A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének híreiből

Május első hetében már lassulni látszik az új gépjármű forgalomba helyezések visszaesési üteme.  Az elmúlt év első harmadában a jelentős árengedményekkel megvalósult készletcsökkentő akciók, mint összehasonlítási alapok április végére nagyrészt már kifutottak. A 2009-es évhez viszonyított forgalomba helyezési adatok csökkenésére kb. május végéig számítunk, majd ezt követően várunk egy enyhe emelkedést.

A forgalomba helyezések 2010. áprilisában az alábbiak szerint alakultak:

 

 

Személyautók

4 260 db

- 44%

  

Kisebb haszonjárművek        

   607 db

- 33%

Nagyobb haszon járművek

   139 db        

- 5,4%

A személyautók piacán továbbra is a céges, illetve flotta eladások dominálnak. Ez a tendencia a válság kezdete óta áll fenn és mindaddig megmarad, ameddig a vevőfinanszírozás, és ezen belül az ügyfelek hitelfelvételi kedve vissza nem tér. Ez pedig nagymértékben függ attól, hogy a válságból való kilábalás, a munkahelyek megőrzése, azok számának gyarapodása mikor válik érzékelhetővé, a parlamenti választások ismert eredménye mikor hat megnyugtatóan a piaci szereplőkre.

A 2010-es év első négy hónapjának forgalomba helyezési adatai 2009 hasonló időszakához képest:

Személyautók     13 869 db    - 53%
Kisebb haszonjárművek    2 300 db  - 54%
Nagyobb haszonjárművek      552 db - 20%

 A személyautók és kisebb haszonjárművek piacán 2010. márciushoz képest stabilizálódott a piac, ami a negyedéves kumulált arányszámot további 2-3%-al javította. A nagyobb haszonjárművek területén az üzemeltető gazdasági szereplők helyzete még nem javult annyira, hogy ez a piac jelentősen meginduljon. A fellendülés érzékelhetősége, illetve vásárlásokban megjelenése várhatóan a második félévben következik be.

 Erdélyi Péter 
ügyvezető elnök