Én is szólok a továbbképzéshez…

Szerintem a probléma évek óta ugyanaz, csak két felsőfokú intézménynek van továbbképzési engedélye, az egyik már nem él a lehetőséggel, a másik kiadja albérletbe. Megint ott tartunk, hogy a tantermi továbbképzésben SZAKOE, KSZOE meg JASZKOE, de még a megyei kormányhivatal is szervezi, és persze ugyanez a helyzet az e-learninges változatban is.

Én már mindkét változatot kipróbáltam és megállapítottam, - amit valamennyien tudunk - a hagyományos, tantermi és az e-learninges továbbképzésnek is vannak előnyei és hátrányai.
A tartalom lenne itt a lényeg!
Ezt pedig azért mondom, mert évek óta részt veszek a szakmai vizsgabiztosi továbbképzéseken is, ami pedig egészen jó! Célirányos, színvonalas, az NKH szaktanfolyami osztályának előadói tartják, tudják, hogy mit akarnak. Vajon a kategóriás szakoktatók és iskolavezetők éves továbbképzésének szervezői, miért nem követik ezt a gyakorlatot?

Én nem járok a fellegekbe, csak egyszerű és rövid éves továbbképzésekre gondolok, ami persze megvalósítható. Csak elképzelés, ide írom, úgyse figyel már erre senki:

A kategóriás képzéssel foglalkozó szakemberek éves továbbképzését szervezzék a megyei kormányhivatalok és nem több mint 6 órában.

Legyen 1 óra a legfontosabb helyi aktualitásokra, ezt a mindenkori megyei képzésfelügyelőnek kell tartani.

Legyen 1 óra szakmai előadás, tarthatja az a személy, aki kompetens a választott időszerű témában, akinek megfelelő végzettsége és nagy gyakorlata van, aki hiteles ember a mi szakmánkban.

Legyen 2 óra konzultáció, amit ugyancsak megfelelő kompetenciával rendelkező szakembernek kéne vezetni. Akinek KMGY szakos oktatói, vizsgabiztosi végzettsége van, továbbá A, B, C, D, CE kategóriás gyakorlata, és még az utánképzésben is dolgozik, ért a konfliktuskezeléshez.

Legyen e-learning is, de ezt költségkímélés címén az iskolavezetői értekezleten, munkaidőben, az oktatókkal kibővítve kellene elvégezni. Ne a pénz beszedése legyen a cél! Az egész továbbképzés legyen munkaidőben, így csak a vizsgadíjat kellene fizetni. Egy lehetséges elképzelés, ami a szakmáról, nem a pénzről szól.

Kesiár Tamás Pál