NAGYJÁRMŰVEK – ELEKTRONIKUS VEZETÉST SEGÍTŐ PROGRAM

Egyre több gyártó ismeri fel, hogy a nagyjárművek üzemeltetési költségeinek jelentős hányadát teszi ki az üzemanyag, és ennek csökkentésére egyre korszerűbb, takarékos vezetésre tanító tréningeket szervez. Erről számoltunk be tavaly is a Scania esetében. A svéd gyártó, ma már továbbfejlesztve ezt a gondolatot, elektronikus formában is elkészítette a takarékos vezetésre tanító továbbképzési programját. Az R szériába, amely a Scania legnagyobb vontatóinak típusjelzése, úgynevezett elektronikus, vezetést segítő programot telepítettek, ami a gépjármű használata során nemcsak elemzi a gépjárművezető tevékenységét, hanem utasításokat is ad a helyes használatra.

A gyakorlatban ez nem más, mint a központi műszeregység TFT monitorján megjelenő segédlet, amely ábrás és szöveges üzeneteket is megjelenít a gépkocsivezető számára. A gépjárműbe telepített elektronika elsőként a vezetési stílust figyeli, majd az abból nyert adatok alapján közli a vezetővel, mit csinált rosszul, és azt is, legközelebb mit tegyen a hasonló helyzetben. A vezetés végén pedig 1-5 csillagig minősíti a teljesítményt, kiértékelve ezzel a vezetési stílust, és ebben a takarékosságot. A program elsősorban a sebességváltáshoz, a hatékony fékezéshez, és a hegymeneti előrelátó vezetéshez nyújt segítséget.

   

A gépjárművezetőknél gyakori hibák például a túlzott gázadás, a kései erős fékezés, vagy az emelkedőn való haladás közbeni egyéb vezetéstechnikai hibák. Többször előfordul, hogy a gépkocsivezető az emelkedő legfelső pontjáig erős gázzal halad, holott kisebbel is ugyanúgy haladhatna, vagy már korábban is felválthatna magasabb fokozatba. Ilyenkor ugyanis a negyven tonnás szerelvényt már a lendület is átgurítja a következő lejtőre.
A korábbi, úgynevezett Eco-tréningek után a gépkocsivezetők nagy részénél akár 10 százalékos üzemanyag-megtakarítás is mérhető volt. Kiderült azonban az is, hogy a tréninget követő időkben, az ott szerzett tudás lassan elkopik. Visszajönnek a régi, rossz beidegződések, ami újra a fogyasztás növekedését, a fékek jelentősebb kopását jelenti, azaz a jármű is hamarabb elhasználódik, az üzembentartónak pedig ismét növekednek a költségei. Ezt felismerve tehát a Scania úgy gondolta, ha a vezető az elektronikus vezetést segítő programmal állandó kontroll alatt áll – a program adatai mindig hozzáférhetőek és kiértékelhetőek – így nem vész el a tréningeken szerzett tudás. Az üzemanyagköltség és a környezetvédelem szempontjából talán ez a legfontosabb tényező.
A Scania R szériás járműveiben természetesen az is fontos, hogy a járművezetők a lehető legnagyobb biztonsággal vegyenek részt a közlekedésben. A jármű ergonómikus belső kialakítása kiváló munkahelyi körülményeket teremt, számos elektronikai fejlesztés pedig – amelynek használatát természetesen úgyszintén tanulni kell – sokat segít abban, hogy a balesetveszélyes helyzetek ne is alakuljanak ki. A járműben megtalálható a sávelhagyás figyelő rendszer, egy olyan sebességtartó automatika, amely a követési távolság megtartásában segít, és ha szükséges akár lassítja vagy gyorsítja is a járművet. Mint ismeretes az új országúti vontatók nagy részében már nem a hagyományos kézi sebességváltó található.

A Scania R szériában sem más a helyzet, a 12 fokozat terheléstől is függő kapcsolása teljesen automatikus, a vezetőnek csak azt kell meghatároznia, hogy előre vagy hátramenetben kíván-e haladni. Kuplungpedál sincs, a fék és gázpedál is valójában egy elektronikus jeladó, amely a gyorsítás és lassítás mértékéről ad információt az elektronikának. Emellett természetesen a több fokozatú, kipufogófékkel kombinált retarder is segít a jármű lassításában és fékrendszerének kímélésében.
Milyen jó lenne, ha ezeknek az intelligens eszközöknek az ismerete már bekerülne a mi oktatási rendszerünkbe is, hiszen – gyártótól függetlenül – hasonló berendezések ma már nagyon sok modern tehergépkocsiban, vontatóban megtalálhatók. 
Egyébként az új R széria, részben ennek a fejlesztésnek köszönhetően is, kategóriájában 2010-ben elnyerte az
Év Haszonjárműve címet.

(Alföldy)

[Vissza]