Motorkerékpáros kategória összefoglaló

Ezúttal a motorkerékpárok elnevezése, használata és a képzése terén beállt korábbi változásokról adunk rövid, összefoglaló tájékoztatást, természetesen ezúttal is a hatályos képzési és az igazgatási rendeletek alapján. Különösen figyeljünk a számadatok és teljesítmények előtti „legalább” és a „nem több” kifejezésekre.

I. Megszűnt kategóriák

A megszűnést úgy kell értelmezni, hogy ilyen kategóriákra már nem lehet vezetési jogosultságot szerezni, de a korábban megszerzett jogosultság továbbra is fenn áll. (Itt kell megjegyezni, hogy aki 1998. január 1-je előtt szerzett „A1” kategóriás vezetői engedélyt, ma is jogosult 150 cm3-t meg nem haladó motorkerékpár vezetésére.)

1. M = Moped (segédmotoros kerékpár) nemzeti kategória. Akinek a vezetői engedélyében erre jogosító bejegyzés van, az okmányirodában kérheti, hogy cserével „AM” kategóriát jegyezzenek be. A kötelező vezetői engedély csere (amikor lejár a vezetői engedély) alkalmával kérés nélkül is megtörténik az átvezetés „AM” kategóriára. Ehhez nem árt tudni, hogy az „AM” kategória jogosít külföldön is vezetésre, de a kezdő vezetői előírások is vonatkoznak rá.

2. „A” korlátozott kategória. Akinek a vezetői engedélyében erre jogosító bejegyzés van, az okmányirodában kérheti, hogy cserével „A2” kategóriát jegyezzenek be. A kötelező vezetői engedély csere (amikor lejár a vezetői engedély) alkalmával kérés nélkül is megtörténik az átvezetés „A2” kategóriára.

II. Új Kategóriák - 2013. január 19-től
(a definíciók a  326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet előírásai)

1. „AM” kategória. (segédmotoros kerékpár).  Nemzetközi kategória. Segédmotoros kerékpár (robogó), azaz kétkerekű segédmotoros kerékpár (L1e kategória) vagy háromkerekű segédmotoros kerékpár (L2e kategória), amely legnagyobb tervezési sebessége 45 km/h (kivéve azt, amely legnagyobb tervezési sebessége 25 km/h-nál kisebb vagy azzal megegyezik), és az alábbi jellemzőkkel rendelkezik:

 a) kétkerekű típusnál a motor:                                    
- hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél a belsőégésű motor esetében, vagy
- folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motor esetében;                                      
b) háromkerekű típusnál a motor:                                                   
- hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél a külső gyújtású motorok esetében,
- legnagyobb hasznos teljesítménye nem több 4 kW-nál egyéb belsőégésű motor esetében, vagy
- folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motorok esetében;                                                             
Könnyű négykerekű motorkerékpár, amelynek terheletlen tömege kevesebb 350 kg-nál (L6e kategória), a 45 km/h-t meg nem haladó legnagyobb tervezési sebességű elektromos járművek esetében az akkumulátorok tömegét nem számítva, és amelyek
- hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm≥ nél a külső gyújtású motor esetében;
- legnagyobb hasznos teljesítménye nem több 4 kW-nál egyéb belsőégésű motorok esetében, vagy folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motorok esetében
(A dőlt betűvel szedett szöveg a „moped” kategórián belül a „mopedautó” leírása)                 

2. „A2” kategória:  Motorkerékpár, amelynek teljesítménye a 35 kW-ot, teljesítmény/tömeg aránya pedig a 0,2 kW/kg-ot nem haladja meg, és amelyet nem kétszer akkora teljesítményű járműből alakítottak át.

3. „B1” kategória: négykerekű motorkerékpár, amelynek terheletlen tömege nem haladja meg a 400 kg-ot (L7e kategória) (árufuvarozásra szánt jármű esetében az 550 kg-ot), az elektromos jármű esetében az akkumulátor tömegét nem számítva, és amelynek legnagyobb hasznos teljesítménye nem haladja meg a 15 kW-ot; ezek a járművek motoros tricikliknek minősülnek, és teljesíteniük kell az L5e kategóriába tartozó motoros triciklikre alkalmazandó műszaki követelményeket, kivéve, ha külön irányelvekben ettől eltérő rendelkezés szerepel.

III. A járművezetők képzésénél (vizsgán) használható motorkerékpárok kategóriánként 
(a feltételek a 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet ma hatályos előírásait tartalmazzák)

„A1” kategória Olyan kétkerekű motorkerékpár, amelynek teljesítménye a 11 kW-ot és teljesítmény/tömeg aránya a 0,1 kW/kg-ot nem haladja meg, továbbá legalább 90 km/h sebesség elérésére alkalmas. A belsőégésű motor hengerűrtartalma legalább 120 cm3, elektromos meghajtás esetében a teljesítmény/tömeg arány legalább 0,08 kW/kg 
„AM” kategória
„AM” kategóriába tartozó kétkerekű jármű, amelynek tervezési sebessége nem több mint 45 km/h (kivéve azokat a kétkerekű járműveket, amelyek tervezési sebessége 25 km/h-t nem haladja meg), a motor hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél vagy a motor legnagyobb hasznos motorteljesítménye nem több 4 kW-nál
„A” kategória"
2018. december 31-ig: „A” kategóriába tartozó oldalkocsi nélküli kétkerekű motorkerékpár, legalább 595 cm3 hengerűrtartalommal és legalább 40 kW motor-teljesítménnyel.
2019. január 1-jétől: „A” kategóriába tartozó oldalkocsi nélküli kétkerekű motorkerékpár, legalább 595 cm3 hengerűrtartalommal (amennyiben elektromos motorral van felszerelve, teljesítmény/tömeg aránya legalább 0,25 kW/kg), legalább 180 kg terheletlen tömeggel és legalább 50 kW motorteljesítménnyel
(A jövőbeni változásokat illetően egyelőre csak az „A” kategóriánál, 2019-től bevezetésre kerülő teljesítmény-növekedés ismeretes)
„A2” kategória
Oldalkocsi nélküli motorkerékpár, amelynek hengerűrtartalma legalább 395 cm3, a motor teljesítménye legalább 20 kW, de nem több 35 kW-nál, a motorkerékpár teljesítmény/tömeg aránya nem haladja meg a 0,2 kW/kg-ot. Amennyiben a motorkerékpár elektromos motorral van felszerelve, annak teljesítmény/tömeg aránya legalább 0,15 kW/kg
„B1” kategória
„L7e” kategóriába tartozó legalább két ülőhellyel rendelkező négykerekű motorkerékpár, amely legalább 60 km/óra sebesség elérésére képes.

Kopiás András