, hogy az ilyen tréningen résztvevők számára előírás, hogy a járműben semmi olyan tárgy nem lehet, ami nincs lerögzítve, tehát a bójákat, karókat, szerszámokat még otthon vagy a telephelyen ki kell rakni az utastérből, a csomagtartóból. A tréningek mindig elméleti felkészítő órával kezdődnek, szünet, kávé, üdítő, szendvics, toalett. Közben fertőtlenítés a higiéniai előírások szerint, tantermi értékelés, az elégedettségi kérdőívek kitöltése, a részvételi oklevelek átadása. Simán rámegy az egész nap, és akkor két óra, amit beírhatok. A tréning alatt kevés a kilométer, de az átlagosnál jóval több az üzemanyag-fogyasztás. Nem nagy üzlet az oktatónak. 
Mindezek mellett sem vitatom az ilyen közlekedésbiztonsági tréningek hasznosságát, sőt vezetéstechnikai instruktorként igen fontosnak gondolom. Olyannyira, hogy a képzést felügyelő minisztériumnak és hatóságnak ezúttal is javaslom, jó lenne már tenni valamit a fiatalok érdekében a csúszós pályás tréningek hivatalos tananyagba való illesztése kapcsán.
Egészen pontosan: a kezdő vezetői engedély két éves lejártáig legyen kötelező egy alapfokú vezetéstechnikai tréningen való részvétel. Természetesen a magyar Állam és a Biztosítók támogatásával! A fiatal kezdő vezetők készségének fejlesztéséért, a közlekedésbiztonság általános javításáért. Havonta kettő-három, de legkevesebb évi húsz tanulója van egy gyakorlati oktatónak, ennek közlekedésbiztonsági haszna nyilvánvaló lenne. Még akkor is, ha megszervezése komoly logisztikai munkát igényelne, figyelemmmel a gyakorlati vizsgák különböző időpontjaira is. Ennek megvalósulásában persze sokféle megoldás lehetséges. A lényeg az lenne, hogy a fiatalok kezdő vezetői engedélye úgy válna véglegessé, teljes értékűvé, hogy a hozzáértő szakemberek még egyszer, veszélyhelyzetben is kiegészíthetnék kezdő vezetéstechnikai hiányosságaikat. Ez lenne számukra az igazi főnyeremény!
Valójában tehát nem fanyalgok, inkább szurkolok a kisgyermekes anyukák, a 20 év alatti vezetést tanuló fiatalok nyári közlekedésbiztonsági tréningjeinek, de azt is tudom: a kampányszerű próbálkozások nagyon keveset jelentenek. Hazánkban az évente forgalomba bekapcsolódó fiatalok több mint százezren vannak!

Még mindig reménykedem, hogy a magyar járművezető-képzést és vizsgáztatást felügyelő hatóságok és a közlekedési szakemberek, az autósiskolák között elindul egy valódi szakmai párbeszéd, gondosan összevetik a tennivalókat és az anyagi lehetőségeket. És ebben az együttműködésben elsőként a nagyon is veszélyeztetett fiatalok, a kezdő vezetők közlekedésbiztonságának javítását célozzák meg.

 Halász Sándor