Drog prevenció Németországban

   A német közlekedési szakemberek előtt már régóta ismeretes, hogy az alkoholos vezetés következtében a halálozási valószínűség megduplázódik, így ennek visszaszorítását komolyan is veszik. Miközben azonban örvendetes tény, hogy az alkoholos balesetek száma 2008-ban is 4,7 százalékkal csökkent, aggasztó, hogy a kábítószer élvezetre visszavezethető balesetek 2000 és 2008 között ijesztően megnőttek. Amíg kábítószer miatt 2000-ben 1015 halálos, 55544 súlyos, 1004 könnyű sérüléses balesetet tartottak nyilván, addig 2008-ban 1433 halálos, 44559 súlyos, 1463 könnyű sérüléses baleset következett be. Nyolc év alatt tehát több mint négyszázzal nőtt a kábítószeres közlekedési balesetek száma, ami fölöttébb szükségessé és fontossá teszi a prevenciót. Általános szakmai vélemény, hogy a legtöbbet az idejében való felismeréssel lehet tenni. A tünetek felismerésében a legszembeötlőbb például, hogy megváltozik a szem reagálása. A drog hatása alatt lévő személynek extrém nagy vagy extrém kicsi lesz a pupillanyílása a kábítószer fajtájától függően. Sajnos ezt a családokban is későn, és csak akkor veszik észre, ha a fiatal már rendszeresen szedi a kábítószert. Ezért is hangsúlyozzák a kérdéssel foglalkozó szakemberek, hogy a megelőzésben óriási szerepe van az iskolák pedagógusainak, az autósiskolák oktatóinak, akik éberségükkel, hozzáértésükkel nagyon sokat segíthetnek. 

  A pszichológusok és a szociológusok abban is megegyeznek, hogy a fiatalok a pubertáskorban vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, a prevenciót itt kell megkezdeni! Csoportnyomásnak (Peer-pressure) nevezik az egyik legnagyobb veszélyforrást. A csoport viszi előre vagy húzza le a fiatalt. Ha a csoport kábítószert szed, rövid idő alatt magukhoz húzzák újonnan jött társaikat is. Tudni kell tehát, hogy a gyermek milyen csoporttal tartja a kapcsolatot. Idejében fel kell készíteni arra, hogy miképpen viselkedjen, hogyan tartsa magát távol az ilyen csoportoktól. Sokszor a csoport nyomása, a peer-pressure jóval erősebb, mint a családi befolyás, ilyenkor a gyerek el fogja hagyni még a családot is. A szakemberek újra és újra megerősítik, hogy elengedhetetlen a fiatalok egyéniségének erősítése, a helyes és határozott önértékelés kifejlesztése, aminek következtében nemet tudnak mondani, ha a drogot kínálják számukra. Ebben a prevencióban a kulcsszerepet ugyan a család tölti be, de az iskolai tanítók, tanárok, az oktatók feladatairól sohasem szabad megfeledkezni. A pozitív emberi értékek előtérbe állítása, az hogy a fiatalok szeressék barátaikat és becsüljék magukat, továbbá a környezetüket is, az elsősorban a nevelők dolga. Itt pedig kiemelten fontos a nehézségek, a frusztrációk konstruktív feldolgozásának képessége is. Mindig van egy megoldás, ami segíthet a reménytelennek látszó szituációk legyőzésében is.
  A német kutatók és a szakemberek hisznek, sokat remélnek a fiatalok érdeklődés szerinti csoportjainak, közösségeinek alakításában. Itt a helyes önértékelést és szociális felelősséget gyakorolhatják, az „életet“ könnyebben, alaposabban elsajátíthatják. Ilyenek például a járművezető-képző tanfolyamokon kialakult közösségek is. Példák vannak rá, hogy - már a vezetői engedély birtokában - az autósiskolák az ilyen tanfolyami közösségeknek gyakorló országúti vezetéseket, közös túrákat szerveznek, ami a legtöbbször nagyszerű útravalót ad a fiatal kezdő vezetők számára.

   Az is régi tapasztalat, hogy a sikeres gyerekek kevésbé veszélyeztettek. Figyelni kell tehát azokat, akik az iskolában, a tanfolyamon lemaradtak, esetleg reménytelennek látják a jövőjüket, mert menekülve a realitástól nagyon sokszor a szubkultúrában kötnek ki. Legalább ennyire fontos, hogy a fiatalokat idejében fel kell világosítani a drogok rendkívül káros és romboló hatásáról. Arról például, hogy a marihuánás cigaretta mennyire károsítja a tüdőt, és hogy ebben 50-100 százalékkal több rákkeltö anyag van mint a normál cigarettában. Károsítja az immunrendszert, a sejtfunkciókat, az agyat, hosszú távon pedig pszichózist okozhat. Egyébként a marihuána már kis mennyiségben is zavarja a tiszta gondolkozást. A tanulásban is hirtelen teljesítménycsökkenést idéz elő, mert a logikus gondolkodást lehetetlenné teszi. Például az is egy jellemző tünet, hogy ha a gyerek kábítószert szed, a természettudományos tantárgyakban hirtelen leromlik!  

   

Természetesen a német rendőrségi ellenőrzések is szolgálják a prevenciót, de ez már inkább a korrekció. 
  Figyelik a már említett pupilla reagálását, azt hogy a vezető mennyire idegesen reagál az ellenőrzésre, például izzad-e, mennyire gyanúsan viselkedik stb. Ha pedig gyanús a magatartása, az úgynevezett „kábítószer gyors teszt” segítségével pillanatok alatt kiderítik, hogy szedett-e kábítószert. A teszthez elég egy kis izzadság a homlokról, és néhány másodperc múlva már minden világos: ha a tesztcsík felülete piros lesz, a vizsgált személy a kábítószer valamelyik változatát (heroin, kokain, ecstasy vagy hasis-konsument) vette magához. Ez a „Drugwipe“-nak nevezett teszt a marihuánát még 12 nap múlva is kimutatja. Ha a teszt pozitív, a vezetőt vérvételre küldik, elveszik a jogosítványát és pénzbüntetést szabnak ki rá.

  Sajnos, van olyan kábítószer is, amelynek a teljesítménycsökkentő hatása 4000-szer nagyobb, mint az alkoholé. Ilyen például a hasis. Fogyasztása cigarettába sodorva (füves cigi), pipából vagy vízipipából történik. Hollandiában még a hasis evése is divat, süteményekbe sütve. Ennek a kábítószernek a különösen nagy veszélye abban van, hogy nagyon lassan kerül ki a szervezetből, a zsírtartalmú sejtekben lerakódva folyamatosan és újra bekerül a vérkeringésbe. A tapasztalatok szerint a három naptól akár egy hétig is eltarthat, amíg ez a káros anyag leépül és kiválasztódik a szervezetből, ami abból az egyetlen elszívott cigarettából származott. Az a fiatal pedig rendkívüli veszélynek teszi ki magát, aki a kábítószer élvezete mellet, még alkoholt is iszik. Ilyenkor járművezetőként teljesen  kiszámíthatatlanná válik. Időszakonként egyszerűen kikapcsol az agya. Nem veszi észre a tilos jelzést, a periferiális információfelvétel a minimálisra csökken, a látómező teljesen beszűkül.

  Még egyszer tehát a legfotosabb drogos tünetek szülőknek, tanároknak, és persze az oktatóknak:

- A pupilla reagálásának megváltozása.
- A hirtelen hangulatváltás, a fiatal egyszer fel van dobva, aztán megint depresszív lesz.

- Az iskolában hirtelen romlik a teljesítménye.

- Elkezd kötekedni, ok nélkül vitatkozni.

A tünetek észlelése azt is jelenti, hogy még nincs késő! A szakember még segíthet! Az ilyen fiatalt azonban már csak nagy türelemmel és szeretettel lehet visszahozni a lejtőről.

Dr.Gáti György - Plochingen