Automatizált autózás - a biztonsági rendszerek új vizsgálati módszere
  
   Az autózás aktív és passzív biztonságát szüntelenül javító új műszaki megoldások fejlesztésében évtizedek óta mércének számít a Mercedes-Benz. Nevükhöz fűződik az ABS, az ESP, a fékasszisztens, vagy az alaktartó utas cella, a gyűrődő zóna, a légzsák, a hárompontos biztonsági öv, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ezek már bizonyítottan hozzájárultak a közúti közlekedés biztonságához, a halálos és sérüléssel járó balesetek számának csökkenéséhez. A mai biztonságtechnika intelligens vezetőt támogató rendszerei már „gondolkodó partnerré” teszik az autót, ami lát, érzékel, reflexszerűen reagál a veszélyre, és önállóan cselekszik. Például a holttér-asszisztens, vagy az éjjellátó berendezés olyan baleseti források élét veszi el, mint a forgalmi sávváltás, az elfáradás vagy a rossz látási viszonyok
 
Robotpilóta tehermentesíti a fejlesztőket
 
   A jövő asszisztencia-rendszereivel kapcsolatos megbízhatósági és üzembiztonsági igényeket, a bevált módszerek kiegészítésével, zárt próbapályán végrehajtott „automatizált autózással” teljesíti a Mercedes-Benz. E célra széria-autókat használnak, amelyeket robot kormányoz, gyorsít és fékez. Fedélzeti számítógép vezérli a robotpilótát, hogy az pontosan tartsa az előírt nyomvonalat akkor is, ha nem csak egy jármű vesz részt a manőverben. A vezénylő-állásból tesztelő mérnökök figyelik az eseményeket, és képesek bármikor megállítani az autókat. Eközben a járművek önmagukat is kontrollálják és lefékeznek, megállnak, ha nincs rendben valami. Az „automatizált autózás” révén valós körülmények között, a járműben próbálhatók ki a biztonsági innovációk, és érvényesül két legfontosabb szempont.
   A megismételhetőség. A rendszer pontos hangolásához ugyanazt a kísérletet kell többféle változatban, ismételten végrehajtani. Közben valamennyi paraméternek, például a követési távolságnak, a sebességnek és a kanyarodás ívének mindig pontosan meg kell felelni az előírásoknak, hogy összehasonlíthatók legyenek az eredmények.
   A biztonság. Mivel a rendszerek csak veszélyhelyzetben lépnek működésbe, ezeket a tesztelés közben kell előidézni. Ezek a kiszámított, pontosan időzített manőverek senkit sem veszélyeztethetnek.
   Mindkét esetben az ember reakció-, illetve megismétlő képessége jelenti a határt. A tesztelési módszer megismételhetőségének köszönhetően nagyon pontos a próbakocsik sebesség- és nyomvonal-tartása, illetve fékezése. Ha például egy jármű többször egymás után halad végig egy megadott pályán, akkor az egyes menetek nyomvonala két centiméteren belül azonos. Ha közben egy adott helyen állóra fékezik az autót, akkor valamennyi megállás végpontja három centiméter sugarú körön belül van.
    Az asszisztencia-rendszerek kipróbálásán kívül extrém tesztelésekkor is felhasználják az „automatizált autózást”. Ilyenkor a közúti közlekedésben normálisnak számítót messze meghaladó igénybevételnek teszik ki a járművet, és meggyőződhetnek például arról, hogy nem nyílik-e ki véletlenül a légzsák, ha szegélykőre fut az autó. Ilyenkor sem kell tehát embernek ülni a kocsiban, ami nagy testi igénybevétellel járna.
   Az automatizált autózás a jövő innovációinak alapja, és a Mercedes-Benz ezt egyetlen autógyártóként alkalmazza. Zárt próbapályán hajtja végre a menetpróbákat és az olyan kísérleteket, amelyek manuálisan aligha volnának reprodukálhatók. Ilyen például a besorolás változó sebességgel és követési távolsággal, a hirtelen lefékező jármű kikerülése az utolsó pillanatban, vagy az olyan veszélyhelyzet, amikor egy másik jármű hitelen keresztezi a sávunkat. Ez az új metódus még a korábbinál is gyorsabban és hatékonyabban teszi lehetővé a vezetőt támogató rendszerek fejlesztését, közben pedig gondoskodik a munkatársak biztonságáról.
 
Sajtóinformáció: www.media.daimler.hu