Tudatosság és autóvezetés

A stressz az élet velejárója a rohanás kihat a hangulatunkra. Az autózás ideális esetben jó lehet az idegek megnyugtatására, az agy működési sebességének csökkentésére, és arra, hogy a vezetésre összpontosítsunk. „A tudatosság arról szól, hogy az agyat megtanítjuk arra, hogy egyetlen funkcióra összpontosítson, hogy a teljes figyelmet ennek szentelhesse" - magyarázza Emmy Smit pszichológus, a SEAT Egészségügyi és Rehabilitációs Központjának munkatársa.

 

 Tíz tudatosságfejlesztő gyakorlat, amelyek a gyakorlott vezetőknek is ajánlhatók:

1. Beszállás előtt figyelje érzelmi állapotát és fáradtságának szintjét, legyen tisztában úti céljával és azzal a szándékával, hogy rohanás nélkül élvezhesse a vezetést.

2. Amikor beszállt a gépkocsiba, vegyen néhány mély lélegzetet, érezve, amint a levegő az orrán át bejut, majd távozik a szervezetéből.

3. A biztonsági öv bekapcsolása után legyen tisztában a megfelelő testtartásával, keze legyen a kormánykeréken és teste tapadjon az üléshez.

4. Amikor előjönnek a vezetéshez nem kapcsolódó témák, gondolatok, vagy ha kísértést érez arra, hogy ránézzen a telefonjára, szándékosan összpontosítsa figyelmét ismét az útra, a jelzőtáblákra és a hangokra.

5. Legyen figyelmes, kedves a többi vezetőhöz, hogy jobban élvezhesse a biztonságos utazást.

6. A piros lámpa, vagy a forgalmi dugó lehetőséget kínál egy rövid szünetre, tudatosabban lélegezzen, ismét a következő pillanat élvezetére összpontosítson.

7. Amikor megérkezik rendeltetési helyére, várjon egy pillanatot, mielőtt kiszállna az autóból, élvezze a csendet.

8. Figyelmét ismét koncentrálja testének fizikai állapotára és vegye figyelembe azokat az érzéseket, amelyeket az utazás Önnek fiziológiai szinten okozhatott.

9. Kérdezze magától, az utazás Önnek élvezetet, vagy inkább stresszt okozott? Mit csinálna másképp, ha legközelebb vezeti az autóját?

10. És ha kedve tartja, szánjon még néhány másodpercet arra, örüljön a biztonságos megérkezésnek.

(Porsche Hungaria Kft. sajtóanyag)