Harminc éve történt

 Lapunk elődje az AUTÓVEZETŐ 1989-es számaiból

 

Új vállalkozó autósiskolák 1989-ben

- Dabason megalakult az OKTÁN Kft, a Pest megyei ATI iskolából szerveződött szakoktatók csapata, iskolavezető Krekács András.

- Gödöllőn alakult meg a HUNGARORING Autósiskola, Kristály János az iskolavezető.

- A Kiskunlacházán alapított START autósiskolát Jászai Béla régi ATI-s szakember  vezeti.

- Szegeden három új Gmk. is alakult: a 2 sz. vezetője Csiszár Ferenc, a START képzőszerv Farkas József, a CSILLAG Autósiskola Orosz János vezetésével indult.

- Budapesten már működik a RUTIN Gmk. Hajmási Béla iskolavezetővel, a FORTUNA vezetője Bessenyei József, a B+H BOTOND vezetője Valentin Elvira, a SZTRÁDA Dóczi Péter, a VIZIVÁROSI Gmk. Bodorik Lászlóné vezetésével indult.

- Pécsett az 1 sz.Gmk.-t Szabó Miklós, a MECSEK Gmk.-t Márkovics Pál, Mohácson az 1 sz. Gmk.-t Hagendorn József vezeti.

- Kecskeméten Csordás József vezetésével működik a 3 sz. Gmk.

- Szombathelyen a KERÉK Kisszövetkezet vezetője Hódosi Sándor.

- Székesfehérváron az Intertravel Oktatási és Utazási Kft. vezetője Bognár Árpád.

- Gyöngyösön a HUNGÁRIA autósiskola vezetője Hevér László.

- Hatvanban az 1. sz. Gmk. vezetője Rózsa Ferenc.

- Siófokon a SIÓMENTE autósiskola vezetője Vértes Andrásné régi ATI-s, a tulajdonos Fodor János az Mgtsz. közlekedési ágazatának vezetője.

- Mátészalkán az 1 sz. HUNGÁRIA Gmk. vezetője Szász István.

- Kisvárdán az 1 sz. Gmk. vezetője Hete Béla, ugyanitt a STOP Kft. vezetője Takács Károly.

- A Tapolcán alakult 2 sz. Gmk-t Elek Ferenc vezeti.

 
A munkaközösségi oktatók továbbképzése 1989-ben


A Munkaközösségek Egyesülése (igazgató: Koncsik Béla) Balatonvilágoson rendezte a szakoktatók ez évi továbbképzését. Az országosan és összesen 843 munkaközösségi szakoktatót megmozgató eseményen nevelési ismeretekből, járművezetés elméletéből, közlekedési ismeretekből, műszaki ismeretekből és gyakorlati oktatás módszertanából tartottak előadásokat hozzáértő meghívott szakemberek. A háromnapos szakmai esemény záró napján rendezték a gyakorlati vetélkedőt, – a négy helyen is felállított időellenőrző pontokkal – ami nem volt más, mint egy 70 km-es megbízhatósági verseny. A KRESZ szigorú és pontos betartásának követelményével. A döntőben a legjobbnak bizonyultak a Budapesti 4-es, a 27-es, a Vízivárosi, a Budapesti 5-ös, és az Egri 1-es Gmk. oktató csapatai.

 Helyzetelemzés, kiútkeresés 1989-ben

Itt az ideje annak, hogy elkezdődjék a jövő generáció biztonságos, intézményes és hatékony közlekedésre nevelése. Az óvodákban és az általános iskolákban – a már évek óta hazánkban is rendelkezésre álló korszerű koncepciók alapján – kell a munkát megkezdeni. Ehhez legalább az érintett körben el kell fogadtatni, hogy az életnek, a testi épségnek nagyobb az értéke, mint bármilyen tantárgynak illetve tudásnak. A tudásnak része az ember egész életét végig kísérő közúti veszély ismerete és a veszély elkerülésének lehetőségei. Az elvárhatóság területén rendelkezésre álló ismereteket is felhasználva a következő fő területeken van szükség haladéktalan jogalkotói intézkedésre:

- A jól megválasztott sebesség elősegítése nappal és éjjel, másrészt lakott területen belül és kívül.

- A biztonságos gyaloglás elősegítése egyrészt nappal és éjjel, másrészt lakott területen belül (elsősorban a zebrák térségében) és kívül.

- A passzív biztonságban rejlő és hazánkban még kihasználatlan lehetőségek kiaknázása. A biztonsági öv első üléseken már eddig is kötelező használatának általánossá tétele, a hátsó üléseken előbb ösztönzéssel, majd kényszerítő eszközökkel való általánossá tétele. A fejtámla – mint feltétlenül szükséges kiegészítő elem – használatának általánossá tétele.

- A forgalomszervezésnek – elismerve az utóbbi két évtizedben nemzetközileg is jelentős eredményeit – a jövőben a lakott területre kell koncentrálnia. Egyidejűleg kell eleget tenni a lakóövezetek tehermentesítése, az egészség -és a környezetvédelem fejlett autós országokban elfogadott normáinak.

A legsürgetőbb feladatok:
- a mozgó forgalomban a „zöldhullám” minél tökéletesebb biztosítása, a sárga fázis jelenleg hibás idejének mielőbbi rendezése.
- az álló forgalomban szervezési eszközökkel a parkolási fegyelem elviselhető szintre emelése. Az évtizedek során elmulasztott intézkedések, elsősorban parkolóházak, földalatti parkolóházak építésével valósíthatók meg.
 A közlekedés szervezői, akár akarják, akár nem, másfél évtizeden belül nagyvárosainkba, az autók egyeduralmát élvező térségekbe is, be fognak törni. a kerékpárosok Jó volna, ha erre mindenki feladatkörének megfelelően, még idejében felkészülne.
 Kutatási tapasztalataink birtokában (is) a legsürgetőbb feladatnak a lakott területeken belüli 50 km/h sebesség bevezetését, másrészt az éjszakai közlekedés biztonságát növelő intézkedések foganatosítását tartjuk.
 A közlekedésbiztonság átfogó reformját tovább már nem halasztható feladatnak tartjuk, mert hazánk lemaradása évről-évre nő. A jelenlegi állapot fenntartása a most használatos módszerekkel hosszú távon romló vagy csak nehezen visszafordítható folyamatokat indíthat el.
 Rövid időn belül szükségessé válik az új KRESZ megalkotása, mert a jelenlegi – néhány, nagyon fontos, de mégis részletkérdésnek tekinthető kiigazításon túl – a változtatásokat már nem bírja el. (az OKBT Tolarencia Közlekedésbiztonsági csoportjának neves szakembereiDestek Miklós, dr. Draskóczy Magdolna, dr. Irk Ferenc, és dr. Roszmusz András)