Közlekedésbiztonság a Rendőrség-történeti Múzeumban

   

   Budapesten a Mosonyi utcai Rendőrség-történeti Múzeumban, az állandó kiállítás mellett, időről-időre aktuális kérdésekkel foglalkozó időszaki tárlatok is nyílnak. Itt 1848-tól napjainkig megismerhető a hazai rendőrég, valamint a leghíresebb bűnesetek felderítésének története egészen napjainkig, most pedig a közlekedésbiztonság is szerepet kapott.
   A szeptember 15-én nyílt időszaki STOP című tárlat aktuális kérdésekkel foglalkozik. Az ősz, az iskolakezdés, a romló időjárási körülmények mindig különös kockázatot jelentenek a közlekedésben. A kiállítás célja az iskolakezdésre való tekintettel is a baleset-megelőzés hangsúlyozása, az úttesten áthaladó gyalogosok különös figyelemmel kísérése, a közlekedési szabályok betartására való figyelem felhívás, illetve a módosult KRESZ-szabályok hangsúlyozása. A tárlaton közel 60 fotót mutatnak be, amelyek különböző baleseteket, baleseti helyszíneket ábrázolnak. Külön-külön részt képeznek a kerékpáros balesetek, a személygépkocsi balesetek, a motorbalesetek, illetve a gyalogosokkal és gyermekekkel, valamint a megkülönböztető jelzésű járművekkel kapcsolatos balesetek. A fotókon kívül megtekinthetők a módosult közlekedési szabályokkal és a felelős alkoholfogyasztás fontosságát hangsúlyozó tablók, plakátok, különböző közlekedéssel kapcsolatos régi, illetve napjainkban használatos kiadványok, a biztonságos közlekedéshez szükséges tárgyak, eszközök. A vállalkozó kedvűek még számítógépes vizsgán és motor-szimulátoron is próbára tehetik tudásukat.
   Az időszaki kiállítást Hatala József r. altábornagy, Országos Rendőrfőkapitány és Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti főosztályának vezetője nyitotta meg. Megtekinthető december 31-ig a Bp.VIII. kerület Mosonyi u. 7. szám alatt. A múzeum látogatása ingyenes.
 
 (Szöveg, fotó: Alföldy)