Verbalizáljunk, csukjuk be a szemünket!

Most, hogy túl vagyok az éves továbbképzésen és vizsgán, megint erősödött bennem a korábbi meggyőződés, a közlekedési hatóság egyre inkább csak önmagáért van. Nevetséges, amit egy szakmai továbbképzésen próbálnak belénk sulykolni. Oktatók és iskolavezetők helyett jogászokat és könyvelőket képeznek. Kell tudnom, hogy céges eljárásban jelen van a hatóság; tesztkérdés, hogy 6668 Ft-os díjat kell fizetnem valamiért, amiről már fogalmam sincs milyen illeték; hogy kérelmet írásban és szóban is lehet előterjeszteni; hogy a 179/2011-es mit tartalmaz. Nem tartok buszos képzést, de kell tudnom, mennyi D1 kategóriánál a képzési óraszám. Ha tartanék, talán tudnám. Nem tudom, de utánanézek a neten egy perc alatt. Miért is nem elég, ha a saját kategóriáimat tudom, a saját cégem és oktatandó kategóriák vizsgadíjait?
Ezen a továbbképzésen tesztkérdés formájában verbalizálják, hogyan kell nekem kitölteni egy vizsgajelentőt, egy vezetési kartont. Hogy mit kell írnom abba a sorba, mit ebbe, mit jelent a tanuló azonosítója, az iktatószáma stb.
Próbálok mentálisan magam elé képzelni néhány nyomtatványt, milyen jó, gondolom, hogy nem a közlekedési hatóságok irányítják a közigazgatást. Mert akkor bizonyára egy útlevél kérő lap kitöltése előtt az okmányirodánál is levizsgáztatnának abból, hogyan kell kitölteni a nyomtatványt?
Hányadik sor az anyja neve? Micsoda? Harmadik? Menjen csak haza, tanuljon még egy kicsit!
Hogy ott van a vezetési kartonon az egyes kategóriák kötelező óraszáma és a kilométer is? Na és? Akkor is magolja be! És nem fogadhat ügyvédet, ha jogi kérdése van, internet az sincs, hogy utánanézhessen a jogszabálynak, nem lehet könyvelője sem, mind maga fejből intézzen mindent!
Verbalizáljunk, csukjuk be a szemünket! A járművezető-képző szakemberek továbbképzése ma nem a járművezetők képzésére szakosodott, hanem a hatóságok pontos, adminisztrációs kiszolgálására. Az NKH annak a képzőszervnek a fejét simogatja, akinek az adminisztrációjában nincs hiba.
Az pedig másodlagos, hogy az autósiskolában milyen az oktató pedagógiai rátermettsége! Sok tanuló lelki beteg, mert már az első tanóra után ott kellett hagynia választott autósiskoláját, mert csalódott az oktató hozzáállásában, szakértelmében!
Istenem, mikor is jutunk el oda, hogy a millió, felesleges adminisztrációs és egyéb jogi, könyvelési kérdések helyett, szakmai kérdésre adnánk meg helyes válaszokat. Mint például:
- A tanuló menet közben nem érti meg az instrukciót, ha hosszú tagmondatokkal magyarázok!
- A tanuló azért hajt gyorsan, mert attól fél, hogy feltartja a forgalmat!
- A tanuló azért méri fel rosszul az oldaltávolságot, mert izgul, tekintetével még hosszabb ideig fókuszál!
És így tovább…
Várjuk már az ilyen vagy ehhez hasonló, szakmát segítő továbbképzési anyagokat.

Kuti Tamás iskolavezető - Budapest