Üzenem kollégáimnak...
  

Október végén kaptam el, nagy valószínűség szerint attól a tanulómtól… pedig mindketten szabályszerűen viseltük a maszkot. Pontosan egy héttel azután kezdődtek a tüneteim. Először erős fejfájást éreztem és enyhe torokfájást. Aztán felment a lázam, elég levertnek éreztem magam, izomfájdalmaim is voltak. Az ízlelésem és a szaglásom viszont rendben volt.
Természetesen rögtön lemondtam a korábban megbeszélt vezetési órákat. A háziorvosomat sikerült még aznap elérni, aki annyit mondott, hogy vegyek be lázcsillapítót és pihenjek otthon. Ha nem vagyok jobban, másnap jelentkezzek. Sajnos másnapra sem voltam jobban, ezért újra hívtam, abban maradtunk, hogy saját költségemre csináltatok egy tesztet. Másnap reggel már le is vették a torkomból a mintát és azt ígérték, hogy két nap múlva eredményt kapok e-mailben.

Végül a háziorvosomtól kaptam e-mailt, aki tudatta velem, pozitív lett a teszt eredménye. Mint utóbb kiderült, hamarabb is láthattam volna az eredményt, ha előzetesen kértem volna értesítést az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér nevű rendszerben.
Két nappal a tünetek megjelenése után a fejfájásom elmúlt és a lázam is lement, a szaglásom és az ízlelésem továbbra is kifogástalanul működött, csak az ötödik napra vesztettem el ezeket az érzékeléseimet. Ugyanezen a napon kaptam e-mailben tájékoztatást további teendőimről, a lakhely elhagyási tilalomról. Azt, hogy m
ég öt napig nem mehetek el otthonról, majd ez után minden teszt és további vizsgálat nélkül már mehetek dolgozni. Sajnos immunitás a vírussal szemben nem alakul ki biztosan, ezért akár másodszor is elkaphatom.

Szerencse, hogy felelősségteljesen viselkedtem már a fertőzést megelőzően is, mert barátaimmal és idős szüleimmel nem találkoztam, csak tanulóimra jelentettem kockázatot, és egyelőre nem is kaptam olyan információt, hogy valakit megfertőztem volna.
A karantén időszakában három vizsgaeseményem volt betervezve, ezeket lemondani már nem tudtam, a KAV azt a tájékoztatást küldte, hogy a pozitív teszt eredmény birtokában az ismételt vizsga díját nem kell kifizetnem.

Napjainkban a CoVid vírus bizony rohamosan terjed és a mi szakmánk az egyik legveszélyeztetettebb foglalkozás, mert nagyon kis légtérben ülünk a tanulóvezetővel egymás mellett.

Még mit is mondhatnék?
Üzenem kollégáimnak, hogy mielőtt beülnek az a tanulókocsiba, gondolják végig. Mekkora kockázatot vállalnak azzal, ha elkezdik a munkavégzést? Legyen szó a saját egészségükről, akár közeli hozzátartozóik, szeretteik egészségéről. Kortól is függően, ennek tudatában hozzanak felelősségteljes döntést.

Papp Endre oktató