Őri Gábornak van igaza!

 

2014. február 22. Szombat, 10 óra.
Legalább harminc-negyven fővárosi oktató gyűlt össze az Írottkő parkban a híd alatt, a tanpálya ügyfélfogadójában. Közöttük iskolavezetők és legalább három érdekképviseleti vezető is.
Ennyien jöttek el. Akik egyáltalán még úgy gondolják, hogy lehetne tenni valamit az oktatás helyzetének javítása érdekében, akik még nem fásultak el teljesen. 
A fővárosban kb. négyszáz oktató dolgozik, évek óta tart az elégedetlenség, keresik a megoldást, keresik a tisztességes munka feltételeit és lehetőségeit.
Az oktatók már tudják, hogy nem segít rajtuk senki, maguknak kell megoldani a gondokat.
A találkozóra meghívták az Nemzeti Közlekedési Hatóság illetékes vezetőjét, de végül is, nem vállalta a szereplést.

Az eseményt időszerű továbbképzésnek is mondhatjuk. Elhangzott négy előadás: a 24-es képzési rendeletről, ennek tarthatatlan túlszabályozottságáról (Németh György), a BKIK oktatói kollégiumának idei terveiről (Rubik P. Pál), a taxizás és az oktatás kilométer díjainak összevetéséről (Kapitány Tibor), az aktuális adózási tudnivalókról (Jarács Veronika). 
Ezek mind fontos témák, de én inkább a hozzászólásokra figyeltem. A szókimondó, szenvedélyes megnyilvánulásokra, amelyek mind az oktatók nyomorult helyzetére utaltak, hogy egyre csak többet kell vállalniuk, a megalázó adminisztrációs kötelezettségekre, a lehetetlen óradíjakra, a sokszor egymásnak is szóló szemrehányásokra.
Akik idejöttek, jószántukból jöttek, senki sem kötelezte őket. Én azt vettem észre, hogy megint van igény az összefogásra. A szenvedélyes vita pedig nem durvult el, nem volt semmi „anyázás” mint ahogy azt az egyik szervező Simonyák Zoltán, - az ő keserű humorával - előre vetítette. A vitával inkább az volt a baj, hogy az oktatók, iskolavezetők fejében nincs tiszta álláspont, sokféleképpen képzelik a szakmai gondok megoldását, - de ebben az érdekképviseleti vezetők se voltak különbek!  
Még azt is hozzáteszem, a vitában mindenki jól érvelt, és többnyire mindenkinek igaza is volt!
A sokféle igazsággal azonban semmit sem lehet elérni!
Közösen elfogadott, egyféle igazság kellene, amivel tovább lehete lépni.
Őri Gábornak van igaza, aki közvetlenül megszólította a jelen lévő érdekképviseleti vezetőket: most, hogy hárman is itt vagytok, fogjatok össze, beszéljétek meg egymással. Ha ez megvan, mondjátok el nekünk is, ott leszünk mögöttetek.(BZ)