Varga Józsi bácsi, éppen kiszáll autójából…

2014. március 8-án lesz 90 éves!
Debrecenben él.Tíz évvel ez előtt is köszöntöttük.  
Négy évvel ez előtt, 86 évesen hagyta abba az oktatást az Automobil-2003 Bt. autósiskolában.
A mai napig vezeti autóját.
Rendszeresen kijár a tanpályára, találkozik oktató kollégáival, figyeli a szakma változásait, napra kész. Ebben családja is segíti - 
Simonné Marika lánya, a veje, de már unokája is az oktatásban dolgozik.Varga Józsi bácsi élete kész regény... 

Erdélyben született 1924-ben. A Kovászna melletti kis székely faluban Komondón, a történelmi Magyarország határvidékén. Itt járt iskolába, itt érte a területi visszacsatolás időszaka, innen sorozták be katonának is 1944-ben. 

Víz, Olaj, Levegő!

A háború után Budapestre jött, a Váci úti Ganz Hajógyárba ment dolgozni, 1949-ben műmesteri tanfolyamra jelentkezett Mátyásföldön a honvédségi gépjármű szertárba, ahol korábban a Gépkocsizó Tanezred állomásozott. Egészen pontosan emlékezik: 1949. május 30-tól, október 16-ig, a négy és fél hónapos műmesteri tanfolyamon Szilvai őrnagy és  Pénzes főhadnagy voltak az oktatói. Nem mindennapi fegyelmet tartottak: megkövetelték a hallgatóktól, hogy mindig tisztelgéssel és "Víz, Olaj, Levegő!" hangos köszöntéssel üdvözöljék egymást.  

Gépkocsizó Tisztképző Iskola!

Innen jártak el gyakorlati foglalkozásokra a Zách utcai Honvéd Gépkocsizó Tisztképző Iskolába. Pontosan emlékszik az oktatók nevére, egymás után sorolja őket: Hambach Jenő, Hiki János, Jánosi István, Dániel Mihály... akiknek hallatán felkapom a fejem, hiszen ezek később mind ATI-sok lettek, országos hírű műszaki tanárok! A Zách utcai tisztképző iskolában Rába tehergépkocsikkal és Renault 4-es személygépkocsikon tanultak. Kevés volt az oktatójármű, még tele volt az ország autóronccsal. A vezetési gyakorlatokat a roncsautók vezetőfülkéiből átalakított, saját tervezésű szimulátorokkal pótolták. A szimulátort tervező műszaki oktatók egyike a zseniális Surányi Endre, akit később, más, ezer féle találmánya végett is, autólógus névvel illetett a szakma. Ekkor még itt őrizték Csonka János 1909-es és 1911-es két kisautóját is, amelyek oktatási taneszköz céljából kerültek oda, de már nagyon vigyáztak rájuk a műszaki oktatók és a hallgatók is, - el voltak kerítve, inkább csodálták őket.

 

Ezen a szakrális helyen kezdte oktatói pályafutását Varga Józsi bácsi, itt csináltak belőle gépjárműves szakembert. Őrmesteri rangot kapott, Aszódra, majd 1950. május 1-től már alhadnagyként Esztergomba vezényelték, ahol a T-34-es harckocsik vezetését oktatta. 

Hatvannégy év az oktatásban!

Az ötvenes évektől folyamatosan tanította a műszaki ismereteket, a varázslatosan működő belső égésű motor szerkezetét, és persze a gépjármű vezetésének gyakorlatát. Volt olyan típus, aminek műszaki leírása nem létezett, - szétszedték, számbavették alkatrészeit majd gondos járműkezelői utasítást gyártottak hozzá. Főként a kelet-magyarországi honvédségi kiképzésben, a nyírbátori határőrség gépjármű alosztályán, majd az MHS sorköteles tanfolyamain tevékenykedett. Mesteroktatói címet kapott, technikusi oklevelet szerzett. 1957-ben a Hajdú-Bihar Megyei Autóközlekedési Tanintézet szakoktatója, évtizedeken át ebben a jó hírű autósiskolában kamatoztatta szakértelmét. A rendszerváltás után a Zsírossy féle Magán Autósiskolában dolgozik, ennek megszűnése után lesz az Automobil 2003-Bt. oktatója - egészen 2010-december 31-ig.

Varga Józsi bácsi éppen kiszáll az autójából.

Jó Egészséget, Boldog Születésnapot Kívánunk!