Oktató-videók hatékonysága a képzésben

Vargáné Dudás Piroska gyöngyösi szakoktatónak  legutóbb az E-learning, Szimulátor, Videó c. módszertani írását olvashattuk, korábban egy nemzetközi online konferencián elhangzott prezentációjának részleteit közöltük, ami a magyarországi járművezető-képzés, az online képzés további lehetőségeit villantja fel.

Most az a hírünk róla, hogy saját videói felkerültek a gyöngyösi Rasta autósiskola YouTube csatornájára, és hogy a tanulói visszajelzések és a gyakorlati oktatásban tapasztaltak alapján jól érthető, könnyen memorizálható oktatóanyagot sikerült összeállítania.

Miközben erről már a Gábor Dénes Főiskola Kutatók Éjszakája rendezvényén is tartott előadást és megállapíthatjuk: a videók használata támogatja a hatékony tanulást a gyakorlati oktatás ideje alatt, továbbá elősegíti a felkészülést a forgalmi vizsgára is. Az is kijelenthető, hogy a Covid 19 járvány nyomában az online oktatás hatására nő a vizualitásra, a képi tanulásra való hajlam. Ezért is szükséges az információk átadására/befogadására a megfelelő médium, a mozgókép, ami a gépjárművezető-képzésben az oktatás egyik jelentős módszertani segédanyaga. Évtizedes szakmai tapasztalatokra alapozva rövid, inkább szemléltető videókat készítettek a forgalmi helyzetekről. Az oktató a vezetői szituációkban elmondott magyarázatai mellett a filmekhez később hozzáadott képi magyarázatok együttesen nyújtanak további segítséget a tanulóknak a vizsgára, de már a vezetői engedéllyel rendelkezők ismereteinek felfrissítésére is alkalmasak.
Az oktatóvideók célja a tanulók által megszerzett ismeretanyag gyakorlatba való átültetésének intenzív támogatása. Természetesen a hagyományos fizikai jelenléten alapuló oktatás nem nélkülözhető az ilyen gyakorlati képzés alatt, de az online eszközökkel a hatékonyabb eredményesség valósulhat meg a gépjárművezető-képzésben.
A Kutatók Éjszakája rendezvényen tartott előadás az alábbi linken hallható, látható:

 

https://gdfhu-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/berecz_gdf_hu/Eb1z7SfONbdMlJdPwLchZUsBb5cenN7I_0Ml31p7B6uMag