Suzuki Ignis tanpályás teszt

 


 SIMONYÁK ZOLTÁN SZAKOKTATÓVAL

 

Már elsőre tetszik nekem az új Ignis, ütős a formája, szerintem van benne valami különös. Még a szine is fehér, mint mögöttem a 2005-ös évjáratú Suzuki Swift Tanulókocsinak, amivel már 12 éve dolgozom. Összesen 484 ezer kilométert oktattam vele, - semmi baja! Igaz karban tartom, rendszeresen ránéz a szerelő is. Régen az idősebbb kollégák azt mondták: az oktatásban megtett kilométerek duplán számítanak. Ha ez így van, kétszer 484 ezer kilométert szolgált az autóm, és ez nem kevés! Nekem minden okom megvan rá, hogy bízzak a Suzuki autókban. 

   

Kisautó ez is, belül azonban tágasabbnak tűnik, mint az én Swift tanulókocsim. Itt is minden a helyén van, azonnal kézre állnak a kezelőszervek, érzem a pedálokat, kényelmes a vezetőülése. Ennek is kopogós a műszerfala, de jutott azért használható oldalzseb az ajtókra, a lábtérbe nem lóg be a középkonzol, még két db.palacktartót is elhelyeztek rajta. Egyet a Tanulóvezetőnek is!

 

 

 

Ilyen fordulékony kisautóban még nem ültem! Nem hiába 4,7 méter a fordulósugara, ami úgy önmagában is műszaki szenzáció. Világos ablakok, magas üléspozició, nagyok a vissszapillantó tükrök, rendesen kilátok az autóból. Most a hárommilliós, öt személyre tervezett alapmodellben ülök, amiben hátul háromszemélyes az üléspad, de a gazdagabbb felszereltségű GL+ változatokat megvariálták, a csomagtér növelése végett ketté osztották a  hátsó ülést, ami sínen mozgatható,- így viszont, már csak négy személyes az autó. Azaz hogy, a magyar képzési rendelet szerint gyakorlati oktatásra nem alkalmas! Az átalakítást persze nem nagyon értem, mint ahogy a rendeletet sem, miért is kell a B kategóriás oktatójárműnek öt személyesnek lenni? Mert valaki ezt a korlátozást is kitalálta! Ez is a mi szakmánk agyonszabályozási terméke!

   

A Japán gyártású Suzuki Ignisben teljesen új, egyedi befecskendezésű, 1,2-es, 90 lóerős Dualjet benzinmotor van. Semmi turbó. A városban 5,5 litert, országúton 4,1 litert  fogyaszt.  Ez így papíron nem rossz, de mint tudjuk, tanpályás üzemben kevés a kilométer, itt még a Suzuki autók is jobban fogyasztanak. Reális, ha számolunk csak az 1,9-es szorzóval.  

Csomagtartója 260 literes, ami lehet, hogy kicsi, de hát az autó sem nagy. Szerintem nagyobb baj, hogy nincs benne pótkerék, ami a 2005-ös Swiftben még van! Azért hiányolom, mert a 12 év alatt többször is előfordult: olyan erősen "megcsíptük" a járdaszegélyt, hogy nyílt sérülést kapott az abroncs gumiköpenye. Mit kezdtem volna egy  a defektjavító szettel?.

 

   

 Nekem persze a jobb 1-esben van a helyem, az oktatói ülésben. Innen is nagyon jól látok.Kézzel elérek minden fontosat, amire szükség van, lábbal sajnos nem. Hiányoznak előle a pótpedálok! Ha a Suzuki egyszer is kínálna eredeti, gyári pótpedálos autókat, én azonnal megvenném! 

 

 

Bocsánat, de a tanpálya külső egyenesében padlógázzal is megkínáltam az Ignist. Ezzel néha a tanulóvezetők is megpróbálkoznak, igaz nem szándékosan. Nagyon tud gyorsulni a kisautó, Üveghangra vált, hajlamos lenne további ámokfutásra is, de én már kinőttem ebből. Visszaállok a tanpályához illő mérsékeltebb, bójakerülgetős, finommenetes tempóra.

 

 

 

És akkor itt a kérdés!. Kellene-e nekem az új Szuzuki Ignis? Hát persze hogy kellene! Az alapmodell ideális tanulókocsinak ígérkezik, nekem ez jó kis munkaló lenne.
Vagy fogalmazzuk kicsit pontosabban a kérdést? Megvenném-e az új Ignist, kicserélném-e régi Suzuki Swift autómmal? A válasz, hogy ez már két alku eredményétől függ: kapnék-e a Suzukitól további akciós tanulókocsi kedvezményt az Ignisre, és hogy mennyit adna nekem az eddig még ismeretlen vevő a 12 éves, tökéletes Swift tanulókocsimért? Ezt számolgatom, kalkulálok. Még nem döntöttem. 
Addig is, a legújabb Suzuki Ignist bátran ajánlom a levizsgázott fiatal vezetőknek, de nemcsak az alapmodellt, hiszen ők már nem oktatásban vannak, szabadon vezethetik a négyszemélyes, de jóval többet tudó GLX változatokat is. Az összkerekes All Grip hajtással, a mild-hybrid rendszerrel, az automatikus sebességváltóval, a Bluetooth-kapcsolatos, kihangosítós hifivel, a sávelhagyás gátlóval, és a kamera alapú, gyalogosfelismerő vészfékrendszerrel. A kezdő vezetők már elhagyták oktatójukat, jól jön nekik néhány vezetést támogató rendszer.