Tanulókocsi-teszt

Seat Leon 1.2 TSI

  
Új-ATI tanpálya - Budapest, Írottkő park

  Az új Seat Leon is korszerű, gazdaságos turbó-motort kapott. A közteshűtős, láncos vezérmű-hajtású, közvetlen befecskendezésű, egy vezértengelyes és hengerenként csak kétszelepes négyhengeres TSI egészen csendes, alacsony, 650 1/min az alapjárata. StopStart elektronikája szinte észrevétlenül állítja le a motort a jelzőlámpához érve, majd a kuplung felengedésére gyorsan indítja is. Kíváncsi voltam, hogyan viseli a tanpályán a nyúzást, a rutinozást. A kuplung lenyomására következetesen, pontosan leáll a motor, felengedve a pedált, már a középállásban újra indít, egyáltalán nem zavaró a gyakorlásban. Sőt… kifejezetten előnyös! Erről azonban csak ennyit és nem többet, hiszen még ötletet adnék a közlekedési hatóságnak ahhoz, hogy a gyakorlati vizsgákon letiltson egy korszerű jármű-asszisztens berendezést. Mint korábban például a tolatóradart. A Seat Leon sebességváltó-karja pontosan csúszik a rövid kulisszákban, precízen kapcsolható, 2000 1/min fordulatszámnál már tolható a magasabb fokozatba. A felkapcsolásokat szorgalmasan ajánlja a műszerfalon felvillanó zöld kijelzés, ami segítheti a tanulóvezetőt is, takarékosabb üzemeltetésre ösztönöz. A 77 kW-os teljesítményű motor élénken reagál a gázra, hihetetlenül jó a nyomatékrugalmassága. Rugózása feszesebb hangolású, a tempósabb kanyarodást is engedi, karosszéria dőlése a hirtelen fordulókban is csekély. Sportos kormánya ütközéstől-ütközésig három fordulatot tesz meg, elektromechanikus szervo rásegítése tökéletesre sikerült, parkoláskor is könnyű, de azért még jól érzékelhető a kormányzás. A fék hatásos, az átlagosnál finomabb érzékelést kíván. A gázpedál és a fékpedál között szokatlanul nagy a szintkülönbség, ami a kezdő tanulóvezetőnek talán fel sem fog tűnni. 
  Nagyobb gond, hogy vezetőüléséből korlátozott a kilátásunk, ami pedig rontja a vezetési biztonságot. A tetőoszlopok vaskosak, a külső tükrök ugyan nagyobbak mint a korábbi típusoké, de nem osztott látóterűek. A példátlanul vastag hátsó tetőoszlopok megint csak jelentősen rontják az átlós irányú kilátást, zavarnak a tolatásnál.
  Az új TSI motorral szerelt Seat Leon felára a korábbi legolcsóbb Leonhoz képest bizony tekintélyes, bő egymillió forinttal több. Ugyanakkor a 4,5 milliós vételár a turbómotoros alsó-közepes kategóriában még kedvezőnek is mondható. Mellette szól az is, hogy a sok rutinpályás gyakorlással és erősen városi használatban alig 7 literes átlagfogyasztást mutatott, ami hosszú távon takarékosnak ígérkezne még tanulókocsinak is. Csakhogy újra belecsöppentünk a valóságba. Ennyi pénzért hány oktató  tud ma tanulókocsit cserélni?

Suzuki Swift 1.2 16V GS

  
ABS Autósiskola tanpálya - Dunavarsány

  Az új Suzukin nem látszik, hogy tengelytávja 5 cm-t gyarapodott (2433 mm), magasabb lett 1 cm-rel (1510 mm), hossza is nőtt 9 cm-t (3850 mm). Jól látszik azonban, hogy karosszériájának fényezése igényesebb, az illesztési hézagok egyenletesen keskenyek, kidolgozottsága színvonalasabb. Szélesebbre tárulnak az ajtói, belül viszont a szürke műanyagok továbbra is kőkemények. Az első ülésben kicsit több a hely, a hosszabb ülőlapok kényelmesen alátámasztják a combokat, az újra tervezett háttámláknak jobb az oldaltartásuk. A középkonzol alján mélyebb lett a tároló, tágasabb a kesztyűtartó. A hátsó sorban változatlanul szűkös a térkínálat, a magasabb személyek haját súrolja a tetőkárpit, a belső szélesség csak két embernek ideális. A csomagtartó most is az autó „leggyengébb” része, mindössze 211 literes, hihetetlenül szűk bejárattal.
Az új Swift ma egyféle motorral, a korszerűsített ( szívó- és kipufogóoldalon is változó szelepvezérléses, áttervezett forgattyús tengelyű) 1,2-es, 16 szelepes négyhengeressel kapható. Kisebb a motor, de nagyobb (69 kW) teljesítményt ad, jobban kell viszont pörgetni, legnagyobb nyomatékát (118 Nm) 4800 percenkénti fordulatszámnál adja. A korábbi 1,3-as motor 4200-as fordulatszámon adta a legnagyobb nyomatékot. Lakott területen kívül 100 km/órás sebességgel haladva, 3000 körül jár a fordulatszámmérő mutatója. A sebességváltó áttételi lépcsői ideálisak, a kuplung egészen lágy, az elektromos és sebességfüggő szervokormány (2,75 fordulatos) direkt, gokartos érzetet kelt. Érezhetően javult a Suzuki vezethetősége, csiszoltak a futóművén, egyenes futása tökéletes. Irányíthatósága a tanpályás manőverek gyakorlása közben is kitűnően vizsgázik. A városi vezetésben zavaró a két nagy divatos, de vastagon bekeretezett oldalsó tükör, főleg a kanyarodásoknál takarja a gyalogosokat. A belső tükör viszont a régi picike, ez semmit nem változott.
  A Suzuki Swift GS kivitelű változata már az alapverzióban is elektronikus menetstabilizációval (ESP), front-, első oldalsó-, függöny- és vezető oldali térdlégzsákkal készül. A gazdag felszereltsége, no meg a jobb minősége azt jelenti, hogy ez a változat is 3 305 000 forintba kerül. Az új Suzuki Swift már nem is a „mi” autónk.