Tényleg ezt érdemli a szakma?

Szinte már mindent leírtak kollégáim a továbbképzésnek nevezett népbutítással kapcsolatban, ami ugyanígy, bennem is megfogalmazódott. Van itt még egy dolog (lehet, hogy kettő lesz belőle), amiről nem esett szó. Felvetődik bennem a továbbképzésről, hogy hol van itt az Egyetem? Vagy netán ők is azt gondolják, hogy erre van szüksége a szakmának, vagy tán ennyire félre vannak erről a munkáról tájékoztatva? Hiszen ők a "szakirányú" ennyire nem lehet ismeretlen számukra ez a tevékenység.
Hol maradt a nekünk mindig szükséges pedagógia, andragógia, módszertan, hol vannak ebből az újdonságok, amikkel egy mai oktatónak tisztában kellene lennie, hogy ne maradjon le legalább a tanulójától?
Ehelyett én bemagoltam egy csomó értelmetlen kérdést és a hozzátartozó „jó” választ, amik ellen az agyam, lelkem üvöltve tiltakozott! Most már csak arra kell vigyáznom, hogy nehogy így mondjam a tanulóimnak is, mert az már tényleg nagy gáz lenne.
Talán most lett sokak számára világos, hogy a tanulók sem olvassák el az e-learninges anyagot, hanem igyekeznek minél hamarabb a végére érni, és minél többet tesztelni. Nekik hiányzik legjobban a személyes kontaktus, a problémák megbeszélése, hogy a miértekre választ kapnának.
Én elkezdtem tisztességesen végigolvasni az anyagot, de aztán nem bírtam idegekkel, úgy éreztem semmi köze hozzám, de a járművezető-képzéshez sem. Ez egy rendeleteket számon kérő, szankciókkal teli, bürokratikus anyag.
Az is felvetődött bennem, hogy talán nem jól határozták meg ennek a továbbképzésnek a célját, feladatát, ami pedig probléma. Ha így lenne, akkor miért hagyták, hogy így legyen?
Mindenesetre én kikérem magamnak, hogy ezt saját továbbképzésemre alkalmas anyagnak gondolja valaki, semmi új, hasznos információ nem volt benne, - ezen kár volt tíz hónapig dolgozni.
Megint csak reménykedem abban, hogy jövőre más lesz, tisztességes felkészülési időt adnak, nem a kapkodós vizsgára jelentkezésre leszek kényszerítve.
Végül: olvassa ezeket a kritikákat valaki az egyetemen, vagy a hatóságnál? Szívesen olvasnám az ő álláspontjukat is.

Miksztai Zoltán iskolavezető