Túl a Scania YETD magyar döntőjén

   Amint arról már előző számunkban is beszámoltunk, idén harmadik alkalommal hirdette meg a Scania Magyarországon a Fiatal Európai Tehergépkocsi-vezető 2010 (Scania YETD 2010) versenyt, amelyen minden 35 évnél nem idősebb hivatásos tehergépkocsi-vezető indulhatott. Március végéig több mint ötszázan adták le nevezésüket egy elméleti teszt kitöltésével, akik közül a 15-15 legjobb eredményt elérő fiatal gépkocsivezető áprilisban és májusban egy-egy területi fordulón már a gyakorlatban is összemérte tudását. A legjobb 12 gépkocsivezető pedig június 4-5-én mérkőzött meg egymással.
   A magyarországi döntő első napján a 12 fiatal versenyző a biatorbágyi központ környékén kijelölt útvonalon, közúti forgalomban egy terhelt Scania R 440 Highline Opticruise nyerges szerelvénnyel bizonyíthatta tudását az üzemanyag-takarékos, biztonságos és hatékony vezetés terén. Ezt a versenyszámot az R-széria tavalyi megújulásával bevezetett Scania Járművezető-támogatás (Scania Driver Support) nevű fedélzeti számítógépes program adatai alapján értékelték a szervezők.

       

   Másnap, a Scania Hungária Kft. kelet-pesti telephelyén, egy elméleti teszt kitöltése után, indulás előtti ellenőrzésként egy nyerges szerelvényen, húsz mesterségesen generált apró hiba, illetve hiányosság közül kellett adott idő alatt a lehető legtöbbet megtalálni. Ezzel párhuzamosan folyt a döntő leglátványosabb versenyszáma, a biztonságos manőverezés, amely során a versenyzőknek minél gyorsabban és minél pontosabban kellett a kilenc ügyességi feladatból álló pályán teljesíteni. 
   Mindent összesítve Szeness Tibor bizonyult a legjobb fiatal magyar tehergépkocsi-vezetőnek, aki magabiztosan nyerte meg az igen sokoldalú versenyt. A megtisztelő cím és a számos értékes nyeremény mellett ő képviselheti majd Magyarországot az október elején, a Scania svédországi központjában megrendezendő európai döntőn, ahol egy vadonatúj, százezer euró értékű Scania R-szériás nyerges vontatóért szállhat harcba tizenhét másik nemzet bajnokával. Az elméleti tesztet kitöltők közül a legjobban szereplő Sípos Áronnak – aki az OKTÁN Kft. GKI-s tanfolyamán ingyenes részvételi lehetőséget nyert –, a díjat és a vele járó oklevelet Alföldy Miklós, a Vision Zero Magyar Országos Közlekedésbiztonsági Egyesület sajtófőnöke adta át.