Szimulátor a „B” kategóriás képzésben

 


A KOTRA Kft. 2019 január hónapjában kezdte meg az Ediser Simunomad típusú szimulátorral történő oktatást „B” kategóriás tanulókkal. Ebben az írásban két éves használat tapasztalatait osztom meg az olvasókkal.

 

A tőlünk nyugatabbra lévő európai országokban a „B” kategóriás képzésben legalább húszéves múltja van a szimulátorral történő képzésnek. Fejlődése technikai és pedagógiai szempontból is töretlen. Franciaországban pl. ha a tanuló a szimulátorban lévő alapprogramot végig vezeti, öt vezetési órának felel meg, ennyivel kevesebb óra is elegendő a vizsgára bocsátáshoz.
A szimulátorban történő vezetés már az elméleti oktatás időtartama alatt (3-5 hét) megkezdődhet, és fontos, hogy be is fejeződjön  a gyakorlati vezetés megkezdéséig. Ennek alapvető indoka:

- Az elméleti oktatással (tantermi és e-learning tanfolyam esetén) párhuzamosan tanulja az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek nagyon jól kiegészítik egymást.

- A gyakorlati vezetést megkezdve már nem szerencsés egyidejűleg a szimulátort is és a tanuló gépkocsit vezetni, mert az megzavarhatja a tanulót. Illetve a   tanuló visszalépésnek tekinti ha a szimulátort kell vezetnie.

 Oktatói jelenlétet nem igényel, az ügyfélfogadást végző személyzet is alkalmas a szimulátor be és kikapcsolására. A tanuló személyes adatainak bevitelére (ez egyszeri alkalom), a program első alkalommal történő bemutatására, az esetenként szükségszerű technikai segítségre. A legalább 200-250 fő éves tanulói létszám esetén (ha minden tanuló vezeti a szimulátort) már napi nyolc órás kihasználtságot el lehet érni. Ez akkor valósul meg, ha az iskolavezető aktívan presszionálja (biztatja) a tanulókat a szimulátor használatára, mert belső motivációjuk nincs ezen a téren.

 A szimulátor kezdő lépéseinek, programjának bemutatása négy fő fejezetben (Starts AE)

 

 1. A jármű ismerete. Tartalmazza a kezelőszervek helyét, funkcióit. A műszerfalon látható műszereket, visszajelző lámpákat. Világító és jelző berendezéseket   és azok kapcsolóit. Természetesen a tanulónak hangutasítás alapján mindent be és ki kell kapcsolnia. Hibázás esetén előröl kell kezdenie a feladatsort. A   végén tesztfeladattal zár.

2. Kormánykerék tartása, forgatása. E feladatnál a tanuló megtanulja a jármű irányítását egyenes és ívmenetben egyaránt. Az átfogásos kormánykezelés tökéletesen elsajátítható. A végén tesztfeladattal zár.

3. Indítás és leállítás. A jármű motorjának beindítását, a szabályos elindulást, a tengelykapcsoló pedál működtetését tanítja meg. Mindezt sík, lejtős és   emelkedős útszakaszon. A program ezen a ponton rendkívül szigorú, ha nem az adott időpontban történik a feladat végrehajtása, akkor nem teljesíthető a   100%-os eredmény. A végén tesztfeladattal zár.

4. Sebességváltó használata.

 

Először a sebességváltó használatát tanítja meg álló járműnél. A jármű sebesség és motorfordulatszám közötti összefüggést ismerteti. Tanítja a járművel való gyorsítást és lassítást, majd a megfelelő sebességfokozat kiválasztását. A végén tesztfeladattal zár.

 

 Az összesítő táblán ellenőrizhető, hogy a tanuló mely feladatokat teljesítette. E négy program végrehajtását követően a tanulónak szabad vezetésre van lehetősége, ahol kötetlenül, forgalommentesen közlekedhet lakott területen kívüli útvonalon.

 Az alapprogram pedagógiai hatékonysága

Az alapprogram időtartam igénye a tanulók képességétől függően 6-10 óra. Ez idő alatt a tanuló a jármű technikai kezelését el tudja sajátítani. Így a tanulókocsinak kizárólag a jármű egyedi sajátosságait kell megtanulnia, amely a típus eltérésekből adódik.
Az alapoktatásra szánt idő hatékonyabbá tehető. A program további előnyei, hogy a tanuló stressz mentesen, a képességeinek megfelelő ütemben gyakorolhat, bármely feladathoz visszatérhet, amelyet még bizonytalannak tart.

 A szimulátor veszélyhelyzet kezelő programjának bemutatása a kezdő tanulók esetében. (Road Star)

Az alapprogram végrehajtását követően a veszélyhelyzet programban adható a tanuló részére olyan útvonal, amellyel nemcsak tudást és tapasztalatot tud nyújtani, hanem élményt is. Ebből szemezgetünk most néhányat.

 „Első lépések”. Ez egy bójákkal kirakott 1300 m hosszú út, ahol gyorsítás-lassítás, kormánykezelés által, elsődleges cél a bója érintés nélküli célba érkezés a legrövidebb idő alatt.

 

„Szabad vezetés városban”. Itt gyér forgalomban kötetlen városi vezetésre van lehetőség.  

 

„Környezettudatos vezetés főúton”. Az útvonal időtartama 6-8 perc. Jellegét tekintve enyhén kanyargós, lejtős és emelkedős szakaszokkal tarkítva. A körforgalomban és kereszteződésekben ikonnal jelöli a továbbhaladás irányát. Veszélyhelyzetet nem tartalmaz, de előzési lehetőség van benne több helyen is, érdemes itt a tanulót előzésre biztatni, hogy kockázatmentesen begyakorolja. Ezt a feladatot a tanulók kimondottan szeretik.
 
 

 „Környezettudatos vezetés autópályán”.  Az útvonal időtartama 6-8 perc. Itt már fontos szerepet kap a stabil kormányfogás, ugyanis 130 km/h sebességgel a sávtartás nehézséget jelent a tanuló számára. Van benne előzési lehetőség is.

 

 

Valamennyi útvonal visszanézhető utólagosan többféle kamerapozícióból, ezáltal a hibákat ki lehet elemezni. Maga a program is számolja a tanulói hibákat, melyek közül a leggyakoribbak:
nem megfelelő sávtartás, irányjelzés elmulasztása, sebesség túllépése, követési távolság be nem tartása.

 Az eddigi tapasztalatok és az oktatók egybehangzó véleménye a szimulátoron kezdett tanulókkal kapcsolatosan:

- Könnyen elsajátítják az átfogásos kormányzást.

- A sávtartással kapcsolatos problémák kevésbé jönnek elő.

- A sebességváltó használatánál, a felfele és lefele történő kapcsolások könnyebben taníthatók.

- Azzal együtt, hogy a szimulátorban a pedálok máshol hatnak, mint a normál tanuló kocsiban, a pedálok működtetésének tanulási folyamata lerövidül.

- Összességében kevesebb idő szükséges az alapoktatás során a technikai kezelések megtanítására.

 Kotra Károly