Német autósiskolák

 az ugyancsak vírusos helyzetben -II.

Mint ahogy legutóbb beszámoltam róla, nálunk az óvodák, iskolák mellett jobbára az Autósiskolák is bezártak, és előreláthatólag február 21-ig ez így is marad. Baden-Württemberg tartományban az Amstetteni Lohrmann Autósiskola honlapján a következő infót olvasom: sem az elméleti sem a gyakorlati oktatás nincs engedélyezve - kivéve akik közvetlenül a vizsga előtt állnak, illetve akik támogatott haszonjármű tanfolyamra jelentkeztek, a különböző segélyszervezetek, a tűzoltóság, a rendőrség, a mentős tanfolyamok keretében tanulnak. 

Nekik engedik a képzést, de tovább szigorították a védekező szabályokat. Pl. a maszk viselését. Itt már csak tesztelt maszkokat szabad viselni. Az FFP-2 maszk az nagyjából az orvosi operációhoz használt egyik változat. Az FFP betűszó rövidítése: Filtering Face Piece, azaz légszűrös fél maszk.

Bajorországban is kitartanak a tantermi oktatás mellett, de amíg a járvány terjed, ennek az online szinkron formáját engedik. Ez azt jelenti, hogy - akár 25 fővel is - az ún. konferencia kapcsolást alkalmazzák. A tanár tartja az előadást, az összes tanulót folyamatosan látja, külön-külön meg is szólíthatja őket. Ehhez persze megfelelő nagyságú képernyőkre van szükség, kell hozzá a vebcam kamera, egy mikrofon és hangszóró és persze a sotfware. Ez a minimális követelmény.  
Van még az ún. aszinkron oktatási forma is. Itt az előadások anyagai videofelvételen vannak, sokszor a tanulók választhatják meg a témát és a kezdés idejét is. Ennek kétségtelen előnye, hogy rugalmas a rendszer, bármikor lejátszható, bármikor megállítható és visszakereshető pl. az a rész, amit nem értettek meg a tanulók. Az ilyen fajta online oktatásokat szeptember 30-ig engedélyezik. Érdekesség, hogy a foglalkozások elején a tanulók identitását is ellenőrzik, fel kell mutatniuk a személyi igazolványt. Arról is gondoskodnak, hogy a szakfelügyelők  is ellenőrizhessék a tanítás-tanulás lefolyását.
Általános, hogy az autósiskolák irodáit az ügyfelek, a közönség nem látogathatja, az ott tartózkodó személyzet létszámát is minimálisra csökkenttették, egy helyiségben minden dolgozóra legalább 10 négyzetméteres területnek kell jutnia. Telefonon, online kommunikálnak, az adminisztrációt jobbára otthon végzik szintén online kapcsolat segítségével. Azt mondják, a legrosszabb, ha egy fertőzött személy maszk és szellőztetés nélkül, hosszabb ideig van együtt munkatársaival. Ezt mindenképpen meg kell előzni.
Németországban a lakosság nagyjából 2,8 százaléka, 2,5 millió ember kapott eddig védőoltást a SARS-Cov-2 ellen, közülük több mint 500 ezer embernek már az oltás mindkét adagját beadták.
A legutóbbi (januári) beszámolóm óta sajnos további 16 ezer ember hunyt el Coronafertőzés következtében, összességében pedig 56 ezren haltak meg. A fertőzöttek létszáma meghaladja a 2,2 milliót. Szerencsére a vírus terjedése már lelassult, de a kívánt 50-es érték még messze van. Európában ezt a határt húzták meg a korlátozás mértékéül, tehát 50 alatt kell tartani a 7 napos növekedést 100 ezer lakosra számítva.
Az is örvendetes, hogy egy hónappal ezelőtt ez a számérték Németországban még 238 volt, mára pedig lecsökkent  a 100 alá (pontos értéke 98,1).
Nálunk az is jó hír, hogy immár a két és fél millió vakcina beoltása után az mRNA oltóanyagok nem váltanak ki káros, nem kívánt melléktüneteket. Ezek az oltóanyagok nem tartalmazzák a vírus génjét, csak a tüskéknek a proteinjét. Ezért veszélytelenek, de beindítják a szervezet védőmechanizmusát, elkezdik  gyártani az antitesteket.

Bleib gesund, fahr‘ sicher!
Stay healthy, drive safely!
Maradj egészséges, vezess biztonságosan!

 

Dr. Georg Gati 

Németországból, aki régi kollégánk egykor a Baross utcai ATI központ mérnöktanára, a Kísérleti Iskola oktatója volt.