TANULÓKOCSI-teszt Skoda Octavia Combi
 

 
Style 2.0 TDI DSG SG
 
A Skoda története még a XIX. századra nyúlik vissza. Mlada Boleslavban (Csehország) bicikliket és motorkerékpárokat gyártottak (1895-1905.) Slavia márkanévvel. 1905. és 1925. között a céget alapító Vaclav Laurin és Vaclav Klement nevének kezdőbetűi adták a márkajelzést (L&K). Először 1926-ban kezdtek Skoda autókat gyártani. A kék szárnyas nyílvesszős logót 1994-ig használták, majd 2011-ig a fekete-zöld Skoda Auto emblémát. Ez a hagyományt és a környezetbarát technológiát jelképezte. Új arculatvilággal jelent meg a márka a 2011-es Genfi Autószalonon, frissességet és precizitást sugárzó emblémájával, amin a márkanév 2016-ig fönt, 2017-től lent szerepel. Így még jobban harmonizál a Volkswagen csoportban lévő társakkal. Eredetileg az 1959-71. között gyártott modell a névadója az1996-tól újra piacra dobott Octaviának. Mostanra a negyedik generáció fut az utakon. Azóta 6,5 millió darabot értékesítettek belőle a világon, az elnyert díjak száma pedig meghaladja az ötvenet. Sikerét folyamatos megújulásával; konzervatív, azonban elegáns formatervével; egyszerű, mégis praktikus, frappáns, apró, a mindennapokat segítő részletekkel éri el, ami a célközönség számára vonzóvá teszi. 

Megjelenés, külső dizájn

Szemrevaló, ízléses középkategóriás autót alkottak a Skodánál. Formájával 
hagyományőrző, mégis modern, fiatalosított, lendületes kinézetű autó. Szemből enyhén cápás, viszont sportos látványt nyújt. Nappali menetfénye elegánssá teszi. Full LED-es mátrix fényszórói nagyon jól világítanak, a távolsági fény felkapcsolásakor mintegy teríti a fényt. Emellett automata reflektoros és kanyarkövető ködfénnyel is ellátták. Oldalról áramvonalasnak mutatkozó, ami aztán a fogyasztásban is látható. Tipikus kombi: ez pedig a kormányozottsági jellegében, a csúszási nemében is megtapasztalható. A 2686 mm-es tengelytávjából adódóan stabil, arányos autó képét mutatja, jól manőverezhető. Hátsó helyzetjelzői enyhén C betűt formáznak. Futófényes irányjelzői pedig a magasabb kategóriás járműveket idézik. A tesztautó 225/45 R 18-as prémium gumikkal szerelt, de felszereltségtől függően legalább 16 colos kerekekkel vásárolható. A sötétszürke metál fényezés üzleti cégautóként elegáns, de több mint tíz színt kaphat. Méretei: 4689 mm hosszúság, 1829 mm szélesség, 1468 mm magasság jellemzi. Saját tömege 1485 kg, össztömege 1990 kg. Ötletes újdonság, hogy ajtónyitáskor a Skoda márkanevet a földre vetíti. 
 
 Skoda felirat kivetítése 
 
Belső tér
A beltér igényes, nagyon komfortos. Különböző felszereltségeknél (Active, Ambition, Style, RS, Scout) valamelyest eltérő anyagokat használnak. Szép a műszerfal több helyen megjelenő textilkárpitozása. Tovább emeli a látványt a változtatható színű, diszkrét LED hangulatvilágítás. A bőr/ szövet ülések igazán ergonomikusak, hosszú távon is fáradásmentes vezetés lehetőségét biztosítják. A jó tartású ülés pozíciója apró különbségekkel módosítható, a kormány is tág határok közt állítható, így teljesen személyre szabható. A kétküllős, multifunkciós bőr kormányról rengeteg a vezérlési lehetőség. A digitális műszerfal változtatható képe éles, láthatunk jármű- és vezetési adatokat, navigációt vagy éppen az aktív asszisztens rendszereket. 
 
Műszerfal visszajelzőkkel 
 
A hatalmas (10 colos), látványos központi kijelzőjén rengeteg információ jeleníthető meg, melyek a menüben változtathatók. Sok almenüje már-már zavarba ejtő, külön időt kell szánni a megtanulására. A vezető az egyéni beállítású head-up display révén plusz vezetési- és veszélyjelzési információkhoz juthat anélkül, hogy lepillantana a műszerekre.
 
 Head-up display éjjel 

 Az automata, úgynevezett Shift-by-wire rendszerű váltó, azaz a kapcsolóvá alakult irányválasztó (váltóvezérlő) mechanikailag nem kapcsolódik a hét fokozatú DSG váltóhoz. Így elektronika kapcsolja az R, N, P és előre haladáshoz szükséges D vagy S menetmódokat.Természetesen elektronikus rögzítőfékkel szerelték fel a járművet. A helykínálat a hátsó üléseken is jelentős: mind a láb, mind a fejtér a nagyobb testmagasságúak számára is megfelelő. 
 
Utasok helykínálata 

 Az utasok kényelmét fokozzák az állítható fényerejű, érintésre kapcsolódó, kis LED-es olvasólámpák, illetve a mobileszközök csatlakoztatására szolgáló USB-pontok. Sok, úgynevezett Simply Clever megoldás teszi praktikussá az autót. Az első ajtókban elrejtett esernyők, a parkolójegy tartó csipesz a szélvédő bal oldalán, a csomagtartóban lévő kivehető LED-lámpa, vagy éppen a tanksapka fedél belső oldalán lévő jégkaparó, illetve a kis hulladéktárolók az utasoknak. A rakodáshoz alapból 640 literes csomagtér áll rendelkezésre, ami a hátsó ülések síkba döntésével (varioflex rendszer) egészen 1700 literig bővíthető kétszintű csomagtérpadlójával.

Csomagtér

Teli kézzel érkezve az autóhoz a „virtuális pedál”-nak nevezett szenzorhoz helyezve a lábunkat, automatikusan nyílik a csomagtér. A tisztaságot segít megtartani a kétoldalú csomagtér szőnyeg. A rendet és biztonságot a többféle eszköz: hálórendszer, táskaakasztó kampó vagy a rugalmasan variálható, még tépőzárral is ellátott térelválasztó elemek segítik megőrizni.

Hajtás 
 
Többféle üzemanyaggal, hajtással rendelhető: benzin (TSI), gázolaj (TDI), benzin-mildHybrid (e-TEC), földgáz (CNG), valamint benzin+elektromotor (plug-in-Hybrid/ PHEV); hatfokozatú manuális, illetve hat-hétfokozatú automata (DSG) váltóval; első- vagy összkerék hajtással. 
 
Motortér

A tesztautó hengerűrtartalma 1968 cm3 , teljesítménye 110 kW (150 LE) 3000-4200 1/percnél, maximális nyomatéka 360Nm 1700-2750 1/percnél. Euro 6 környezevédelmi osztályba sorolt, AdBlue adalékos, NOx -katalizátoros (SCR). A finom részecskék kiszűrésére a dízel járműveknél két rendszer létezik, az EGR és az SCR. Ez utóbbinál az AdBlue 32,5% karbamid és 67,5% víz oldata. Ez a szelektív katalitikus redukciós rendszer 90%-ban csökkenti a nitrogén-oxidokat azáltal, hogy vízzé és nitrogénné alakítja. 
 
Felszereltség
 
Számos elektronikai rendszer (vezetéstámogatás és komfort funkciók) alapfelszereltségként találhatók az autóban. Teljesség nélkül pár példa. 
 

Vezetéstámogatók menüje

Navigáció
A „Front Assist” (Környezetfigyelő) tartalmaz prediktív gyalogos- és kerékpáros védelmi funkciót, városi vészfékasszisztenst és ütközés-elkerülési asszisztenst. Az autó figyelmeztet, majd aktiválja a vészféket egy várható ütközéskor. Az ESC (elektronikus stabilitásvezérlés) rengeteg alrendszert tartalmaz: ABS, EBD, SR motorfék-szabályozás), ASR, HBA (vészfék asszisztens), DSR (kormányzási javaslatot adó rendszer), RBS (féktárcsa-szárító rendszer), továbbá TSA (vontatmánystabilizáló rendszer). Ezen felül még más alrendszerek, illetve a felsoroltak nem mindegyike került beépítésre a tesztautóba, vagy annak típusába.
 
Kipörgésgátló kikapcsolva 

A „Light&Rain Assist” segítségével a távolsági fényszórók automatikusan kapcsolnak sötétedésre. A kilátást az esőérzékelős ablaktörlők segítik. A „Smart Light Assist” pedig nagyobb távolságú előrelátást biztosít azáltal, hogy a távolsági fényszóró azon fénykévéi elé „maszk”-ot fordít, amelyek a szemből jövőt vakítanák. Az extra felszereltségek közé tartozik a „Park Assist”, ami kiválasztja a megfelelő helyet, elvégzi a jármű a kormányzási feladatokat, a vezető a pedálokat kezeli és a haladási irányokat adja meg. A „Kiállási asszisztens” a „Side Assist” (Holttérfigyelő) része. Hangjelzéssel segíti és biztosítja a biztonságot a merőleges parkolóból tolatva kiálláskor. Amikor jelentős lassulás történik, a Proaktív utasvédelmi rendszer az üléseken lévő személyek biztonsági öveit előfeszíti; jelentősen visszatartva a testet az előrelendüléstől, illetve csapódástól. Van lehetőség adaptív lengéscsillapítás- szabályozásra is (DCC): Eco, Komfort, Normál, Sport és Egyéni beállításokkal. Az eltérő menetmódokkal az útegyenetlenségek kirugózása valamelyest eltérő; a kanyarstabilitása jó, apró különbség tapasztalható, leginkább az Eco és Sport között. A dinamikus terhelésváltások elemzésével módosítja a lengéscsillapítás szükségét és a kormányzás karakterisztikáját. 
 
Vezetés
 
A tág határok közt variálható vezetőülés precíz beállításával az autóból a kilátás a kategóriájának megfelelő. A jármű előtti holttér nagyjából 4 méter. A szélvédő jó dőlésszöge következtében nincs visszatükröződés, a pozícióvonalak előtt kb. 1 méterrel javasolt a megállás a fényjelző berendezések kényelmes észleléséhez. A hátsó ablakon át történő tájékozódáskor – kombi mivoltából fakadóan – azt az érzetet nyújtja, hogy minden jármű valahol véget ér. 
 
Méretek az előre merőleges parkolásnál

Keret nélküli belső tükre nem megszokott látvány a mindennapokban, de pontosan lehet benne tájékozódni. Külső tükreinek ívelt és fülszerűen csúcsos formája jó, torzításmentes képet ad. A tanpályán vagy a dugóban araszolva az elindulás „finommenettel” is megtehető, az automata váltóval nem agresszíven rohan az autó. Egyenletesen, finoman is, máskor meg határozottan gyorsítható. A hátramenet elsődlegesen külső tükre alapján oldható meg nagy pontossággal, de a kamera képe tájékoztat.
 
Tolatókamera segédvonalai 

Az emelkedőn elinduláskor a fékhatás 1-2 másodpercig fogja még a kocsit, az elektromos rögzítőféket használva pedig szintén lágyan, folyamatosan, biztonságosan mozdul az autó. Kormányzása, irányítása a finom manőverezéseknél a hatékony rásegítéssel gyerekjáték. Az autó hosszabb mérete miatt az érzetünk csaphat be, hogy a fordulások alkalmával nagyon közel vannak a tereptárgyak, a többi jármű. A tükrök ellenőrzésével kiderül, hogy mégsem; bár a szenzorok különböző hangmagasságú és sűrűségű csipogásokkal időnként jeleznek. A párhuzamos hátra parkolásnál jól kell tudni a különböző nézési és kormányzási pontokat, hogy megközelítőleg középre tegyük a várakozóhelyre a masinát. Az egy íven történő megfordulást összesen négy forgalmi sávnyi területen tudja teljesíteni: egy sávról kezdjük, és másik hármat használunk a mozgáshoz. Hatékony, gyors kormánykezeléssel kell dolgoznunk. A közúti forgalomban – bármilyen sebességtartományban is autózunk – nagyon csöndes és kényelmes autó. A kormányzásra azonnal reagál, kifinomult, lágy mozdulatokkal irányítható. Kanyarstabilitása még lakott területen kívüli tempónál is jó, de nem sportautó. Azonban nem szabad elkésni a fordulás megkezdésével, mert aránytalanul nagyobbat belehúzva a kormányba, máris az instabilitás előszobájába kerülünk. Fékrendszere hatékony, óvatosan kell bánni a pedállal. Határozott gyorsítóképessége lehetővé teszi a dinamikus előzést is, van az autónak tartaléka egy elszámított helyzetből való meneküléshez. Lakott területen kívül a kerékpáros előzéséhez – normál sávszélesség esetén – kellően lassítsunk le vagy hagyjunk nagy oldaltávolságot. Az éjszakai haladás során tompított fényével is jól észlelhetők a sérülékeny partnerek, például a kerékpáros még külterületen is. A távolsági fénye pedig nem vakítóan verődik vissza a jelzőtáblákról. Fényre sötétedő tükrei könnyebb alkalmazkodást biztosítanak a szemnek, kevésbé fárasztanak a hátulról jövők fényei. 
 
 
Fényre sötétedő külső tükör 

A vezetéstámogatók közül csak a sávtartóval kellett hadakozni a hiányos, illetve a sávelhúzásos felfestéseknél. Nem csoda! Helyenként ember legyen a talpán, aki hibátlanul tudja értelmezni. 
A zártpályás teszten különféle fékezési, kormányzási, és a kettőt együtt megoldandó feladatokat hajtottam végre az autóval. Az aszfalton 50 km/ h-ról vészfékezetten majd 9 méteren állt meg (2 autó hossza), hetvenes tempóról kétszeres a fékút. A műgyantán négy-ötszörös távolság kell, 50-ről kb. 40 méter. Az ABS beavatkozása nagyon sűrű, de nem kerreg feltűnően. A gumik oldaltartásának és a menetstabilizáló vizsgálatára tartós ívmeneti haladás, illetve akadálykerülés, valamint egymás utáni több eltérő irányú iránymódosítás a feladat.
 

Akadálykerülés ívmenetben

Akadálykerülés sávváltással
                                                                                                         

A 9%-os lejtőn az ívmeneti haladást az aszfalton éppen a városi tempó fölött teljesítette, mint általában szokták az autók. A prémium kategóriás téli gumik a műgyantán jól tapadtak, dolgoztak, nyikorogtak, majd teljesítőképességük határát túllépve a menetstabilizáló kb. 5 km/ h többlettempónál ott tartotta az úton a járművet. A lejtő alján lévő kanyarban való befordulás titka, hogy már a dombtetőn jól kell tudni megválasztani a sebességet, hiszen a lendület, a jármű tömege viszi lefelé, gyorsítja a kocsit. Azt is tudnunk kell, hogy mennyit vagyunk képesek visszalassulni fékkel, hogy a kanyarban már ne kelljen a tapadóerőt megosztani fékerőre és oldalvezető-erőre. A nedves aszfalton már 50 km/ h-nál sokat segít az ESP, ötbójás kerülésnél 10 km/ h-t lassította vissza a járművet. A csúszós felszínen lágyabb és korábban elindított kormányzás kell az úton tartáshoz. Ekkor már határozottabban jelentkezik a kormányozottsági jellege. Kombi volta miatt a fara indul meg oldalra, túlkormányzottként, amit a menetstabilizáló szinte észrevétlenül hamar kezel. Ugyanúgy az autó hátulja csúszhat meg, amikor vízátfolyáson kell keresztülhajtani, s az autó eleje már jó tapadásra került, de a háta még a nagyobb vízrétegen van. Városi tempó fölött nem sok esélyünk van biztonságosan megoldani egy ilyen helyzetet. Nagy tempós kikerülésnél viszont az autó tolja az elejét, nagyobb íven fut; pláne fékezéssel együtt. Az aquaplaning medence érdekes megtapasztalást adott: 88 km/ h-nál annyira vízen futott az autó, hogy a műszerfal 138 km/ h-s haladási sebességet jelzett. Ha irányt is kell változtatni a vízből kihajtáshoz, az csupán 75 km/ h-s sebességgel volt kivitelezhető. Játékként hátramenetből előre 180º-ban forgattam meg párszor az autót. A váltó is hibátlanul kapcsol ellenirányú haladásba a megfelelő pillanatban. A nap levezetéseként pedig pályaautózás volt a feladat: egyenesek, kanyarok, akadályok kerülése, sávváltás, amiket emelkedő, lejtő, bukkanó tarkított. Lényegében lefedve a teljes közúti autózás színtereit és feladatait, a tapasztalatok szintéziseként. Az autón töltött négy nap során 117, 202, 220 és 179 kilométereket autóztam, összesen 718 km-t tettem meg. A 202 km-es napom végén 4,9 l/ 100 km fogyasztást mutatott a műszerfal.
 
Közúti tesztkör adatai 

Vegyes használatnál (tanpálya, város, lakott területen kívüli szakaszok váltakozva) 543 km után 31,87 litert tankoltam, ami 5,87 l/ 100 km-es fogyasztást jelent.
 
 
 
 
 
 
zártpályás teszt során a jelentős gyorsítások és fékezések számottevően fogyasztásnövelő hatásúak. A kocsi 9,8 l/ 100 km-es mértékben itta az ütemanyagot. Katalógusban megadott fogyasztása 4,3-5,7 l/ 100 km (4,5 l/ 100 km a súlyozott vegyes) WLTP mérés szerint. Szén-dioxid kibocsátása pedig 113-130 g/ km ( 117 g/km a szintén súlyozott vegyes), ez is WLTP alapján. 
Alapáron 7.943.130,- Ft-tól indul, extra felszereltségekkel könnyedén 1,5 millió forintot beletehetünk. A tesztautó 11,2 milliós értékű felszereltséggel rendelkezett (110 kW/ 150 LE), s tovább bővíthető az igények szerint még 13,2 millió fölé is. Nagyon jót autóztunk ezzel a középkategóriás, elegáns, üzletembereknek is illő Octaviával. Az autózás kultúrája talán Magyarországon is eljut majd oda, hogy a járművezetés megtanulása után igénye lesz a vezetőnek a további tanulás, az önképzés.
 
 
 
Differenciálódnak a szükségletek és a korszerűbb, nagyobb teljesítményű autók felelősségteljes használata irányába mozdulunk el. Talán ezért is, a Skoda Octaviát el tudjuk képzelni az igényes oktató tanulókocsijának is, persze a hasonlóan igényes tanulóvezetővel.
 
Pataki Melinda