Elbólintás a kormány mögött
  A baleseti statisztikák szerint az Egyesült Államokban évente körülbelül százezer balesetet a volán mögött elalvó vezetők okoznak. A németországi Biztosítók Közlekedéstechnikai Intézetének tanulmánya alapján az autópályán minden negyedik halálos baleset oka a mikroalvás, németül sekundenschlafnak vagy mikroschlafnak mondják. A német gazdaságban négy milliárd euró veszteséget jelentenek a volánnál elalvó vezetők.
  Egy közelmúltban publikált felmérés szerint, amelyet a legkülönbözőbb autópálya parkolókban (Raststationen) végeztek, a következő ijesztő adatot hozták napvilágra: a vezetők 43 %-a ismerte el, hogy az elmúlt évben több tucatszor is (néhányan több százszor) elbólintottak vezetés közben. Ezt pedig én a „privát felmérésemmel“ (nagyon sokat, és hosszú távokat vezetek a német autópályákon) csak megerősíteni tudom.
 

Az elbólintásnak súlyos következménye lehet
 
Egy másik tanulmány szerint álmatlan éjszaka után a vezető reakciói hasonlíthatók ahhoz, mintha valaki 1 ezrelék véralkoholszinttel vezetne. Az elalvás veszélye délután 2 és 3 óra között, valamint éjjel 3 és 5 óra között a legnagyobb. (Ebéd után a nehezebb ételek fogyasztás esetén különösen megnő az elalvás valószínűsége!)
A mikroalvás 1-5 másodpercig tart, ami 100 km/h-s sebesség mellett 27 - 140 méteres vakon vezetést is jelenthet. Ha ez a „blackuot“ éppen a kanyarban, vagy kritikus szituációban éri a vezetőt, a balesetet nem is lehet megakadályozni!
 

A monotónia következtében is kikapcsolhat az agyunk

Nem csak kizárólag a fáradtság okozhatja a mikroalvást, hanem például a monotónia következtében is kikapcsolhat rövid időre az agy. Ez főleg éjjel, ingerszegény környezetben, hosszú egyenes szakaszon következhet be.
  
  A figyelmeztető tünetek
 
Aki sokat és hosszútávon vezet pihenés nélkül, a következő figyelmeztető tüneteket észlelheti magán. Fejfájás és „égő” szemek, túlérzékenység a vakításra. A szemek nyitva tartása nehézzé válik, gyakori az ásítás. A látótér beszűkülése, az egy pontra koncentrálás (a szem nem mozog a megszokott módon), a szenzomotorikus koordináció megbomlik, a váltásoknál többször hibákat ejtünk.
  Az a jelenség is a nagyon közeli elalvást jelzi, hogy a sebességet magasabbnak értékeljük és a jármű zaját erősebbnek. Egyre nehezebb az irányt is tartani! Ekkor az agy végső figyelmeztetést is adhat, hallucinációt, ami a további vezetést igyekszik megakadályozni! Valami hatalmas akadályt „varázsol” az útra, például egy hegyet, vagy valamilyen állatot, amely az utat előttünk „elfoglalja”! Ha a vezető a végső jelzést is figyelmen kívül hagyja bekövetkezik a baj, a mikroalvás.
   A gépkocsivezető úgy alszik néhány másodpercet, hogy a szemei nyitva vannak, esetleg látja, hogy mi történik előtte, de ha szükséges nem tud megmozdulni. Ez egy borzalmas érzés, amit meg kell előzni!  Ha valaki a fáradtság ilyen jeleit érzi,  azonnal behajtani a legközelebbi parkolóba és 20 percet aludni. Hosszabb alvást nem is ajánlanak a szakemberek, mert a tapasztalat szerint, akkor még fáradtabban ébredünk.
   Régi, de megszívlelendő tanácsok. Kipihent állapotban üljünk a volánhoz. A vezetés előtti napon már ne igyunk alkoholt, gyógyszer szedése esetén ügyeljünk a mellékhatásokra, amelyek hosszútávú vezetésnél nagyon komoly problémákat okozhatnak. Rendszeresen szellőztessünk, ügyeljük a kabin belső hőmérsékletére, aminek személyre szabottan, 18 - 23 fok között kell lennie.   
   Kényelmes ruhában vezessünk.
  Sokan a kávét, a hangos rádióhallgatást, vagy az utazókkal való beszélgetést is javasolják, de komolyan egyik sem segít a fáradtság leküzdésében. A kávé például csak rövid ideig mobilizálja a szervezetet, utána azonban még nagyobb fáradtság vesz erőt a vezetőn. Ennek ellenére ne vessük el teljesen a kávé ivás gondolatát, hiszen amikor 20 perc alvást javasolnak a kutatók, akkor azt is mondják, hogy ilyenkor elalvás előtt(!!) igyunk kávét, mert ez éppen 20 perc múlva fejti ki élénkítő hatását. Az alvás után egy kis mozgást is javasolnak a friss levegőn, majd újra folytathatjuk utunkat. A hangos zene a megterhelést fokozza, nem sokat segít a fáradt vezetőnek a koncentrálásban, mint ahogy a beszélgetés sem. Marad inkább a pihenés.
   Végül megjegyzem: Németországban nagy reményeket fűznek ahhoz a fantasztikusan intelligens konstrukcióhoz, ami nem más, mint az úgynevezett „attention assist”, az elfáradásra figyelmeztető berendezés. A fejlesztők azt ismerték fel, hogy a túlságosan fáradt autós szögletesen megy, a kormánykerékbe épített szenzorok pedig érzékelik az apró, ideges korrekciókat. A szuper érzékeny szenzorok folyamatosan, legalább hetven úgynevezett kontrollértéket mérnek, és ha a vezetőt a túlfáradás, az elalvás pillanatai veszélyeztetik, a displayen megjelenő „Attention Assist Pause!” felirat erős hangjelzéssel figyelmeztet a szünet beiktatása. A figyelmeztető berendezés nem csak éjjel, nappal is felbecsülhetetlen segítséget nyújt azok számára akik hosszútávon vezetnek, akik nem aludtak eleget, vagy betegen, vagy bármi más ok miatt, felelőtlenül kezdtek hozzá a vezetéshez.
 
Dr. Gáti György