TANULÓKOCSI AJÁNLAT

Nissan Juke 1,5 dci 
    

Rövid tesztvezetés erejéig volt alkalmunk kipróbálni a Nissan legújabb, elsősorban városi közlekedésre szánt modelljét. Fura, rövid, és magas a karosszéria, beülve szembetűnik, hogy a gépháztető is magasan, lejtés nélkül fut végig a kocsi orráig. Ettől pedig olyan érzése támad az embernek, mintha egy nagyobb autót vezetne, mert az övvonala is magas, szinte vállmagasságban kezdődnek az oldalablakok. A belső tér tetszetős, modern, zömében minőségi anyagokból készült. Maga a kocsi jól vezethető, futóműve stabil, a fővárosi utakhoz kemény. A váltó pontosan kapcsolható, a műszerek jól áttekinthetőek. Az általunk próbált modellbe a Renault jól bevált, másfél literes turbódízel motorja kapott helyet, és ez dinamikusan mozgatja a Juke kissé robosztus karosszériáját. Az új típus számtalan motorvariációval és felszereltségi szinttel rendelhető, alapára borsos, kicsivel több, mint négymillió forint.
 
Suzuki Swift 1.2 Dual VVT
   
 
Hasonlóképpen, rövid tesztvezetésen, Budaörsön mustráltuk az új Suzukit. Esztergom üdvöskéje szinte minden paraméterében megnőtt (hossza 90, szélessége 5, magassága 10 mm-rel) motorja is erősebb, takarékosabb lett. A korábbi 1.3-as 92 lóerőst az 1.2-es 94 lóerős, korszerűbb motor váltja. Alakítottak a futóművén is, feszesebbé vált rugózása, mintha könnyebben lenne vezethető a réginél. Új, tetszetősebb, letisztultabb műszerfalat kapott, a váltókar és az ülések olyanok, mint a régi, hátul a nagyoknak most is szűkös a hely, a 211 literes csomagtartó is változatlanul keskeny és kicsi. Az utasok biztonsága tovább javult, hiszen alapfelszereltségként hét légzsák van benne, köztük az újonnan alkalmazott térdzsák, továbbá a ráfutásos baleseteknél az első ülések védenek az ostorcsapásos nyaki sérülések ellen. Az új Swift az EURO NCAP biztonsági teszt mind a négy részkategóriájában kiváló eredményt ért el, így megkapta a maximális ötcsillagos minősítést. A tanulókocsinak is megfelelő ötajtós változat ára 3,7 millió forint.
 
Renault Fluence 1.6
  
 
A Renault Fluence kipróbálására már egy kicsi több időnk volt. A Törökországban készült jármű utastere tágasabb, mint a Megane-é, a fejtér azonban az alacsony tető miatt szűkösebb. A csomagtartó is majdnem 500 literes, zsanérjai sajnos belógnak a hasznos térbe. A Fluence a járműkezelési feladatok gyakorlásában, a tanpályán jó benyomást keltett, és ezt az oktatók állították. A forgalomban is kényelmes, lágyan, hintázik, a túl gyorsan vett kanyarokban billen, de nem versenyzésre csinálták. Tesztautónkba a legnépszerűbb motor került, az 1,6-os, 110 lóerős benzines. Nem különösebben pörgős, nem is túl erős, de azért biztos tartalékot nyújt. Egy autópályás vezetéssel, de jobbára városi használatban, sok rutinozással, elég jó fogyasztást mértünk: 7,6 literes átlagot produkált az autó. A 85 lóerős dízel persze még ennél is jobb lehet vagy másfél, talán két literrel, de az lustább, hangosabb, és 200 ezer forinttal drágább is. A Renault Fluence kiemelkedő extra tulajdonságok nélkül, elképesztően jó áron megy. A legolcsóbb komfort kivitellel, a legolcsóbb motorral párosítva (1,6-os, 110 LE benzines) 3 millió hatszázezer forintba kerül.