A traktorosok képzésében is változásokra lenne szükség!

  Szükség lenne bizony a képzési és vizsgáztatási rendelet változásaira, korszerűsítésére, mert ide Hajdu-Biharba is begyűrűzött már az „én véleményem szerint  így is lehet oktatni" gyakorlat, ami általában a nem egyértelműen megfogalmazott szabályokkal magyarázható.
Korábban a T-kategóriás képzésben minden képzőszervnek mindkét pótkocsit T kategóriára kellett műszaki szempontból vizsgáztatnia. Ez szerintem előírás is. A mai időkben azonban az egyik pótkocsi lehet lassú pótkocsi, piros rendszámmal, maximum 25km/h sebességgel.
  Kérdezem én, hogyan teljesülhet így a tematikában meghatározott képzés?
A T-kategóriás képzésben a megengedett sebesség 40 km/h, és az oktatás során illene 25 km/h fölött is gyakorolni. Igaz, a forgalmi vizsga ma már csak egy pótkocsival történik. Régebben volt olyan időszak is, amikor kötelezően, két pótkocsival kellett kiállni a forgalmi vizsgára, amire szerintem ma is szükség lenne. Inkább ebben kellene a változást szorgalmazni és a már régen elavult Biztonsági üzemeltetést is korszerűsíteni. A traktorosok Bü. vizsgáját össze kellene vonni a rutinvizsgával, és – hasonlóan a B kategóriás járműkezelési vizsgához – sokkal életszerűbbé lehetne tenni.
 Azt már csak félve írom le, hogy szabályosan, a két pótkocsi közül az egyiket pótkocsi-vontatásra is vizsgáztatni kellene!

 
Szilágyi József
Berettyóújfalu