Én szkeptikus vagyok!

Varga Jóskának a forgalmi vizsgákba belekényszerített parkolási feladatairól leírt észrevételeivel teljes mértékben egyetértek. Bár meglehetősen szkeptikus vagyok az irányba, hogy a döntéshozók közül ez bárkit is érdekelne.
Ezek a feladatok ilyen módon egyértelmű, hogy nem szolgálják a biztonságos közlekedés és a szabálytisztelő, türelmes közlekedési magatartás elsajátítását, feszültebbé teszik a vizsgázót is.
A vizsgabiztos ma azokból a tényekből kénytelen leszűrni  következtetéseket, hogy a forgalmi vizsgán a jelölt hogyan talál parkoló helyet és a parkolást miképpen hajtja  végre. Szerintem a biztonságos, szabálytisztelő és türelmes közlekedési magatartáshoz nem ezen az úton kell eljutni. Nem szívesen minősíteném azokat a személyeket, akik kiötlötték ezeket a korszakalkotó vizsga-követelményeket, de szívesen vitáznék velük arról, hogy ezzel szemben a gépjárművezetés oktatásnak mely összetevői lennének kiemelt fontosságúak. Pl. a baleseti okok statisztikájából, a mellékletből, ez egyértelműen kiderül. Ezek semmiképpen nem a mai parkolási szituációk.
Sajnos, hogy ilyen vitára eddig sem, és félek, hogy ezután sem  nyílik majd lehetőségünk. A szakmával szemben egyik „szakértő” sem meri felvállalni azt, hogy ezeket a  feladatokat milyen elgondolás alapján erőszakolták be az amúgy sem könnyű forgalmi vizsgába.

Addig is, - amíg valaki fel nem ébred, és rá nem jön, és nem ismeri be, hogy tévedett - mi tovább gyötörjük tanítványainkat ezekkel a „hasznos és életszerű” feladatokkal.

Pataki Bálint iskolavezető