Ford DSFL Vezetéstechnikai tréning

Idén május végén Györke Orsolya a Ford C&PA managere harangozta be hogy ezen az őszön ismét megrendezik a Driving Skills for Life (DSFL) programot. A 18-26 éveseknek szóló vezetéstechnikai képzésre a Pólus Center parkolójában került sor 2022. október 1. és 2-án.

 Eligazítás 

 

A szervezés és a lebonyolítás rutinszerűen zajlott, hiszen immáron ötödik alkalommal hozta Magyarországra a képzést a Ford. A programot biztosító tréneri csapat töretlen lelkesedéssel, a fiatalokat magukkal ragadva tartotta a foglalkozásokat. Jó hangulatot, játszva tanulást, életmentő megtapasztalást biztosítottak a résztvevőknek. A tréning alaptematikája a világ, programban résztvevő összes országában azonos, természetesen az apró különbségek a helyi sajátosságokban rejlenek. Ezen túlmenően az évek múlásával a kutatások és fejlesztések eredményeivel folyamatosan bővül, illetve valamelyest átalakul, fejlődik a képzés, alkalmazkodik a változásokhoz.

Most is négy darab négyórás képzést tartottak szombaton és vasárnap, délelőtt és délután. A program modulszerűen épül fel, az egyes állomásokra forgószínpadszerűen mennek a résztvevők. Minden helyszínen csokorba gyűjtve, egymásra építve komplex ismereteket és gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek a fiatalok.

Az egyik állomáson az automata vészfékező elektronikai rendszer kipróbálására volt lehetőség. A jármű 30 km/h sebességet nem meghaladó tempóról a vezető beavatkozása nélkül állóra fékezi az autót az előtte lévő akadálynál.

Automata vészfék 

 

A biztonság szempontjából kiemelkedően fontos, hogy a kezdő vezetők is pontosan ismerjék, hol vannak a nagy járművek holtterei, ahova a személyautókkal nem bújunk be. Ennek bemutatása, megtapasztalása egy kamion fülkéjéből való tájékozódással életre szóló emlék, élmény.

 Holttér 1. 

 

 Holttér 2. 

 

 A korosztályt vonzzák a lóerők és a sebesség is, így statikus bemutatón is részt vehettek: egy Ford Mustang Mach1elektromos gépsárkányt megismerve. Itt szó került a villanyautózás fortélyairól: gyorsulás, lassulás, egypedálos vezetés, járműstabilitás, töltés.

 Műszaki információk 

  

Nagyon mellbevágó tapasztalatokat szerezhettek a résztvevők a túlkormányzottságról, amikor a hátsó tengely kerekei vesztik el a tapadást. A tréningautó hátsó gumijain egy speciális műanyag burkolat tette lehetővé a kis tempónál is létrejövő tapadásvesztést. Amikor az autó hátulja kitör, a kormányt villámgyorsan a megcsúszás irányába kell forgatni, és húzottá kell tenni a járművet. Ennek megérzékelésére és begyakorlására volt hivatott a második modul.

 Túlkormányzottság 1. 

 

 Túlkormányzottság 2. 

 

Túlkormányzottság 3. 

 

Idén ezen az állomáson volt lehetőség megismerni a Hungarian Police Rallye Team Rally3-as Ford Fiesta versenyautóját is. Itt érdekességként megtudhattuk, hogy egy defektes kerék cseréje a verseny alatt mintegy 2 perc leforgása alatt elvégezhető.

 Rally3-as Fiesta 

 

 Defekt cseréje 

 

Szimulátorokon is volt lehetőség a vezetési képességek további fejlesztésére.

 Szimulátorozás 

 

Fontos az irányíthatóságon túl a fékezés technikáját is megismerni, begyakorolni, hisz egy veszélyhelyzetben tejesen másképp vezetünk. A mindennapokban használt megoldások nem hoznak megfelelő eredményt szélsőséges helyzetekben. Így a modulok egyike a vészfékezéssel, illetve a kikerülés vészfékezéssel témájával foglalkozott. Az automata váltós járművekkel csak a gázt és a fékpedált kellett kezelni, azokat viszont maximális hatékonysággal. Ha veszélyhelyzetben meg kell állni, akkor irgalmatlan nagyot belerúgunk a fékpedálba, s tapossuk, amíg meg nem áll az autó. Az elektronika (ABS) keményen dolgozik. Ezt is meg kell tapasztalni, hogy ne ijedjünk meg tőle.

 Vészfékezés 1.

 

 Vészfékezés 2. 

 

 Vészfékezés 3. 

 

Amikor vészfékezetten kell akadályt kerülni, a karoknak és a lábnak összhangban kell dolgozni, hogy a maximális hatékonyságot létrehozhassuk. Különben nem azt és úgy teszi az autónk a dolgát, ahogy és amire tervezték. Métereket veszíthetünk, illetve nem jó helyre érkezik a járművünk. A kerülési feladat kivitelezéséhez a tekintetirányítás a kulcskérdés: ahova akarunk menni, ott legyen a tekintetünk!

 Kikerülés vészfékezéssel 1. 

 

 Kikerülés vészfékezéssel 2. 

 

 Kikerülés vészfékezéssel 3. 

 

 Kikerülés vészfékezéssel 4. 

 

 Ezen az állomáson volt lehetőség reakcióidő tesztet is csinálni. A leggyorsabb fiú és lány ajándék pulóvert kapott a tréning feliratával.

 Reakcióidő teszt 

 

A vezetés közbeni zavaró hatások bemutatásával foglalkozó modul sem maradhatott ki. Kacskaringós nyomvonalú zárt pályán kellett akadályokat kerülgetve végigautózni. Volt lehetőség a központi kijelzőn követni a kameraképet. Mellette szenzorok érzékelték a tereptárgyakat, s hangjelzéssel tudtunkra adták azok közelségét. Itt a tréningautó geometriai méreteinek észlelését (mint saját jármű) és a térérzékelésünket (hol halad az autónk az úton) tehettük próbára, illetve fejleszthettük. Itt is a trénerek hasznos járműkezelési információkkal láttak el, csakúgy, mint a többi helyszínen.

 Figyelemelterelés 

 

 Kamerakép 1.

 

 Kamerakép 2. 

 

A nap zárásaként a résztvevők fényképes oklevelet vehettek át, s rengeteg új tapasztalattal gazdagodtak.

Oklevelek 

 

A szórakozásnak is beillő félnapos képzés nagyban segíti a fiatalok rutinosabbá válását, beilleszkedésüket a gyakorlott sofőrök táborába. Mondjuk ki bátran, a Ford társadalmi szerepvállalási programja számottevően növeli a közlekedés biztonságát.

 Pataki Melinda