E-learning eszközök és módszerek a gyakorlati képzésben

Még az év elején, itt a TANULÓVEZETŐ-ben publikált E-Learning - Video – Szimulátor c. dolgozatom és a benne ismertetett oktatóvideók gyakorlati hasznáról, eredményeiről szeretnék most röviden beszámolni. Már 2020 májusában elkezdhettem a munkát és az óta megbizonyosodtam ennek az internetes tanuló támogatásnak a hatékonyságáról.
A kijárási korlátozás feloldását követően, gyakorlati oktatáson résztvevő új tanulóimat sorra megkértem, hogy használják az oktatóvideókat már az alapoktatás alatt. Megállapítottam: az oktató-videókat használó tanulók a parkolásokkal könnyen megbirkóznak. Különösen meglepő volt számomra, hogy önállóan használták a visszapillantó tükröket és anélkül, hogy emlékeztetnem kellett volna őket a holttér figyelésére, többszöri fejelfordítással győződtek meg a manőver veszélytelen végrehajtásáról.

A ma ismert és elterjedt e-learning tananyagok többnyire szöveges adatokat tudnak vizsgálni, viszont én kíváncsi voltam hogyan tudják átültetni a gyakorlatba a látottakat, megváltozik-e motivációjuk (pozitív irányba), elégedettségük. Amikor valójában elkezdtük a parkolási feladatokat, jellemzően már előre tudták hogyan kell azt végrehajtani és kis segítséggel meg is tudták azokat oldani. A visszajelzéseik alapján állítom: jól értelmezhető, könnyen memorizálható oktatóanyagot sikerült készíteni, melynek használata elősegítette a hatékony tanulást és több sikerélményhez is jutottak.
A tanulók saját cselekvésének bevonása az ismeretszerzés és tanulás folyamatába, teljesebbé teszi a felkészültség szintjét, az ismeretek megszerzésében több érzékszervük vesz részt, ezért is lesz hatékonyabb a tanulás.

Összefoglalva tehát a gyakorlati vizsgára felkészülés ilyen támogatásának módszerét  a 2020 tavaszi magyarországi kéthónapos kijárási korlátozás után.
 A támogatás március közepétől a Messenger online felületre támaszkodva a „Vizsgára hangolódva” című csoportban történt.
- A csoportban megkapták a tanulók a YouTub-ra feltöltött videók linkjét.
- A tanulók folyamatosan igényelték és igénylik az oktatói támogatást az elmélet frissen tartásához, az oktatóvideók pedig kiemelten hasznosnak bizonyultak.
- Lényeges itt az oktató és a tanulók folyamatos személyes kapcsolattartása, illetve a személyre szabott oktatás.
-Az oktatóvideókon keresztül, a
tanulók igényeire és a technológiai lehetőségeire támaszkodva itt minőségi oktatás nyújtható akár a KRESZ, akár a gyakorlati oktatásban.
- Az oktatás e formája egészen új távlatokat nyithat meg a gépjárművezető képzésben.

Vargáné Dudás Piroska

dudaspiroska72@gmail.com