SZAKMAI Hírek

 

OLDALSZÉL STABILIZÁLÁS (SIDE WIND STABILISATION)


 

Amikor megérkeznek a téli viharok, az erős széllökések tovább nehezítik a közlekedést, különösen azok számára, akik magas, nagy oldalfelületű járműveket vezetnek az autópályán. A Fordnál a Transitban már alapfelszereltség az új technológia, melynek segítségével a vezető akkor is stabilan tarthatja a sávot, ha váratlanul erős oldalszélbe vagy a kamion légörvényébe kerül. Amikor a jármű sebessége meghaladja a 80 km/órát, az Oldalszél Stabilizálás másodpercenként 100-szor ellenőriz, ha váratlan oldalirányú széllökést érzékel 200 ezredmásodperc alatt reagál: az autó egyik oldalán finoman fékezi a kerekeket. A Ford mérnökei speciális pályán tesztelték az új rendszert, a technológiát olyan közutakon is próbára tették – Hollandiában, az Északi-tenger partvidékén – amelyek hírhedtek az erős széllökésektől. (Ford sajtóközlemény) 


 

A figyelmeztető Apuka!

 Attól, hogy egy „izomautót” vezetünk, nekünk nem feltétlen kell „izomagyúvá” válnunk – összegezhetnénk mondanivalóját annak a sajtóbeszélgetésnek, amelyen a Ford szakemberei hívták fel a figyelmet. A fiatalok ugyanis gyakorta keverednek balesetveszélyes helyzetekbe, amikor autóval indulnak el nyaralni. A beszélgetésen ott volt Kiss Gergő olimpikon is, aki a Mustang magyarországi nagykövete és maga is egy 65-ös Ford Mustang tulajdonosa. A kiváló vízilabdázó szerint a sportban megtanult fegyelmezettség is sokat segíthet abban, hogy a sok lőerővel rendelkező izomautókat csak a fokozatosság, a gyakorlottság figyelembe vételével, visszafogottan, biztonságosan vezessük.

Kiss Gergő mellett egy a közlekedésbiztonság javítását célzó reklámfilmből kölcsönvett „felfújható apuka” is figyelmeztette a fiatalokat: a Balatonon fesztiválozók is vezessenek óvatosabban. A reklámfilm arra szeretne rávilágítani, hogy a fiatalok könnyen felelőtlenné válnak a volán mögött, telefonálnak, sms-eznek, szelfiznek, esznek, nem az útra figyelnek.  
A kutatások ugyanakkor azt is mutatják, ha egy felnőtt is ül még az autóban, kevésbé fegyelmezetlenek a friss jogsis, kezdő vezetők.

Európában a 18-24 éves korosztály a teljes lakosság 8 százalékát teszi ki – ám a közúti balesetek halálos áldozatai között 15 százalék az arányuk. Nyáron pedig még rosszabb a helyzet, ekkor 21 százalékosra növekszik az arány.
Az emelkedés mögött egyértelműen a meggondolatlan kockázatvállalás áll, nem figyelnek eléggé az útra, nehezebben viselik a stresszt, alkohol vagy tiltott szerek hatása alatt is vezetnek és számtalan zavaró tényező tereli el a figyelmüket.

Erre figyelmeztet bennünket a reklámfilmből kölcsönvett „felfújható apuka”!

(Ford Sajtóhír - Györke Orsolya)


 

Passzív biztonság...új lehetőségek...


    

 

A vadonatúj Ford Mustang kesztyűtartójában elhelyezett térdvédő légzsák 20 milliszekundum alatt fújódik fel. Nem textilből készítik, hanem egy innovatív technológiával előállított hajlékony műanyag, amit a kesztyűtartó ajtajának belső és külső rétege közé helyeznek. Teljesen új koncepció, új lehetőségeket nyit meg…

Ford sajtóhír  -  www.ford.hu


 

AUTÓPIACI  HELYZETKÉP

(A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének értékelése – 2015-ös előrejelzés)

 A személygépkocsik esetében a piaci növekedés az alacsony bázishoz képest folytatódott, az előre jelzettnél nagyobb növekedést mutatott a 2014. év, ami így is az 1997-es adatoknak felel meg! Annak ellenére, hogy most már vannak versenyképes finanszírozási ajánlatok a piacon, finanszírozást elsősorban a cégek vesznek csak igénybe zömében operatív lízing (80-90%), vagy nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban, mivel ezek az ÁFA részbeni vagy teljes visszaigénylését lehetővé teszik.

 

A magán vásárlók továbbra is inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része magánjellegű, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba. Sajnálatos és a vásárlók és a magyar állam érdekeit sem szolgálja, hogy az importált használt személyautók korösszetétele kedvezőtlenül változott meg az utóbbi években, az importált használt autók átlag életkora némileg meghaladja a 11 évet. Ez pl. azt jelenti, hogy egyetlen importált 3 éves autó „statisztikai korának eléréséhez” 52 évnyi egyéb korú autó importja szükséges, ami lehet pl. 4 db 13 éves, vagy 3 db 17 éves jármű, de a lehetőségek tárháza matematikailag végtelen. A lényeg az, hogy az autópark öregszik, káros anyag kibocsátása nő, közlekedés biztonsága csökken, miközben a használt autó import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár. Az MGE és az Autós Nagykoalíció közösen képviselt javaslatai, amelyeket már évek óta kidolgoztak, a jogalkotók és jogalkalmazók asztalán fekszenek.

 

 

A haszon jármű piacot továbbra is jelentősen motiválja a Növekedési Hitelprogram, így az a válság előtti potenciál immár 70-75%-a körül van, ami pozitív folyamat. A nagyhaszon jármű piac esetében az EURO 5-ről 6-ra átállás – várakozásunk ellenére – nem okozott jelentősebb visszaesést.
Az autóbusz piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést látunk.

 

A motorkerékpárok piaca továbbra is igen gyenge, a tavalyi nagyon alacsony teljesítményt sem éri el, és megfelel az 1997-es adatoknak! Létfontosságú lenne a robogó azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében.

Javítók és szervizek: Az importőrök tovább folytatják a márkaszervizeket bemutató kommunikációs kampányt, amely a jogi környezet változásával együtt (cégautó javítási ÁFA fele visszaigényelhető) már érzékelhető elmozdulást jelentett a legális szervizek irányába. 

MGE piaci előrejelzése a 2015-ös új járművek első forgalomba helyezése tekintetében:

Személygépkocsik         75 000 db   15%

Kishaszon járművek     17 000 db     6%

Nagyhaszon járművek    4 500 db   - 7%

Motorkerékpárok           2 200 db   16%

Autóbuszok                       500 db     8% 

Az előrejelzés során figyelembe vettük: a gazdasági környezet várható alakulását, a támogató programok fennállásának eddig eltelt és várható idejét, valamint a vásárlóerő esetleges várható változásait, illetve az elmúlt évek értékesítési válsága által kialakult hiányt, valamint a javaslataink elfogadása esetén hatályos állami ösztönzés hatását.

 Itthon is bevezetik a "cipzáras" előjelző táblát?

A Németországban és Ausztriában már jól működő forgalmi rendszer hazai bevezetése mellett döntött a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A hazai  közúthálózaton rendszeres problémát jelent, hogy két sáv egybefonódása esetén sok gépjárművezető jóval a szűkületi pont előtt megpróbálja biztosítani a helyét, ami torlódáshoz vezet. Ilyenkor a kereszteződések, körforgalmak áteresztő képessége jelentősen csökken, felesleges konfliktus-helyzetek jönnek létre, amelyek a járműfolyam megtorpanását és szükségtelen feltorlódását okozzák. Ezt a problémát hivatott orvosolni az úgynevezett cipzárforgalom vagy cipzárrendszer.

                   

A szakemberek figyelmeztető közlekedési jelzéseket helyeztek ki (Fotó: Pécsi Norbert)

A módszer lényege, hogy két sáv egybefonódása esetén a gépjárműveknek be kell sorolniuk a cipzárhoz hasonló módon, sávonként felváltott sorrendben, biztosítva ezzel a zökkenőmentes forgalmat mindkét sávon. Amikor a gépjárművezetők felváltva engedik maguk elé egymást, a gépkocsisor haladásának folyamatossága megmarad, így a keresztmetszet forgalmi átbocsátó képessége is nagyobb lesz.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei kísérleti jelleggel a 11-es számú főút  és az  M0-ás autóút csomópontjában (Budapest és Szentendre közötti szakasz) már bevezették a rendszert. Ez a gyakorlatban a helyszín forgalomtechnikai jelzéseinek a teljes átalakítását jelenti. Figyelmeztető, előjelző közlekedési jelzéseket helyeztek ki, hogy a torlódási szakaszon ne végezzenek sávváltásokat az autósok, illetve arra szeretnék ösztönzi a közlekedőket, hogy egyforma sorokat alakítsanak ki.  A kialakított forgalmi rend és jelzések abszolút egyedülállónak számítanak Magyarországon, a hatályos KRESZ-ben egyelőre nincsenek erre vonatkozó részek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a kísérleti projekt sikeres lesz és más helyszíneken is alkalmazhatja ezt a módszert.

(Forrás: Vas Népe Online < vaol.hu > )  (Beküldte: Klobusitzky Gy.) 


A cipzár közlekedést - legalább is elméletben - régóta ismerjük, ez a rajz például még a hetvenes évek végéről, az Autóvezető c. szaklapból való. Ajánlásként pedig benne volt a szakoktatók Közlekedési taktika és Vezetéstechnika c. tankönyvében is. A cipzár módszer néhány helyen (spontán kialakulva!) ma is jól működik.  (Pl. a fővárosban, reggelenként Pest felé a Jászberényi úti felüljáró lehajtó úttorkolatában). Mindenesetre ezt is megértük, most már táblával, előre jelzik a cipzár módszer lehetőségét (szerk.)