Mezőgazdasági vontatók vezetőinek közlekedésbiztonsági versenye - most először - országos rendezésben

        

Időpont: 2010. szeptember 22-23.
Két helyszín: Abaújszántó Mezőgazdasági Szakközépiskola, Sárospatak Művelődési Központ.
Rendezők: Országos Baleset-megelőzési Bizottság, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Baleset-megelőzési Bizottság, Sárospatak Önkormányzata, Abaújszántói Mezőgazdasági Szakközépiskola és az Automotive Bt.
A verseny: Tizenhét megyéből jöttek a csapatok Abaújszántóra. Kiss Csaba rendőr alezredes, az OBB főtitkára megnyitó beszédében hangsúlyozta: a verseny ötlet adója Taksás József, az Automotive Bt. ügyvezetője. Az ő szakmai rátermettségének és elhivatottságának köszönhető, hogy létrejött a traktorosok országos versenye, közlekedésbiztonsági megmérettetése.
A részletek: a Taksás féle korszerű ügyességi pályán 6 perc alatt kellett 13 feladatot végrehajtani. Az első részében még szólóban ment a traktor, itt különböző manőverezési, a jármű első és oldalsó pontjainak érzékelése volt a cél. Ez után járműszerelvénnyel, szabályosan kellett rátolatni egy pótkocsira, meg kellett érinteni az érzékelő fejet, majd meghatározott nyomsávban, hátramenetben tovább haladni és a pótkocsival beállni egy kézilabda kapu alá. A pótkocsi leakasztása után a jármű jobb első és bal hátsó részének érzékelésére is kidolgozott feladatsort kellett végrehajtani versenyzőknek. Ha 5 perc letelt, sípszóval jelezték, hogy 1 perc áll még rendelkezésére. Az első napon került sor az egészségügyi vizsgára is, ahol szóbeli kérdésekre kellett válaszolni, különböző gyakorlati feladatokat végrehajtani. Ezt a napot színesítette még a Borsod megyei Veterán Jármű Klub kiállítása az iskola kollégiumának épülete előtt, ahol a veterán motorkerékpárokat, személygépkocsikat és a traktorokat ki is lehetett próbálni.
A versenyzők másnap, Sárospatakon oldották meg az elméleti feladatokat. Mindenkinek az 55 kérdéses „T” kategóriás KRESZ-tesztlapot és a 25 kérdéses Munkavédelem, Tűzvédelem és Szállítási ismeretek tesztlapot kellett kitölteni, a ponthatárokat és az értékelést a hatósági vizsga követelményeinek megfelelően határozták meg.


 
Eredmények:
 
A legjobb versenyzők az ügyességi pályán:
 
I. Kiss Károly (Borsod megye)
II. Juhász András Gergő (Hajdú-Bihar megye)
III. Nagy Zsolt (Bács-Kiskun megye)
 
A legjobb elméleti versenyzők:
 
I.    Macula Dávid (Fejér megye)
II.   Koncz Gábor (Fejér megye)
III. Dobó András József (Csongrád megye)
 
Az összesített elméleti és gyakorlati verseny győztesei:
 
I.   Kiss Károly (Borsod megye)
II.  Juhász András Gergő (Hajdú-Bihar megye)
III. Dobó András József (Csongrád megye)
 
Az összesített csapatverseny eredménye:
 
I.  Kiss Károly és Zsarnóczky Ferenc (Borsod megye)
II.  Holczhacker Zsolt és Nagy Zsolt (Bács-Kiskun megye)
III. Dobó András József és Kis Gergely István
(Csongrád megye)
 
Az egészségügyi szóbeli vizsgán a legjobb:
 
 Kapusi Attila (Hajdú- Bihar megye)
 
A legjobb felkészítő pedagógusnak járó díjat
Tóth János (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) kapta.
 
 
Az első helyezett csapat: Zsarnóczki
Ferenc, Tóth János felkészítő tanár (középen)
és Kiss Károly

 


 

Zárszó: egy igazán jól sikerült, színvonalas vetélkedőn vettünk részt, a traktorosok országos közlekedésbiztonsági versenyét tovább kell vinni, - értékelték a szakemberek az esemény összefoglalójában.