Továbbképzés – rövid visszajelzés

 


Én most nem hallgathatom el, hogy kellemesen meglepődtem az idei továbbképzés szervezésében. 2020-ban időben elkészült a tananyag. A tanfolyam- és vizsgadíj befizetése után szinte azonnal elkészültek a számlák is. Hamar hozzáférést kaptam a vizsga időpontokhoz is. A szervezőkkel is kipróbáltam a telefonos kapcsolatfelvételt, kedvesek, türelmesek és segítőkészek voltak. Munkatársként, közúti közlekedési szakemberként kezeltek, partnerként elfogadtak.
Azelőtt én nem ezt tapasztaltam.
Mint iskolavezető néhányszor tartalmi kérdésekben is tiltakoztam. A továbbképzést szervezők mintha olvasták volna a Tanulóvezető szaklap korábban megjelent kritikai észrevételeit, közöttük az én hozzászólásaimat is. Lehet, hogy nagyképűség, de én úgy gondolom, ennek hatására is változtattak egy-két dolgot.

Azt is észrevettem, hogy pl. az egyik KRESZ értelmezésben pontot tettek a hosszú ideig tartó polémiára, a kanyarodó fő- vagy védett útvonalhoz kapcsolódó irányjelzési kötelezettségek tisztázására. (Tavaly nagy vita volt erről az oktatók között a Tanulóvezetőben). És miután a vizsgabiztos kollégák is ebből az anyagból vizsgáznak így közelebb kerülhetünk az egységes minősítési szempontokhoz.
Azon is külön meglepődtem, hogy idén a tananyag egyes részeinek szerzőit is bemutatták.

Azt persze továbbra sem értem, hogy aki csak iskolavezetői vizsgát tesz, miért nem láthatja a szakoktatói tananyagot is? Hiszen a képzésért felelős személy az iskolavezető, - akinek persze oktatási, szakmai tapasztalata is van, - annak miért nem lehet rálátása az aktuális oktatói tananyagra? Ha a szakoktató kérdésével az iskolavezetőjéhez fordul, hogyan segítsen, ha nem ismeri pontosan a legfrissebb oktatói tananyagot?
És ha ennek nincs különösebb akadálya, én arra szeretném kérni a szervezőket, akár még ezen a továbbképzésen is, szíveskedjenek biztosítani a hozzáférést - ú.n. kiegészítő tartalomként.

 Halász Sándor iskolavezető