Van-e olyan szakma, ahol minden évben vizsgázni kell?
 
 
A technikai fejlődés megköveteli, hogy magunk is fejlődjünk, az oktatók ma nem nélkülözhetik a számítógépet és az általa vezérelhető eszközöket sem. Ha azonban az oktatás teljesen személytelenné válik (lásd szakoktatói továbbképzés), akkor annak eredményessége is megkérdőjelezhető.
Kitől kérdezzünk, kivel beszéljük meg a problémáinkat? A számítógéptől? 

Az E-learning képzés kényelmes, nem kell felvenni a legszebb ruhánkat, nem kell egy teljes napot az előadóteremben eltölteni, de elveszett a személyes találkozások varázsa.
Nem vitatkozunk, nem egyeztetünk a szabályok értelmezéséről. A hatóságok már elérték, hogy a vizsgabiztos szerint oktatunk és nem az egységes vizsgáztatási rendszer szerint.
Nem beszélünk konkrét forgalmi helyzetről, ami egyedül csak itt, a mi városunkban van.

Van-e Magyarországon még egy olyan szakma, ahol a tevékenység csak akkor folytatható, ha ezt minden évben új vizsgával kell bizonyítani? 
Rendkívül érdekes lenne, ha kőművesnek minden év végén egy komplett házat kellene építenie saját költségén, hogy a következő évben ismét házat építhessen. Persze kötelező továbbképzés van a pedagógusoknál is, de kredit pontokat gyűjtenek egy bizonyos időszakon belül, - de nem hatósági vizsgáznak.
A taxisok elérték azt, amiről mi csak álmodunk.

Nem érdemelnek ezek az igát húzó szakoktatók, iskolavezetők még annyit sem a magasságos hatóságtól - akik persze nélkülünk nem is léteznének -, hogy legalább a 4.600 Ft-os vizsgadíj jelképes összeg lenne (1000 Ft). Hiszen negyven kérdésre válaszolunk nem egészen 40 percig, és olyan kérdésekre adunk választ, amelyeket amúgy is tartalmaz a rendelet vagy a vezetési karton!

Érdekképviselet? Hol van, mit csinál? Aki van, úgy táncol, ahogy a hatóság fütyül!
Már 21 éve várunk türelmesen arra, hogy az oktatási díjakat egységesítsék, vagy legalább limitálják. A hatóság azonban csak fenyegetni tud, félelemben tartani bennünket a fokozott ellenőrzésekkel. Ez az, ami már valóban csak ellenőrzés és nem igazi szakfelügyelet, mert az korábban építőjellegű volt, segítette a munkákat.

Simonné Marika - Debrecenből