Az új gépjárművek forgalomba helyezési mutatói

   A személygépjárművek területén harmadik hónapja folyamatos a forgalomba helyezések tavalyi évhez viszonyított növekedése. A kishaszonjármű piac megtorpant, a motorkerékpár piac továbbra is csökkenő tendenciájú, a nagyhaszon járművek emelkedése az éves összehasonlításban már kumulált növekedést mutat. A személygépkocsik forgalomba helyezésének szintje még elmarad attól, ami az értékesítők tartósabb megnyugvását hozhatná, de bíztató, hogy immár három hónapja javul a piaci trend. A piacon továbbra is a céges, illetve flotta eladások dominálnak, ezek aránya meghaladja a 60%-ot. A legutóbbi bejelentések alapján bízunk abban, hogy a kormány a lakosság, ill. a kis- és középvállalatok számára olyan gazdasági, adózási és jogi környezetet teremt, ami stabilizálja a hosszabb távú jövedelmezőség kilátásait, visszaadja jövőbe vetett hitet és ezzel a vásárlási és hitelfelvételi kedvet is. 

2010-ben az első háromnegyed év forgalomba helyezés adatai, 2009 hasonló időszakához képest:
 
Személyautók 32 450 db -34,0 %
Kishaszon járművek  6 095 db -25,0 %
Személyautók plusz kishaszon járművek 38 545 db -33,0 %
Motorkerékpárok  2 080 db -36,0 %
Nagyhaszon járművek 1 535 db +7,5 %
 
(DataHouse Kft. adatok)

   A piac fokozatos magára találása, a nagy autógyárak Magyarországra települése, illetve a meglévő kapacitások jelentős bővítése jelzi, hogy a nemzetgazdasági ágazatban egyre nagyobb szerepet játszó gépjármű szakma túléli a válságot és a következő években a növekedés elé néz.
   A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete továbbra is szükségesnek tartja, hogy a magyar állam - erejének megfelelően - e jelentős adófizető ágazat mielőbbi talpra állását jogi és anyagi eszközökkel ösztönözze, illetve fokozza a harcot a gépjármű szakma jövedelmezőségét és adófizetési képességét jelentősen csökkentő, adót és járulékot nem fizető feketegazdaság ellen. Ezzel kapcsolatos konkrét javaslataink - amelyeket az Autós Nagykoalícióval együttműködve fogalmaztunk meg - már a döntéshozók asztalán vannak.

Erdélyi Péter ügyvezető elnök