A HETVENÖT ÉVES JOÓ JANI BÁCSI, ÉS AKIK SEGÍTETTÉK…

  

A kétkerekű, kicsi mopedre volt ugyan vezetői engedélyem, de én mopedautót akartam vezetni, amihez már a B kategóriás engedély megszerzése szükséges. A tanulására adtam hát a fejem, 2009-ben, hetvenöt éves koromban. A marcali Didaktika autósiskolát választottam. Úgy éreztem, hogy itt fontosnak tartanak. Mindenki közvetlen volt és segítőkész, olyan családias légkörben találtam magam. Már nagyon régen ültem az iskolapadban, a megtanulandó B kategóriához kapcsolódó anyag sem volt kevés, sokat változott a KRESZ is. A számítógépes vizsgákon is jobban izgultam, mint jóval fiatalabb tanfolyamtársaim. Ők sokkal könnyebben veszik a vizsgakörülményeket, az esetleges bukás sem viseli meg őket annyira. Az első vizsgát kicsit elizgultam, – éppen a hibahatáron – de másodszorra 75 ponttal, csont nélkül vettem az akadályt. Végtelenül örülök! Mopedautót vezetek! Nem vagyok időhöz, menetrendhez kötve, eshet az eső, süthet a nap vagy fújhat a szél! Bárhová el tudok menni, és a párom is vihetem magammal.

Artner Tamás az oktató
Joó Jani bácsit elméletből is én tanítottam, jó benyomást keltett. A könnyen kezelhető Suzuki tanulókocsiban is jól indultunk, de voltak némi gondok a sebességváltással és a pedálkezeléssel.  A kormányzással nem volt különösebb probléma, a körültekintések és a szükséges mozdulatok azonban kicsit lassabbak voltak, de a vizsgákra már összeállt a kép. Jani bácsi járműkezelési vizsgája elsőre, a forgalom csak harmadszorra sikerült. Az első forgalmi vizsgán még túl óvatos volt és lassú haladásával akadályozta a forgalmat, a másodiknál pedig izgalmában többször is mellé váltott, elbizonytalanodott. A harmadik vizsgán már szinte minden passzolt, sikerült! Jani bácsi teljesítményére én is büszke vagyok, összesen 36 órát gyakoroltunk, elsajátította az alapokat. Nyugodtan el is mer indulni bárhová, kicsit lassabban haladva, mint a rutinos vezetők, de biztos a dolgában.

Kartali Károly a kirendeltség vezetője
Tavaly 215-en szereztek nálunk B kategóriás vezetői engedélyt, de valamennyi kategóriában, a mopedtől az autóbuszig képezünk. Öt szakoktató kollégával és egy adminisztrátor munkatárssal. Természetesen a 75 éves Joó Jani bácsira is figyeltünk, bár kezdettől fogva a korát meghazudtoló szellemi és fizikai állapotról tett tanúbizonyságot. Tisztelem és becsülöm kitartását, ami az egész tanfolyam során tapasztalható volt nála. Az pedig külön öröm, hogy most is sűrűn meglátogat bennünket, öregbíti jó hírünket a környéken. Ezzel a világ legfrappánsabb hirdetése sem veszi fel a versenyt. Nekünk a legjobb reklám, hogy tanulóink visszajárnak, küldik hozzánk az ismerősöket, barátaikat, a családtagjaikat.

 

[Vissza]