Autóbusz- és tehergépkocsi-vezetők oktatása – ONLINE


Ahogy én most csinálom…

 

Hatvanban az ESZC Damjanich János Szakgimnázium, Szakközépiskola a RUTIN Autósiskolával közösen indított OKJ-s autóbusz- és tehergépkocsivezető-képzést - még 2020 februárjában. Alig néhány óra elméleti oktatás után - a járványügyi helyzet miatt - át kellett állni az online oktatásra.
 Eldöntöttük, hogy az internetes levelező rendszert használjuk. Első lépésként ehhez fel kellett venni minden tanulóval az online kapcsolatot, minden tantárgyhoz elküldtem az oktató anyagokat, programokat, filmeket, ajánlott szakirodalmat és gyakorló feladatsorokat, még a dolgozatokat is. Mindezek hozzásegíthetik majd tanulóimat a még bizonytalan időpontú, sikeres vizsgához.
Néhány esetben nehézséget okozott, hogy nincs mindenkinek otthoni számítógépe, nyomtatási lehetősége, és az okos telefonok sem mindig voltak elég okosak.
Volt, akinek a munkahelyi kollégák, másoknak a családtagok segíttek a tananyaghoz hozzáférni, a már megoldott feladatokat visszaküldeni. Bizony nagyfokú rugalmasságot kíván a megoldások javítása, megbeszélése. Ugyanakkor előny, hogy minden tanulóval külön-külön tartom a kapcsolatot, és a hibákat egyesével beszéljük meg, ami lehetővé teszi az egyéni ütemű haladást. Hátránya, hogy ezt hol telefonon, hol levélben tesszük, és aki nehezen használja az online felületeket, azzal a tananyagban való előrehaladás is akadozik. Többször is kell figyelmeztetni őket, hogy szíveskedjenek megnézni a filmet, megoldani a feladatot.
A legkönnyebb dolgom a közlekedési alapismeretekkel van, amihez rendelkezésre állnak kész oktató programok, a tankönyvek is leginkább hozzáférhetők.
A szerkezeti üzemeltetési ismeretek, a gépjárművek szerkezettana, a karbantartás, javítás speciális esetei tantárgyak anyagát több, kisebb részre bontva küldtem el a tanulóknak, több gyakorló teszttel.
A rakodás és rakományrögzítéshez, kiváló oktató filmeket is találtam az interneten, elküldtem e filmek linkjeit, ezek jobb megértéséhez ellenőrző kérdéseket is kapcsoltam.
Hasonló módon dolgozom a munka- és tűzvédelmi ismeretekkel, az infokommunikációs anyaggal, a közlekedés történetével, a közlekedés-földrajzzal, a gépjárművezetők szociális szabályaival, de a tachográfhoz kapcsolódó ismeretekkel is.
A feladatok megoldásainak visszaküldésével értékelhető munkákat kapok kézhez, amelyekre osztályzatokat is adhatok. Ezeket bevezetem az iskola elektronikus naplójába. Az osztályzatokkal kapcsolatban kételyeim vannak az önálló munkáról, hiszen nem lehetek biztos abban, hogy a tanulók valóban egyedül, segítség nélkül oldják meg a feladatokat. Én mindenesetre az önálló munkára kérem őket, hagyok nekik időt, rugalmasan kezelem a határidőket.
Az egyik legnehezebb feladat számomra, hogy 30 ember munkáját egyenként kell követnem és értékelnem, holott eltérő tempóban, különböző színvonalon dolgoznak.
Elképzelhető, hogy a tanév végéig befejezem a tananyagot, és a visszaküldött feladatokra még jegyet is kapnak a tanulók, a megszerzett ismereteikben azonban kevésbé bízom.
Abban reménykedem, hogy változik a helyzet és a vizsgák előtt legalább néhány alkalommal személyesen is tudok velük konzultálni. Órát kellene tartani nekik, hogy a bizonytalanságokat eloszlassam.

Garamszegi József