KORÁBBI HÍREINK...

    JOBB-1 KUPA végeredmény Debrecenben   


  E-learning tananyag és oktatási csomagok beszerzés

címen nyert közbeszerzési pályázatot az E-Educatio Zrt, ...

  Szakirodalom ajánló

 KEZDŐ szakoktatóknak

 


 

 Módszersarok: 

 "Miért lehet megbuktatni ?"


  

 A Fejér megyei Kulcson rendezték a Jobb 1 Kupa újabb fordulóját május végén. Az oktatók országos foci vetélkedése új erőre kapott, visszatért a Virágpiac, bővült a mezőny a Kecskemét csapatával. 


 JOBB 1 KUPA DEBRECENBEN     

Az oktatók év eleji hagymányos focitornáján hat csapat vett részt február 12-én: Budapestről a Vas Gereben (kék), a Vas Gereben (fehér), a Balmazújvárosi Koroknai Autósiskola, a Székesfehérvár, a Nyíregyháza, és Debrecenből a Kebelbarátok együtteseÉv eleji formában, de kemény, küzdelmes focimeccsek voltak. Végül a döntőben a Kebelbarátok ellen, bűntető rugásokkal nyert a legjobb, a Nyíregyházi Oktatók Csapata.


  régi VERS és VERSIKE   -  otthoni Téli vers

 


 

Tanulóvezetőkkel a Hungaroringen

Ugorj bele a fékbe!

Bármely tanári hivatást gyakorló ember számára az lehet az egyik legnagyobb élmény, amikor a saját tudását átadva láthatja a tanítványa örömét abban, amit tőle tanult. Felemelő érzés látni a tanulók izgatottságát, odaadását, teljesítményét egy olyan helyzetben, ami régebben belőlem is ezeket hozta ki. Fiatalabb korom óta rendszeresen járok a Hungaroringre különböző rendezvényekre és versenyekre. A pályacsíkon belül is részt vettem már többféle kurzuson. Egyedi és különleges hangulatú az egész terület és a sok emlék felejthetetlen. Meghatározó élményeket szereztem itt, amikor annyi idős voltam, mint most az ifjabb tanulóim. Az idei évben lehetőség nyílt arra, hogy megoszthassam a tanítványaimmal is ezt az örömet.

2020-ban a Groupama Tanpálya adott helyszínt annak a programnak, melyben a közúti járművezető-képzés rendszerében résztvevő tanulók egy szűk köre kapott lehetőséget. Akik még a sikeres forgalmi vizsgájuk előtt egy vezetéstechnikai tréningen bővíthették tudásukat és tapasztalukat. Sajnos valóban csak néhány szerencsés tanuló kapott lehetőséget, de a közlekedés biztonságának növelése felé léptünk egyet előre.

A regisztráció online történt. Hamar elfogytak a szabad helyek, de sikerült két különböző napra jelentkeznem négy tanulóval. Ők is nagyon örültek a hírnek, amikor megtudták, hogy megyünk a csúszós pályára. Mindegyikük erős belső motivációval rendelkezett és az órák során is látszott, hogy szeretnének jól teljesíteni. Eddig is változatos útvonalakon vezettek, így az ismeretlen út nem volt különleges számukra. Mégis varázslatos hangulata volt az utazásnak, egy saját úti cél, ami további izgalmakat tartogat. Úgy terveztem meg az útvonalat, hogy az érkezésnél lássák azt, amit én is láttam anno, amikor először voltam a ringen. Hátulról közelítettük meg a főbejáratot, így körbe autóztuk az egész területet, időnként bepillantva a kerítésen túlra. Egyik tanítványom sem volt még itt korábban, így nagy szemekkel csodálták a különleges versenypálya helyszínt. Versenyautók, motorok köröztek mindvégig, így a hangok is megalapozták az egészet. A főbejárat parkolójában volt a gyülekező, ide jöttek értünk a Groupama Tanpálya instruktorai. Meglepő volt számomra, hogy mindkét napon sokan voltak, akik nem jöttek el a regisztrációjuk ellenére sem… Az instruktorok rövid tájékoztatót tartottak és követve őket, konvojban bementünk a tanpályára. Száguldottak a versenyzők pályán, mi pedig libasorban haladtunk a szerviz utakon a „T” betűkkel a fejünk felett. A tanulókat is átjárta a különleges helyszín hangulata, beértünk a központi épület elé.

Kitöltöttük a felelősségvállalással kapcsolatos papírokat és igazoltuk a regisztrációnkat. Rövid elméleti oktatással kezdődött a program, ahol elmondták, hogy a vészfékezéssel fogunk foglalkozni. A tanpálya több elemet tartalmaz, melyeken számos veszélyhelyzet szimulálható és gyakorolható. A valamivel több, mint kétórás programban a vészfékezés témakörét volt célszerű kidolgozni. Kíváncsi voltam, hogy milyen elemeket raknak össze a jogosítvánnyal még nem rendelkezők számára. Nagyon jól megtalálták azt a szintet, amit még tudnak teljesíteni a tanulók és szakmailag is értékelhető közlekedésbiztonsági szempontból.

A két alkalom során három különböző instruktor kollégával is találkoztam, akik tartották nekünk az előadást és foglalkoztak velünk a pályán. Hospitálásnak is tekinthető tapasztalat volt számomra ugyanabban a témában, azonos tematikával három különböző stílusú ember munkáját látni, segíteni. Elhangzott, pl. hogy egy veszélyhelyzet során a vészfékezésnél bele kell ugrani a fékbe, hogy a lehető leghamarabb megálljon az autó. Nem lehet finomkodni, ugrani kell! Szó esett az ABS rendszerekről és a menetstabilizáló rendszerekről is, valamint a járművek súlypontjáról és a helyes kormányzásról.

Két csoportra osztottak minket, külön modulon gyakoroltak az egy tanulóval és külön a két tanulóval érkező oktatók, így mindenkinek ugyanannyi gyakorlási lehetősége volt. Minden tanuló többször ismételhette a feladatokat. Jó volt, hogy különböző évjáratú és gumiabroncsú autókkal voltunk, így azt is remekül lehetett szemléltetni, hogy milyen különbségek lehetnek a műszaki tartalom és egyebek függvényében, mivel mindenki látta, hogy a többi autó hogy mozog a pályán. 
Általában 20-30 és 30-40 km/h közötti sebességekről kellett megoldani a feladatokat.   
Az első feladat a vészfékezés nedves aszfalton. Itt tapasztalhatták meg a tanulók, hogy milyen az, amikor az ABS „dobol” a lábuk alatt és érezhették a testükre ható erőket. Körről-körre rövidebb úton tudott megállni mindenki, már az első feladat során is. 
A második feladat ugyanez volt, csak úgy, hogy az autó jobb oldali kerekei vizes aszfalton futottak, míg a bal oldali kerekek már vizes műgyanta felületen, ami a letaposott hóval megegyező tapadású. Eltérő tapadású kerekek esetén lehetett gyakorolni az egyenes futást vészfékezés közben. Az egyik instruktornál még azzal is kiegészült a gyakorlat, hogy el kellett engedni a kormányt egy adott ponton túl, hogy érezzék a tanulók a hibás kormányzás jelentőségét a megpördülések során. Még elengedett kormánnyal is olyan egyenesen haladt az autónk mintha cérnán húzták volna, pedig az én kocsimban nincs menetstabilizáló program, csak ABS.

 

A következő feladatok célmegállások voltak különböző sebességekről, vizes műgyanta pályán, kormányzás nélkül. Az első körökben meg volt határozva a tempó és a fékezés pontos helye is, majd figyeltük, hogy milyen hosszú úton állunk meg. Ezekkel a tapasztalásokkal a következőkben már csak a minimum sebességet határozták meg és a megállás helyét egy távolból látható vízfüggöny jelölte. Itt már a tanulóknak önállóan kellett eldönteniük, hogy mikor kezdik a vészfékezést az adott körülmények között, hogy pontosan a vízfüggöny előtt álljunk meg. Lemostuk a tanulókocsit párszor, de egyre pontosabbak lettünk, körről-körre. Később váratlan távolságban bukkantak fel hirtelen a vízsugarak, amik előtt meg kellett állni. 
Az egyenes kormánnyal való vészfékezés begyakorlása után következett az ívmenetben haladó jármű irányítása feletti uralom gyakorlása. Ötletesen oldották meg az instruktorok a feladatok bevezetését. Volt, aki egy baleseti helyszínt képzelt el számunkra a pályán sérült járművekkel, kiérkező segítséggel. Szinte láttam a helyszínt magam előtt, ahogyan kerülgetjük az elénk bukkant akadályokat. Három különböző távolságban előre láthatóan jöttek fel a vízsugarak egymás mögötti vonalban. Ezek között kellett különböző minimum sebességekkel szlalomozni. A tempót úgy határozták meg, hogy mindenki meg tudja tapasztalni milyen érzés, amikor elkezdenek oldalirányba csúszni a kerekek. Láttunk példát arra is, hogy milyen, amikor erős a tempó, amikor sok a kormányzás és milyen az, amikor belefékez valaki feleslegesen és ezzel okozza a kicsúszást.  
Az utolsó feladat az összes addig szerzett tapasztalatot megkívánta. Csak a minimum sebességet határozták meg és hirtelen felbukkanó akadályokat kellett kerülgetni megállás nélkül. Több vízfüggöny ugrott az égnek váltakozva és nem egy vonalban, hanem oldalirányban is eltértek. Mindezt persze véletlenszerűen.

 

A program végén minden tanulóvezető kapott névre szóló emléklapot és mindenkinek gratuláltak a teljesítményéhez. Én biztos vagyok ezeknek a tréning-napoknak az eredményességében. Sosem fogják elfelejteni a tanulóim azokat a tapasztalatokat, amiket szereztek és jó szívvel fogják felidézni, mint emléket is. Talán segít számukra alázatosnak maradni a kormánnyal a kezükben, hiszen megtapasztaltuk, hogy a fizika makacs dolog. Nagyon bízom benne, hogy az elkövetkező években is lesz még hasonló program a járművezető- képzésben tanulók számára. Magam is szorgalmaznám az ilyen tréningeket a képzés kötelező elemeként!

Kulics Péter - ABC Autósiskola


 Ez a kép...

  ...kicsit már régebbi, több mint tíz éves, talán 2008-as, de most újra van hírértéke. Budapesten az M3-as bevezető útja, hídja alatt, az Új ATI tanpályán gyakorol Horváth László és Sztankovics Katalin mindketten fővárosi oktatók.
Itt most ők nem tanítanak, ez csak egy tesztkör a pályán, a szünetben. Egy levezető kör, könnyedén élvezik az akkor legújabb Renault Clio manőverezési képességét a bóják között.

 

A kép aktualitását az adja, hogy Horváth László oktató 2020 november elsején már alig kapott levegőt, legyengült, a kórházban már koronavírusos tüdőgyulladással kezelték. Oxigénterápia következett, hét napig antibiotikum a véren keresztül, mellette fertőtlenítő tabletták, cukorbetegségére napi négyszer kapott inzulint.
Nem volt neki üdülés az egy hónap, de túlélte! Azt mondja szerencséje volt, de tudjuk: a Renault Clio tesztautóban éppen vezető Sztankovics Katalin társa végig ott volt mellette, mindenhova kísérte, intézte ügyeit, mindent megtett gyógyulása érdekében. Miközben dolgozik, oktat és tanul, még egy másik bajba jutott oktató kollégáját Simonyák Zoltánt is felkarolta, segítette, aki ugyancsak Covidos lett, - szerencse ő is meggyógyult.


 Eszközök és módszerek a gyakorlati képzésben

   (Dudás Piroska)

E-Learning - Video - SzimulátorElőzmény: még tavalyi 2019/4-es számunkban közöltük Vargáné Dudás Piroska gyöngyösi szakoktató E-learning megjelenése a KRESZ oktatásban c. szakdolgozatát, amit a Gábor Dénes Főiskola utolsó éves hallgatójaként készített. Most arról kaptunk hírt, hogy ez a dolgozata a Neumann János Számítgép-tudományi Társaság pályázatán első díjat nyert, amihez szívből gratulálunk. Közöljük továbbá a 2020. júniusi MMO nemzetközi online konferencián elhangzott prezentációjának részleteit is, ami ugyancsak a magyar járművezető-képzés, az online képzés további lehetőségeit villantja fel (szerk).

 2020 a COVID éve, gondoljunk rá kicsit másképp 

(Car-Online-Video-Instruktion for Drivers) 

 Vargáné Dudás Piroska1, Rákó Kíra2
1Gépjárművezető szakoktató, Rasta Autósiskola, Gyöngyös

12Tag: Gábor Dénes Tehetségpont, 1119 Budapest, Fejér Lipót utca 70.

1dudaspiroska72@gmail.com2rako.kira98@gmail.com

Kivonat: Hazánkba az Európai országokhoz képest viszonylag későn érkezett meg a járvány, március 4-én két igazolt fertőzöttet regisztráltak 
[1]. A kormány fokozatosan szigorú intézkedéseket hozott, amely nagyban befolyásolta a gépjárművezető-képzést. 2020. március 19-től visszavonásig az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) felfüggesztette a járművezetők és a közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit [2]

Az elmúlt években olyan mértékben és minőségben fejlődtek a tudástranszfer-technológiák nyújtotta lehetőségek, hogy ha az előnyöket kihasználjuk, hatékonyan támogatjuk a folyamatos tartalmi változásokat, innovációt. Az e-learning a képzésnek-oktatásnak nagyon gyorsan fejlődő ágazata. Az innovációs folyamatok vizsgálata a gépjárművezető-képzésben kiemelt területté vált az első szerző (Vargáné Dudás Piroska) oktatói munkájában és tanulmányaiban/kutatásában.

A COVID-19 megjelenésével még fontosabbá vált a tanulók és az autósiskolák számára, hogy hozzájuthassanak az innováció nyújtotta előnyökhöz. Mivel tantermi képzést nem lehet tartani, egyre több autósiskola él az E-Educatio Informácótechnológiai Zrt. nyújtotta lehetőséggel. Az E-Educatio 2012 óta biztosít lehetőséget a tantermi képzéssel egyenértékű online KRESZ-tanfolyam elvégzéséhez [3]. A koronavírus megjelenésével az otthontanulás központi szerepet kap, több idő áll a tanulók rendelkezésére, hogy alaposan felkészüljenek és szinten tartsák a már megszerzett tudásukat a KRESZ-vizsgáig. Az E-Educatio Zrt. a veszélyhelyzetre való tekintettel segítséget nyújt mind a tanulóknak, mind az autósiskoláknak azzal, hogy többletköltség nélkül válthatnak online tanfolyamra a félbeszakadt tantermi képzésen résztvevő tanulók [4].

Az oktatási technikák közül az e-learning alkalmazza többek között a szemléltetést, az aktivizálást/interaktivitást, az önellenőrzést és az ellenőrzést. A szemléltetés (például képek, kisfilmek) után az önellenőrzés és az ellenőrzés során a tanulók képet kapnak arról, hogy mennyire sikerült elsajátítaniuk a kapott tudást [5]. Az aktivizálás irányító tevékenység, amely a tanulót cselekvésre készteti. Amennyiben a tanuló pozitív visszacsatolást kap az elért teljesítményéről és eredményéről, az további információszerzésre motiválja.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a XXI. században egy vírus megjelenése nem akadályozhatja a KRESZ elméleti vizsgára való felkészülést, amennyiben a tanulók rendelkeznek valamilyen számítógéppel és interneteléréssel. A gyakorlati oktatás leállása viszont mindenképpen kiesés a rutinos vezetés tekintetében. A szimulátoros oktatás elterjedése a B kategóriás képzésben nagyban segítené áthidalni ezt a problémát, betartva természetesen a megfelelő szabályokat, mint például védőtávolság, limitált számú ember zárt térben stb. A szimulátort a repülésoktatásban már Edwin Albert Link is alkalmazta 1929-ben [6]. A koronavírus járvány miatt a magyarországi bázisú pilótáknak ingyen biztosít szimulátoridőt a Simnest Pilot Academy a budapesti szimulátorközpontban, hogy ne essenek ki a gyakorlatból [7]. Az E-Educatio Zrt. stratégiája, hogy a járművezető-képzést a legkorszerűbb eszközökkel támogassa, és a járművezető képző szakma egyre szélesebb körben megismerhesse az eduSZIM néven forgalmazott szimulátorokat [8].

Az első szerző (Vargáné Dudás Piroska) oktatási tapasztalatai alapján a gyakorlati tanulásban szünetet tartóknak nem szükséges újratanulniuk mindent, ugyanakkor ismétlésre mindenkinek szüksége van. Az első szerző szakmailag mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyakorlati oktatásukat megkezdettek felkészülését hatékonyan folytassa a kijárási korlátozás ideje alatt is, hogy a korlátozás feloldása után optimális idő alatt tehessék le sikeres forgalmi vizsgájukat. Folyamatosan tartja a kapcsolatot a tanulókkal online felületen „Vizsgára hangolódva” címmel, ahol a tanulók különböző feladatokat kapnak. Megbeszélik, melyek azok a területek, amelyeket még fejleszteni kell. Nélkülözhetetlen az ösztönzés a gyors tanulás érdekében, a tanulók számára kiemelkedően fontos a visszacsatolás.

A forgalmi vizsgán parkolási feladatot is végre kell hajtaniuk a tanulónak. A parkolás tulajdonképp kis sebességgel végrehajtott manőverezés, mégis sokszor több koncentráció és nagyobb figyelem szükséges hozzá mintha teljesen egyedül autóznánk. A párhuzamos parkolás – akár előre- akár hátramenetben végezzük –, az egyik legkönnyebb parkolási módszer, mégis sokan ódzkodnak tőle. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a tanulók rosszul választják meg a két autó közötti távolságot, de erre csak akkor jönnek rá, amikor fizikailag megtapasztalják, hogy nem férnek be. A másik gyakori hiba, amikor nem megfelelő szögben próbálkoznak a beállással, így az autó eleje vagy hátulja kilóg a parkolóhelyről. Ezen hibák kiküszöbölésére és a már megtanult feladatok elvégzésének frissítésére készítettek az előadók oktatóvideó-sorozatot. Ezekben a tanulók a már megszokott szövegkörnyezetben hallják az instrukciókat, elősegítve ezzel megszerzett tudásuk fejlesztését, illetve szinten tartását. 


 

Irodalomjegyzék

1.     Pálfi Rita: Koronavírus: két fertőzött van Magyarországon, 2020.03.05. hu.euronews.com/2020/03/04/koronavirus-ket-fertozott-van-magyarorszagon, látogatva 2020.05.02.

2.     Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont: Koronavírus: Ideiglenesen leállnak a vizsgák és az utánképzések a Vizsgaközpontban, 2020. http://kavk.hu/, látogatva 2020.05.02.

3.     E-Educatio Információtechnológiai Zrt.: Mi is az e-learning? https://www.e-educatio.hu/e-learning/, látogatva 2020.05.02.

4.     Magyar Nemzet: Ingyenes e-learning tananyag a koronavírus miatt bajba került tanulóknak, 2020.03.25. https://magyarnemzet.hu/belfold/ingyenes-e-learning-tananyag-a-koronavirus-miatt-bajba-kerult-tanuloknak-7927667/, látogatva2020.05.02.

5.     Báthory Zoltán, Falus Iván (szerk.): Pedagógiai lexikon III., Budapest, Keraban Kiadó, 1997, ISBN 963-814-644-3.

6.     Sandra G. Hart: Helicopter human factors, in E. L. Wiener & D. C. Nagel (szerk.), Academic Press series in cognition and perception. Human factors in aviation, Academic Press, 1988, pp. 591–638.

7.     AIRportal.hu: Ingyen biztosít szimulátoridőt az állásukat vesztett pilótáknak a Simnest, 2020.04.28. https://airportal.hu/ingyen-biztost-szimulatoridot-az-allasukat-vesztett-pilotaknak-a-simnest/, látogatva 2020.05.03.

8.     E-Educatio Információ technológiai Zrt.: Forgalmazott vezetéstechnikai szimulátorok, 2020. https://www.e-educatio.hu/szimulator/, látogatva.


 

 MAGYAR AUTÓKLUB

NYÍLT NAP -TRADÍCIÓ - INNOVÁCIÓ

   
   

tradíció és innováció azt jelenti, hogy a MAGYAR AUTÓKLUB a kezdetekben, már 1912-ben az Állami Sofőriskola megalakulása idején is szorgalmazta, támogatta az automobil-vezezetők, a kezdők képzését, de látható az is, hogy most, száz évvel később ugyancsak ezen munkálkodnak. Csak erről és semmi másról nem szólnak a képek. 

 GARAMSZEGI TANPÁLYÁT ÉPÍT

Garamszegi József oktató, a hatvani Rutin Autósiskola vezetője, tulajdonosa tanpályát épít. A jövőben gondolkodik, fejleszti gyakorlati oktatási tevékenységének lehetőségeit, ami az összes járműkategóriát magában foglalja. Azt mondja: én nem az elmélkedő, virtuális csodamódszerekben gondolkodom, hanem a valóságos gyakorlati feladatokban, ami által valóban meg lehet tanulni a jármű vezetését. Én a tágas rutinpályán, az előre-hátra felé végezhető szlalom gyakorlatra esküszöm, hogy először érezzük meg az autó mozgását, finoman érintsük meg a bójákat, hogy bemérhessük a jármű teljes terjedelmét és tömegét. A tanpályán, szorongás nélkül, felszabadultan.

Garamszegi oktató optimális helyen bérelte a tanpályához való területet is, a hatvani vasútállomással szemben, a most felépült sportcsarnok mellett, a régi hatvani konzervgyár több mint 22 ezer négyzetméteres területén. Mindenesetre a képek már mutatnak valamit.

   
   

 


Koroknai Motoros pálya

A Koroknai Autósiskola és a Safety-Hungary kapcsolata a nemzetközi elismertségnek is örvendő balmazújvárosi Motoros Fesztivál éveire vezethető vissza. E rendezvények fő célja és üzenete - amit napjainkban is fontos - a motoros balesetek számának csökkentése, a közlekedésbiztonságuk javítása.

Az is hagyomány volt, hogy a Safety-Hungary motoros gárdája rendszeres vezetéstechnikai, illetve közlekedésbiztonsági bemutatókat tartott az eseményen, a kialakult közös elvek mentén létrejött az együttműködés.  2020. júliustól már új mérföldkő, hogy a Continental Safety-Hungary motoros tréningjei elérhetővé váltak a Debreceni Koroknai Autósiskola vezetéstechnikai tanpályáján.

 A képzések anyagát három profi instruktor adja át a motorosoknak. Az oktatást egy speciális felkészítés előzte meg, amely során az instruktorok elsajátították az 50 éves japán alapokra épülő tréningrendszer filozófiáját, képzési anyagát. A továbbképzések a preventív közlekedésbiztonság koncepciója mentén épülnek fel. Ez a tananyag lefed minden olyan részterületet, amelyre egy motorosnak szüksége lehet a magabiztos közlekedéshez. Úgy, mint a védőfelszerelések megfelelő használata, a helyes testtartás, az egyenes szlalom, az eltolt szlalom súlypont áthelyezési gyakorlatai, továbbá a kanyarodási technikák, a fékezés, vészfékezés, a lassú haladási egyensúly gyakorlatai, az egyenetlen és rázós utak szimulációi, a gyors kikerülések, a lejtőn megállás, elindulás és megfordulás manőverei, végül a biztonságtechnikai és karbantartási műveletek.


 

A tréningeken speciálisan felkészített, különböző teljesítményű és méretű motorkerékpárok közül választhatnak a jelentkezők, így nem kell tartani attól, hogy a saját gépeikben kárt tesznek, jobban megismerhetik képességeik határait. A feladatokat persze olyan vezetői engedéllyel rendelkező jelentkezők is elvégezhetik, akik szeretnék tudásukat frissen tartani, de még nem rendelkeznek saját motorkerékpárral. Pl. az Alap 1-es képzés, már augusztustól további két képzési szinttel bővült; Gyakorló 1 (az Alap 1-et már elvégzett motorosok részére), illetve bevezető tréning (vezetői engedéllyel még nem rendelkező jelentkezők részére).

A Koroknai Autós-motoros iskolában a képzési kínálat folyamatos bővítésével elsődleges cél a motorkerékpárosok vezetéstechnikai képességeinek és vezetési kultúrájának továbbfejlesztése, a motoros balesetek számának további csökkentése.


 Csúszós tréning kezdő vezetőknek!

  

A nyár végi híradásokból tudom, hogy az oktatásban résztvevő kisgyerekes anyukák és 20 év alatti fiatalok részére ingyen szerveztek csúszós tréningeket a Hungaroring vezetéstechnikai tanpályán. Mindezt a minisztérium és a biztosító társaság támogatásával, a családokat segítő program keretében. Láttam már tréningeket, tudok a sorok között is olvasni, ez inkább reklámszagú próbálkozás. Kíváncsi lennék rá, hány kisgyermekes anyuka tud majd elszabadulni gyerekétől akár egy napra is.  Gondolom az idén tavasszal a tréningek jelentős része elmaradt az áldatlan vírus helyzet miatt, ezért kitaláltak valamit, meghirdették ezt az igen szűk kört érintő jótékonykodást.
Még az érdekképviselet körlevelében is olvastam, milyen jó az oktatónak, aki ennek kapcsán tanulóját elviheti a csúszós tréningre, mert akkor beírhat még két óra autópályás vezetést is.
Tényleg ilyen jó ez a magán oktatónak?
Kezdjük azzal, hogy már Mogyoródra kijutni sem egyszerű. Mondjuk csak Érd felől indulva az MO déli, horror szakaszán átverekedve magunkat az M3-ig, - ez hány órás út is lehet? És még utána vissza is! Az is ismert, hogy az ilyen tréningen résztvevők számára előírás, hogy a járműben semmi olyan tárgy nem lehet, ami nincs lerögzítve, tehát a bójákat, karókat, szerszámokat még otthon vagy a telephelyen ki kell rakni az utastérből, a csomagtartóból. A tréningek mindig elméleti felkészítő órával kezdődnek, szünet, kávé, üdítő, szendvics, toalett. Közben fertőtlenítés a higiéniai előírások szerint, tantermi értékelés, az elégedettségi kérdőívek kitöltése, a részvételi oklevelek átadása. Simán rámegy az egész nap, és akkor két óra, amit beírhatok. A tréning alatt kevés a kilométer, de az átlagosnál jóval több az üzemanyag-fogyasztás. Nem nagy üzlet az oktatónak. 
Mindezek mellett sem vitatom az ilyen közlekedésbiztonsági tréningek hasznosságát, sőt vezetéstechnikai instruktorként igen fontosnak gondolom. Olyannyira, hogy a képzést felügyelő minisztériumnak és hatóságnak ezúttal is javaslom, jó lenne már tenni valamit a fiatalok érdekében a csúszós pályás tréningek hivatalos tananyagba való illesztése kapcsán.
Egészen pontosan: a kezdő vezetői engedély két éves lejártáig legyen kötelező egy alapfokú vezetéstechnikai tréningen való részvétel. Természetesen a magyar Állam és a Biztosítók támogatásával! A fiatal kezdő vezetők készségének fejlesztéséért, a közlekedésbiztonság általános javításáért. Havonta kettő-három, de legkevesebb évi húsz tanulója van egy gyakorlati oktatónak, ennek közlekedésbiztonsági haszna nyilvánvaló lenne. Még akkor is, ha megszervezése komoly logisztikai munkát igényelne, figyelemmmel a gyakorlati vizsgák különböző időpontjaira is. Ennek megvalósulásában persze sokféle megoldás lehetséges. A lényeg az lenne, hogy a fiatalok kezdő vezetői engedélye úgy válna véglegessé, teljes értékűvé, hogy a hozzáértő szakemberek még egyszer, veszélyhelyzetben is kiegészíthetnék kezdő vezetéstechnikai hiányosságaikat. Ez lenne számukra az igazi főnyeremény!
Valójában tehát nem fanyalgok, inkább szurkolok a kisgyermekes anyukák, a 20 év alatti vezetést tanuló fiatalok nyári közlekedésbiztonsági tréningjeinek, de azt is tudom: a kampányszerű próbálkozások nagyon keveset jelentenek. Hazánkban az évente forgalomba bekapcsolódó fiatalok több mint százezren vannak!

Még mindig reménykedem, hogy a magyar járművezető-képzést és vizsgáztatást felügyelő hatóságok és a közlekedési szakemberek, az autósiskolák között elindul egy valódi szakmai párbeszéd, gondosan összevetik a tennivalókat és az anyagi lehetőségeket. És ebben az együttműködésben elsőként a nagyon is veszélyeztetett fiatalok, a kezdő vezetők közlekedésbiztonságának javítását célozzák meg.

 Halász Sándor


 

 Német autósiskolák - Koronavírus

 

Németországban ma olyan gyógyszert készítenek elő a vírusfertőzés megakadályozására, amit eddig a rák ellen használtak: ez megakadályozná a virus kommuikációját, amivel blokkolható lenne a szervezetben való további terjedése.
Itt már április óta kötelező a maszk használata, egy ideig lazán kezelték, de most már  büntetik azokat, akik (vásárláskor, tömegközlekedési eszközökön) nem használják. Pl. Baden-Württembergen az eddigi 25 euróról tízszeresére emelték a büntetést, de ez még mindig jobb, mint Ausztriában, ahol 1450 eurót kell fizetni, ha valaki a maszk nélkül próbál bevásárolni.
A német autósiskolákban két hónapig volt érvényben a „corona-shutdown” vagyis a teljes oktatás-beszüntetése, ami itt 13 ezer autósiskolát érintett. Sok magániskola végleg bezárt, - akik nem élték túl a keresetkiesést, most is 3 ezer iskola áll a csőd előtt. Sokan maradtak továbbra is bezárva, mert nem tudják tartani a szigorú higiéniai előírásokat.

Legutóbb, itt Tanulóvezetőben mutattam be Herr Lohrman három Amstetteni iskoláját, ma két iskolájuk nekik is be van zárva.

 A járműveket, a bérelt iskolát fenn kellett tartani, az oktatókat fizetni, ami itt magas költségekkel jár. Németországban pedig törvény van arra, hogy a tantermi oktatást nem lehet nélkülözni. Elutasítják az E-Learning-re vonatkozó kérvényeket, - most viszont egyre több autósiskola, - éppen a drága higiéniai előírások miatt – szeretne áttérni a csak E-Learninges módszerre. 

Van persze áthidaló megoldás is, az utóbbi időkben már sokan video konferenciával oldják meg az elméleti oktatást. Az összes tanuló látja a tanárt, a tanár látja a jelölteket és persze egyenként is meg tudja őket szólítani.

A gyakorlati oktatók elsősorban arról panaszkodnak, hogy a koncentrálást erősen rontja a maszk viselése, gyakrabban kell szünetet is tartani. A legtöbb oktató mégis örül annak, hogy egyáltalán dolgozhat!
A német autóklub most arra hívja a figyelmet, csak olyan maszkot hordjanak, ami lehetővé teszi az arc felismerését. Ez persze a tanulókra és oktatókra is érvényes.
Még a motoros vizsgákon, a követő járműben se ülhet a vizsgáztató az oktató mellé, csak hátra a jobb oldalra.

A Hessen-i autósiskolák oktatói egy hat kérdésből álló „csekk-listát” állítottak össze a nyaralásból visszatért tanulóik számára, ami segíthet a további fertőzések megakadályozásában.
1. Vannak-e gyanús, megfázásra utaló tünetei? (Köhögés, láz, végtagfájdalom, ízérzet megszűnése…)
Igen vagy nem
2. Az elmúlt 14 napon belül volt-e Ön Covid-19 es beteggel kapcsolatban?
 Igen vagy nem
3. Volt-e olyan helyen, ami rizikós területnek volt nyilvánítva?
Igen vagy nem
4. A nyaralóhelyen elő volt-e írva kötelező maszk-használat és a minimum távolság betartása?
Igen vagy nem
5. Az elmúlt 14 napon emelkedett-e ott a fertőzések száma?
Igen vagy nem
6. Kérjük Önt, ha a kérdések közül egyre is igennel válaszolt, csak két hét múlva jelentkezzen tanfolyamunkra.
A jelentkezők kérdőívét persze betekintés után azonnal megsemmisítik a személyes adatvédelem biztosítása érdekében.

 Dr. Gáti György

 


Foci

 Jó kis meccsek voltak, csak a gyenge bíró kapott kicsi elmarasztalást a szurkolóktól. Az összesen hat induló csapat pedig teljesen körbeverte egymást a fényes JOBB 1 kupáért.
A szeptember végi focitorna legjobbjai: 
a Székesfehérvár, a Webjogsi, a Debrecen, a Mogyi, a Vas Gereben és a KAV focicsapata.

 Tovább, Kemenczei Zsolt képes összeállítása:


 


 Lelkileg bensőséges, testi értelemben kellően távolságtartó,

igazi baráti esemény volt a Régi MHSZ-es oktató kollégák 
szeptember eleji találkozója!

Megvannak, jól vannak, 
néhány friss képpel üdvözlik a hiányzó kollégákat, 
akikkel jövőre 2021. szeptemberében 
már biztosan szeretnének találkozni! 

     
     

 


 

 Rövid, májusi hírek

 

 Én most így csinálom...


 Én már holnaptól oktatok!


 Közel száz milliós pályázat

 

 Horváth Lászó elkezdte a gyakorlati oktatást

 

 

 

 

  


 

 Újabb Pályázat - KRESZ felfrissítőA Német Autósiskolák is a koronakrízis árnyékában

 

 


 

  

 Elsősegély vizsga újra indulása

 


 

 OKTATÓI INSTRUKCIÓK

 Az legyen a legnagyobb bajunk, hogy ismételt megjelenésen kapnak rajta minket. Az Ismétlés a tudás Anyja! Most is, a Tanulóvezetőben már korábban megjelent, téli Instrukciókat ismételjük.

- Aki a letaposott havas felületen 35-40km/h-s tempóról jó téli gumival 20 m-en belül meg tud állni, annak ez nyári gumival legfeljebb 50-60 m-en belül sikerül.

- Minél csúszósabb a felszín, annál óvatosabban, finomabban, lágyabban fékezzünk a megcsúszás határáig, hiszen a gördülő kerék rövidebb úton áll meg, mint a csúszó.
 
- Ilyen körülmények között fontos igazán a térbeli és időbeli előrelátás, hagyjuk kigurulni a járművet, majd puhán fékezzünk.

- A kormányzással is csínyján kell bánni, csak keveset fordítsunk rajta, a száraz úthoz képest valamivel hamarabb kell elkezdeni, óvatosabban kell húzni, más a kormányzási tematika; finom, lágy íveket használjunk.
 
- Bizony több tudás és tapasztalat szükséges a csúszós úttesten, mert itt nem csak érzetünk alapján kell cselekedni, hanem amit tudunk, az is fontos.
 

- A sebességfokozatok megválasztásánál használjuk a fölé-kapcsolás technikáját. Csúszós úton a nagyobb fokozatot válasszuk, mert ott kisebb a vonóerő, az alsóbb fordulatszám tartományban fogunk autózni.
 
- Folyamatos havazásban egy idő után olyan érzetünk lehet, hogy a hópelyhek szembe esnek, jönnek vízszintesen. Ez a szemet nagyfokú alkalmazkodásra kényszeríti, fárasztó, számoljunk vele.
 
- A latyak is visszafoghatja és megvezetheti a járművet – főleg nagyobb tempónál autópályán, valamint a doblemezre rakódva is gátolhatja a kormányzott kerék elfordítását.

-Télen más a gumiabroncsok menetzaja is.
 
- A gumihangból következtethetünk, fagypont fölött szötyög a kerék, ha viszont jegesedik, ropog.

- Most a megszokottnál előbb kell adni az irányjelzést.

- Ha szakad a hó, a tompított fényszórót bekapcsolni.

- Biztonsági tartalék kell az oldaltávolság tartásában is.

- Csillog az úttest, másféle csillogása van a víznek, mint a jégnek.

- Az olvadó hókása alatt jég is lehet.

- A jégen hatszorosára nőhet a féktávolság.

- Lassabban! Mindig legyen biztonsági tartalék! 

 

 

JOBB 1 KUPA    Újra foci Budapesten    

   
TORNAGYŐZTES A DEBRECENI KEBELBARÁT 
OKTATÓK
  FOCICSAPATA  

   


 KRESZ módosítás: MK. 130. szám 2019.07.26. P.

A „Tájékoztatást adó jelzőtáblák”-nál (17. §) többlet információt mutató kiegészítések kerültek megadásra.

„(2)   Az út mellett vagy közelében lévő egyes létesítményekről a 2. számú függelékben meghatározott - kék vagy barna alapszínű - jelzőtáblák adhatnak tájékoztatást.”

„(2a) A templomra és a vallásgyakorlásra rendelt helyre – a 2. számú függelék 20/a. ábra szerint – utaló tábla alapszíne barna. E tájékoztató tábla kiegészítő jelzőtáblájának felirata utalhat a vallási közösség nevére, az általa használt épület nevére és az általa végzett vallásos szertartások időpontjára.”

A KRESZ 2. számú függeléke a következő q/1. ponttal egészül ki:

(Az út mellett vagy közelében levő egyes létesítményekről tájékoztatást adó jelzőtáblák:)

„q/1. Templom vagy vallásgyakorlásra rendelt más hely (20/a. és 20/a/1. ábra) 

 

 

A „Párhuzamos közlekedés” (36. §) tartalmazza az autóbusz forgalmi sáv használatát a (8) bekezdésben. Itt tételesen felsorolásra kerül, hogy kik és milyen feltétellel jogosultak ennek használatára. Ezen b) pont ismét bf) alponttal egészül ki:

(Az autóbusz forgalmi sávban)

„bf) nemzetközi sportszövetség, nemzetközi sportvilág esernyőszervezetének nemzetközi sporteseményei vonatkozásában a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény szervező bizottsága közreműködésével kijelölt jármű – a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény ideje alatt és azzal összefüggésben a sportesemény helyszínéül szolgáló települések területén – az autóbusz forgalmi sáv ideiglenes használati feltételeit, a használathoz kapcsolódó irat tartalmát és ennek kibocsátási körülményeit tartalmazó, a Kormány egyedi határozatában foglaltak szerint”

(közlekedhet. Más jármű erre a forgalmi sávra – a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz – a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve – csak ebben a forgalmi sávban haladhat.)

Ehhez kapcsolódik a 1437/2019. (VII. 26.) Korm. határozat A 2019-ben Budapesten megrendezendő Maccabi Európa Játékok járművei számára az autóbusz forgalmi sáv használatáról (MK. 130. szám 2019.07.26. P. 5387. old.) https://emg2019.hu/
A Kormány 1437/2019. (VII. 26.) Korm. határozata a 2019-ben Budapesten megrendezendő Maccabi Európa Játékok járművei számára az autóbusz forgalmi sáv használatáról

1. A Kormány felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy – a 2019-ben Budapesten megrendezendő Maccabi Európa Játékok Szervező Bizottsága bevonásával – a játékok ideje alatt az autóbusz forgalmi sávon a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet 36. § (8) bekezdés b) pont bf ) alpontja alapján az autóbusz forgalmi sáv használatára jogosult járműveket kijelölje, és részükre az 1. melléklet szerinti igazolást és matricát kiadja.

Felelős: emberi erőforrások minisztere

Határidő: azonnal

2. Az 1. pont szerinti járművek megjelölésére szolgáló jelzést (matricát), annak a járművön történő rögzítési módját, a jelzés viselésére jogosító igazolás tartalmát és használatának ellenőrzését az 1. melléklet tartalmazza.

 

1. melléklet az 1437/2019. (VII. 26.) Korm. határozathoz

Az érintett járművek megjelölésére szolgáló jelzés (matrica), annak a járművön történő rögzítési módja, a jelzés viselésére jogosító igazolás tartalma és használatának ellenőrzése

1. A kijelölt járművek megjelölésére szolgáló jelzést az 1. ábra tartalmazza.

1.1. Kivitel: öntapadó matrica

1.2. Elhelyezés: a jármű elején és hátulján

1.3. Ha a jármű szélvédőjén helyezik el:

Méretek: szélesség 10 cm - magasság 10 cm

1.4. Ha a jármű egyéb részén helyezik el:

Méretek: szélesség 30 cm - magasság 20 cm

 2. Az 1. pontban meghatározott jelzést a jármű első és hátsó részén úgy kell elhelyezni, hogy megfeleljen a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 97. §-a rendelkezéseinek.

3. A jelzés (matrica) járműre történő felhelyezésre jogosító igazolás tartalma:

„Az autóbusz forgalmi sáv használatára jogosító igazolás”

3.1. Járműadatok: rendszám gyártmány típus

3.2. A forgalmi engedély száma

3.3. Az igazolás kiállításának kelte

3.4. A kiállító aláírása

3.5. A kiállító bélyegzőjének helye

3.6. Az igazolás érvényessége (év, hónap, nap)

3.7. Az 1. pontban meghatározott jelzés (matrica) színes lenyomata

4. Az igazolás használatának ellenőrzése:

Az igazolás és a jelzés (matrica) használatát a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 44. § (2) bekezdése szerint a rendőrség ellenőrzi.

A KRESZ IV. fejezete az „Egyes járműfajták közlekedésére vonatkozó külön szabályok”-ról szól. Ebben a „Figyelmeztető jelzést használó járművek” -ben (50. §) történt módosulás.

A KRESZ 50. § (1) bekezdése a következő l)–n) ponttal egészül ki:

(A jármű figyelmeztető jelzést adó berendezését működtetni a következő esetekben kell:)

„l) a munkavédelmi hatóság és a munkaügyi hatóság jogszabályban meghatározott ellenőrzési és kivizsgálási tevékenysége közben,

m) a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozás vagy személy távfelügyeleti tevékenysége végzése közben,

n) a – külön jogszabályban foglaltaknak megfelelően – a biztonsági okmányok szállítása közben.”

A KRESZ 50. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott jármű esetében a (2) bekezdés a), d) és e) pontját, az (1) bekezdés i)–n) pontjában szereplő járműnél a (2) bekezdés d) és e) pontját megfelelően alkalmazni kell, ha ez a tevékenység végzése érdekében elkerülhetetlen, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és a forgalmat lényegesen nem akadályozza.”

Az alább felsorolt jármű (2) d) olyan helyen is megállhat, ahol az egyébként tilos; és e) behajthat olyan útra, vagy övezetbe ahová egyébként behajtania tilos.

i)  személy- és vagyonvédelmi tevékenység keretében vagy a pénzügyi szolgáltatást végző szervezet által üzemeltetett pénz- és értékszállítást rendszeresen végző jármű

j)  közterületi polgárőri szolgálat ellátása során e tevékenységet végző jármű

k) rádióellenőrzési, rádiófelderítési, rádió-megfigyelési, zavarvizsgálati és mérőszolgálati tevékenység járműve

„l) a munkavédelmi hatóság és a munkaügyi hatóság jogszabályban meghatározott ellenőrzési és kivizsgálási tevékenység járműve

m) a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozás vagy személy távfelügyeleti tevékenység járműve

n) a – külön jogszabályban foglaltaknak megfelelően – a biztonsági okmányok szállító jármű.

Ez a rendelet a közzétételét követő napon lép hatályba.

Közzététel: 2019.07.26. P. Hatályos: 2019.07.27. szombattól.

 


 Régi MHSZ-es oktatók találkozója  - 2019


   

 

 

Az MHSZ-es tanerők hagyományos június elseji találkozján legalább  negyvenen összejöttünk, régi kollégák, barátok, ismerősök, igazán örültünk egymásnak. 
Külön is köszönöm a három legidősebb kíváló kollégánknak: Lauter Lászlónak, hogy 92 évesen, Seres Jánosnak, hogy 90 évesen, Bánki Gyulának, hogy 80 évesen is eljöttek, vették a fáradtságot, megtisztelték eseményünket.

(Székely Gábor oktató, aki már a jövő évi 2020-as találkozót szervezi)

   

 

 


 

 Közlekedik a Család!


A Komárom-Esztergom Megyei fordulót május 18-án, Tatán az Öreg-tó melletti Oktatási és Üdülő Központban rendezték. Az idén 31 család nevezett, ismét bővült a résztvevők köre. 
A megyei válogató versenyen „B” kategóriás és kerékpáros elméleti tesztlapot kellett kitölteni, valamint egy elsősegély-nyújtási feladatsort megoldani, mellette a gyerekeknek szóló kerékpáros ügyességi pályát és valamelyik szülőnek az autós manőverezést kellett végrehajtani.
A közlekedési ismeretek 55 kérdéses, „B” kategóriának megfelelő tesztlap volt. Feladatai a járművezetés személyi- és tárgyi feltételei, a személy- és teherszállítás, a közúti jelzések (rendőri forgalomirányítás, táblák, burkolati jelek) témaköreiből, a vasúti átjáró, az előzés, a gyalogos- és kerékpáros közlekedés területéről kérték számon a versenyzőket. Nem maradhattak el az elsőbbség az útkereszteződésben ábrasorai sem, sőt voltak feladatok a járművezetés elméletéből is, pl. veszély felismerése és helyes válaszcselekvés megadása, de az alapszintű műszaki ismeretek tudásának mérése is megjelent.
Az elsősegély-nyújtási feladatlap pedig a 15 kérdéssel lefedte az alapfokú- és közúti elsősegély tananyag és vizsgakövetelmény rendszerét, háztartási baleseti szituációkkal kiegészítve. 

 

   
   

 A gyakorlati pálya feladatai – gyerekeknek és szülőknek egyaránt – a jármű feletti uralmat, a geometriai méretek érzékelését és a manőverezést mérték.
A lurkóknak – életkornak megfelelően – több különböző méretű bringa állt rendelkezésre, melyet a versenyfeladat előtt ki is próbálhattak irányíthatóság, fékezhetőség szempontjából. Sok irányváltoztatással és lassú haladásos egyensúlyozással lehetett jó eredményt elérni: sávelhúzás, szűk forduló, rázópallón haladás, egykezes irányítás (labda átvitele más pontra), szlalom, illetve célfékezés lécérintéssel. Hibapontokat jelentett a nyomvonaltól eltérés, oszlop-, palló- vagy bója érintés, illetve döntés.
A felnőtteknek a tatabányai Skoda márkakereskedés biztosította a Scala 1 l-es, háromhengeres, benzines, turbós járművet. Ez a típus nagyobb a Fabianál, s váltja a Rapidot. Kellemes, kompakt családi autó, ötsebességes manuális váltóval, elektromos tükrökkel, tolatóradarral.
A szűk pályán elég sok előre-hátrameneti váltást kellett csinálni, s a tükrök precíz beállításával lehetett értékes információkat és másodperceket nyerni a kivitelezés során. Volt sávelhúzással áthaladás kapun, szűkülő ívmeneti folyosó, balra előre merőleges beállás labdás oszlopérintéssel, hátra és előre szlalom, tolatva parkolás, köríven fordulás..

Az országos döntőbe jutásért folyt a küzdelem, de volt lehetőség játékos feladatmegoldásokra is: ki lehetett próbálni a „részeg szemüveg”-et, de szivacskockákból közúti jelzőtáblák ábráit is összerakhatták a gyerekek. Emellett láthattunk rendőrautó és rendőrmotor statikus bemutatót, s még közlekedésbiztonsági rajzverseny is színesítette a családi napot.

Minden nevezett család kapott közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot. Az országos döntőre továbbjutott család az eredmények összesítését követően kerül kihirdetésre, ami egy külön időpontban lesz a tatabányai Skoda márkakereskedésben. A dobogó legfelső fokára kerültek képviselhetik a megyét az országos döntőn június 22-23.-án, mely Vas és Zala megyékben kerül megrendezésre. A fődíj egy Skoda Fabia Ambition 1.0 MPI 75 LE típusú személygépkocsi. 

(Pataki Melinda)


 Közlekedési Szakmai Vetélkedő

  (2019. május 4.)

Egy év szünet után ismét ringbe szálltak a vetélkedő közlekedési szakemberek. A jogszabály szerint még tavaly létrehozott és idén megalakult Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont szakemberei voltak a verseny rendezői. A KTI szervezésében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. A helyszínt a Hungaroringen a Groupama Tanpálya biztosította.
A megnyitón Érsek István közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a versenyzőket, kísérőket, segítőket és a többi vendéget. Kitért e megmérettetés hagyományaira, s beszélt arról, hogy az állam és minisztérium célja a biztonság fokozása a közlekedésben. Ebben a rendszerben a szakoktatók és a közúti járművezető vizsgabiztosok az emberek biztonságáért, míg a műszaki vizsgabiztosok és közúti ellenőrök a járművek biztonságáért felelnek.
Idén megyei fordulók nélkül került meghirdetésre az országos verseny. Az online regisztráció egy hónappal korábban zárult. A versenyre 47 szakoktató, 13 vizsgabiztos, 21 műszaki vizsgabiztos és 9 közúti ellenőr érkezett. Elméleti és gyakorlati feladatsorokon keresztül kellett bemutatni a résztvevőknek a szakmai felkészültségüket. A szakoktató kategóriában a 35 kérdéses tesztlap eredményei határozták meg a gyakorlati feladatokat is végrehajtó 20 továbbjutót. Mind a tesztírás, mind a manőverezési, ügyességi, illetve ellenőrzési feladatok csoportokban zajlottak.
Az elméletnél a szakmához kapcsolódó jogszabályok ismeretéből, KRESZ-ből, közlekedéstörténeti kérdésekből, igazgatásrendészeti témákból, oktatási-vizsgáztatási ismeretekből, azok gondolkodva alkalmazásából lehetett értékes pontokat gyűjteni.
A gyakorlatnál a szakoktatók és a vizsgabiztosok ügyességi feladatokat tejesítettek egy Skoda Fabia személygépkocsival, Taksás József és tapasztalt csapatának közreműködésével. Pontosan kellett a jármű méreteit érzékelni, hiszen a versenyző által beállított méretű kapun kellett áthajtani. Precízen kellett érzékelni a tökéletes oldaltávolságot, a jármű jobb és bal oldalát egyaránt, a kerekek gördülési síkjait, az autó elejét-hátulját, hiszen megközelítési, érintési feladatok is szerepeltek. Emellett a sebesség érzetének is tökéletesnek kellett lennie, mert például a szakoktatóknak egy infrakapun 30 km/h-val kellett áthajtani, hogy egy fénysorompó fehér fényére érkezzenek, különben a tilos jelzést végig kellett várni. Ez utóbbi az értékes idő veszteségével is járt.
A műszaki vizsgabiztosoknak alvázszám utolsó 6 karakterét kellett kiolvasni és hátsó oldalablak fényáteresztő képességét meghatározni.
A közúti ellenőröknek a menetíróhoz kötődő feladatok voltak: milyen adatok hiányoznak, mit jelentenek jelölések, adatok a kinyomaton, illetve digitális tachográf manipulációit kellett megtalálni, meghatározni.
Szakmai statikus bemutatóként megnézhettük az OktatóPedál Kecskemét vállalkozás által beszerelt német gyártmányú, mechanikus kettős pedálrendszert egy Audiban és egy Mercedesben.
A kísérőknek is számos kiegészítő program állt rendelkezésre. Gyerekek, felnőttek egyaránt kipróbálhatták a motoros szimulátorokat, volt részegszemüveges gyalogos játék, megismerhettük a reakcióidőnket, gondolkodási beállítódásunkat PÁV műszerekkel, de volt Renault kamion bemutató is. Gyerekprogram volt még a tantermi foglalkoztató, a MiniRing és különböző közlekedésbiztonsági játékok.
A felnőtteknek is voltak élményszerzési lehetőségeik: a dupla trabival az egyik vezető előrefelé, a másik sofőr hátramenetben irányítja a járművet azonos időben. Persze a játék kedvéért bóják kerülgetésével, szlalomozva. A csúszós műgyantán pedig a rántópados gyakorlással fejleszthettük a jármű feletti uralom megtartásának készségét, s volt lehetőség CE jogosítvánnyal egy kamion vezetésre is.


       

 

 

 

A dobogósok:
közúti járművezető szakoktató kategóriában:

I. Maksa Miklós

II. Nagy Mihály

III. Kobela Roland

közúti járművezető vizsgabiztos kategóriában:

I. Balasi Zoltán István

II. Cser László Zsolt

III. Molnár János

műszaki vizsgabiztos kategóriában:

I. Csák Máté Mihály

II. Kónya Zsolt Lajos

III. Kézér Zoltán

közúti ellenőr kategóriában:

I. Vincze Attila

II. Fazekas János

III. Kovács Tibor

 

 

A versenyzők különféle tárgyjutalmakat, tapasztalatokat, élményeket, szakmai és erkölcsi elismerést nyertek. Gazdára találtak különböző szintű vezetéstechnikai tréningek, F1 belépők, üzemanyag utalványok, illetve az I.-III. helyezettek mentességet kaptak a soron következő kötelező továbbképzés alól a járművezető szakoktató, vizsgabiztos és műszaki vizsgabiztos kategóriákban. Az esős időjárás ellenére is jó hangulatú programon vettünk részt, ami a szakemberek összekovácsolódását is segítette, lehetőséget adott kötetlen szakmai beszélgetésekre is.

 ÖsszeálítottaPataki Melinda


 
 
KIA CEE'D TESZT
Vezetéstechnikai tanpályán is

A harmadik generációs Kia Ceed teljesen az európai piacra szánt autó. Magyar formatervező rajzai alapján a frankfurti központban született meg és Szlovákiában, Zsolnán gyártják, mint az elődeit. (1. generáció: 2006. 2. generáció: 2012.) Nevét a Community Europe & European Design rövidítéséből kapta.

   

Január közepén próbáltuk ki a limitált szériás Launch Edition kivitelt.
Karosszériája hűen őrzi a tipikus Kia-jegyeket, bár formája teljesen új elődeihez viszonyítva. Hosszúsága (4310 mm) és tengelytávja (2650 mm) megmaradt, tengelyei viszont 20 mm-rel előrébb kerültek, így arányosabbá vált az autó, ami nagyautós vezetési élményt nyújt. Alapfelszereltségként jár a kulcs nélküli ajtónyitás, a ledes nappali menetfény, az automata távolsági fény és a 15 vagy 16 colos acél felni.
A belső tere minőségi kialakítású, nagy a helykínálata elöl-hátul egyaránt, hatalmas a belső szélessége, a hátsó üléstámla 60:40 arányban osztható. Így a második képen készülődő Horváth László oktató is kényelmesen fér az első ülésben. A motor indításához bicskakulcs áll rendelkezésre, de opcionálisan gombos indítás is kérhető. Vezetőülése állítható magasságú, oldaltartása megfelelő; elektromosan is rendelhető, akár fűthetően, mint a kormány is. Bőrhatású műszerfala a ráeső napfényben csillog, visszaverődik. Belső tükre a nem túl nagy hátsó ablakon való kilátást nagyjából biztosítja, kevés információt ad a teljes környezetről. Külső tükrei javítják a tájékozódási lehetőségeinket, de feláras a tolatóradar és kamera. 

A hatfokozatú kézi váltót próbáltuk, ami könnyen kapcsolható, de rendelkezésre áll a hétfokozatú DCT (duplakuplungos sebességváltó) is, akár sport fokozattal is. Motorválasztéka: három benzines: 1.4 MPI (1,4 l-es, négyhengeres szívó), 1.0 T-GDI (1 l-es, háromhengeres, turbó) és 1.4 T-GDI (DCT) (1,4 l-es, négyhengeres, turbó). Ez utóbbit próbáltuk, ami közvetlen befecskendezésű és részecskeszűrős. Mellette két dízel is kapható: 1.6 CRDi 115 LE és 1.6 CRDi 135 LE, mindkettő manuális vagy automata váltóval. Mechanikus vagy elektronikus rögzítőfékkel kérhető.

Természetesen alapfelszereltség a légkondi és bekerült a Bluetooth-kihangosítós hifi, a navigációs fejegység 8 colos kijelzővel – amire 7 év ingyen frissítést kapunk (TomTom navigációs szoftver) – és a tempomat is rendelkezésünkre áll. Ez utóbbi távolságtartó változata viszont már feláras. A vészfékasszisztens és sávtartó minden járműben benne van, a vezetéstámogató rendszerek széles köre igényelhető (táblafelismerő, holttérfigyelő, intelligens parkolástámogató rendszer, mögöttes keresztirányú ütközésre figyelmeztetés (RCCW)). Dupla fenekű, 395 l-es csomagtere 1291 literre bővíthető. Defekt esetén helytakarékos pótkerék áll rendelkezésünkre.

 Gödöllőn a Művészetek Háza parkolójában (lásd felső kép) Csire Zoltán a Homoki Autósiskola gyakorlati oktatója is kipróbálta egy körre tesztautónkat, hiszen neki is egy korábbi Ceed tanulókocsija van, - igaz dízel motorral. Nekem a benzines nem jött be, - mondja. Rutinozás közben bizonytalan volt az alapjárata, hamar kicseréltem a dízelre. Semmi bajom nincs vele. Tökéletes.

Hengerűrtartalom: 1353 cm3; teljesítmény: 103 kW/ 140 LE (6000 1/min); nyomaték: 242 Nm (1500-3200 1/min); végsebesség: 210 km/h; gyorsulás (0-100 km/h): 8,9 s; kombinált fogyasztás: 5,9 l/100 km; CO2 kibocsátás: 128 g/ km; saját tömeg: 1240 kg; megengedett legnagyobb össztömeg: 1820 kg.
A tanpályán jegyeztük fel: az előre-oldalra kilátás megfelelő, az A tetőoszlopok nem takarnak túlzottan, a merőleges előre parkolások könnyen kivitelezhetőek. Jól irányítható, remek kormányzású autó, ami a további parkolási műveleteknél és a szlalom feladatnál is megmutatkozott. A tolatva beálláshoz akár párhuzamos, akár merőleges várakozóhelyre a szűkebb kilátás miatt aktívabban kellett használni a visszapillantó tükröket. Ez általában a mai, modern autókra jellemző. Nekünk a tolatáshoz rendelkezésre állt tolatókamera, melynek segédvonalai mutatták a tervezett nyomvonalat, ezek azonban tájékoztató jellegűek. A megjelenő kameraképen a rendszer is felhívja a sofőr figyelmét, hogy „Biztonsága érdekében nézzen körül”.

A Kia Ceed mozgása könnyed és fürge, stabil futóművel látták el, biztonságosan és kényelmesen haladtunk vele lakott területen kívül is. Jók a lengéscsillapítói, pattogás és felütés nélküli; ugyanígy az útfekvése, nem csak az egyenesekben, enyhe íveken, és a kanyarokban is. Prémium abroncsai jó kanyarstabilitást biztosítottak. 
Az 1,4 l-es turbómotorja sportos, dinamikus; ugyanakkor komfortos, csöndes, teljesen egyenletes alapjáratot biztosít.

   

A Magyar Autóklub vezetéstechnikai pályáján is kipróbáltuk. A Kia Ceed fékei hatékonyak mind száraz aszfalton, mind alacsony tapadású (µ=0,2, letaposott hónak megfelelő műgyanta) felületen. A jármű futóműve határhelyzetekben is stabil futóművet mutatott, irányíthatósága is szépen megmaradt. Jól teljesített az irányváltoztatási, akadálykerülési feladatokban is. Helyes kormányzási technikával az első- és hátsó kerekek megcsúszása egyaránt kivédhető, amiben segít az elektronika is. A jármű tudja, amire tervezték, de az embernek, a sofőrnek kell figyelembe vennie a fizika adta korlátokat.

(Pataki Melinda)

 

 
Tájékoztatás
A Kormány 284/2018. (XII.21.) számú rendeletével 2019. január 1-től a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft.-t jelölte ki a járművezetők vizsgáztatására, valamint azok utánképzésére és képzésfelügyeletére, illetve a közúti közlekedési szakemberek vizsgáztatására és képzésfelügyeletére, továbbá a közúti járművezetők pályaalkalmassági vizsgálatával kapcsolatos feladatokat ellátására.

A vonatkozó közfeladatok – ide értve elsődlegesen a vizsgáztatás és a vizsgálatok lefolytatását - ellátásának folytonossága és folyamatossága biztosított, a képzőszervek tájékoztatása a szakrendszereken keresztül, valamint a Vizsgaközpont honlapján, a

 http://www.kavk.hu 

címen elérhető portálon naprakészen történik.


 

AYGO JUST GO

A TOYOTA új kisautója szépséges X fazonnal, csuda fényszórókkal, mutatós lökhárítóval. Most már nem kettő, hanem négy ajtóval, de négy ülőhellyel is. Ezért nem lesz belőle oktatójármű!

Miért is nem szabad oktatni a négy üléses B kategóriással?

Mert tiltja a túlszabályozott magyar Képzési és- Vizsgáztatási rendelet! Szerintem pedig a tanulókocsiban szükséges egy hely a tanulóvezetőnek, mellette egy az oktatónak, és van itt még kettő ülőhely hátul is, a VIBI-nek. Akkor mi lehet a probléma? Egyáltalán mi indokolja a legalább ötszemélyes tanulókocsit?

Ennek a kis Toyotának nem csak a fazonja tetszik, nemcsak vezetni élmény, az észérvek is mellette szólnak. Elfogadható ára van, egyliteres háromhengeres, változó vezérlésű (VVTi) szívó, benzinmotorja 73 lóerős, kicsi a fordulóköre. Környezetbarát, alacsony emissziójú, az Euro 6.2 környezetvédelmi normának is megfelel, 4 liter körül fogyaszt – nekünk ideális tanulókocsi lenne.

Nem lesz, de ajánlom a fiatal kezdő vezetőknek!

Simonyák Zoltán oktató


LEXUS CT 200h hibridautó, mint oktatójármű

A Lexus CT 200h hibridautó, tökéletes hajtáslánca még a Toyota Priusból való, de 1,8 literes szívó benzinmotorjának és elektromotorjának kettőse, együttesen 136 lóerő teljesítményre képes, méghozzá egy E-CVT fokozatmentes automata váltón keresztül. Gyorsulása nem rendkívüli, de tanulókocsinak éppen ideális lenne, mert a hétköznapi feladatokat tekintve minden helyzetben kiváló. Az ügyes hibrid technika városban, de még a tanpályán is elképesztő spórolásra, hatékonyságra képes. Bőven öt liter alatt, olykor a négy litert megközelítve közlekedünk a luxusautóval, még országúton is 4 liter környékén alakult az átlagos fogyasztás. Mindez pedig az energiát ügyesen visszatöltögető, sűrűn az elektromos módra váltó hibrid rendszerének köszönhető. Ennek az autónak minden visszajelzője, egész működése mutatja, hogyan kell a jármű lendületét kihasználni, takarékosan vezetni. Tanít az energia-hatékony vezetésre, ezért is jó tanulókocsi.  Autópályás menetben Debrecen felé, már nem annyira. Amikor az elektromotor nem tud besegíteni hatékonyan, a 99 lóerős benzinmotornak kell dolgozni, 6 liter fölé is mehet a fogyasztás. Végig élvezem vele a kanyarokat, feszes, nehéz az eleje, mégis jól tartja magát az úton. Azt nagyon bírom, hogy praktikus, pogácsa üzemmód kapcsolója van, balra fordítva Eco, jobbra fordítva Sport üzemmód, nem szükséges oda pillantani.


Az autó két évvel előtti frissítésének eredménye, hogy korszerű vezetéstámogató rendszereket összefogó Lexus Safety System+ csomagot kapott, amiben LED-es fényszórók, ütközésre figyelmeztető jelzés, adaptív tempomat, automatikus távfény, táblafelismerő és még sávtartó is van. Eljátszom a gondolattal. Lexus CT 200h hibridautó, mint korszerű oktatójármű!
 
Aminek most a legolcsóbb változata is 7,8 millió, - akciósan! 
De nem álmodozom!
A tanulóvezetők idén július elsejétől tanfolyam és- vizsgadíj állami támogatást kapnak az első jogosítványhoz, ami nagyszerű dolog, de nekem csak fél öröm. Fontos lenne a korszerű gyakorlati foglalkozás is. Az új oktatójármű támogatással megtaníthatnám tanulóimnak az intelligens, vezetést támogató rendszerek használatát, ami a jövőt, ami a biztonságot jelenti. A technikai változások ma már nagyon gyorsak, itt vannak! Mostantól, lobbizni fogok a legkorszerűbb oktatójárművek állami támogatásáért. A tanulóvezetők ne tegnapi, hanem a mai oktatójárműveken készüljenek a holnap közlekedésére!

 

 Horváth László debreceni gyakorlati oktató


 

 BALMAZÚJVÁROSI MOTOROS FESZTIVÁL KÉPEKBEN

 

 

 

 

   
   
   
 

 

   
   
   

 


 KÖZLEKEDIK A CSALÁD

Közel félezer család versengett a ŠKODA RAPID FAMILY fődíjért

 

Idén hetedik alkalommal rendezte meg a Közlekedik a család elnevezésű vetélkedősorozatot az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottsága az Autós Nagykoalíció és a Porsche Hungaria ŠKODA márkaképviselete támogatásával. A korábbi évekhez hasonlóan ismét nagy siker volt a vetélkedősorozat, hiszen  a tavalyi 387 nevező helyett immáron 458 család indult el a megmérettetésen a fődíjért, a Skoda márkaképviselet által felajánlott ŠKODA RAPID FAMILY autóért. A megyei versenyek első helyezettjei a budapesti győztesekkel két napos országos döntőn vettek részt, nyolc feladatban kellett elméleti és gyakorlati tudásukról számot adni.

A családok versenyét a Vas megyéből induló, Németh Roland és családja nyerte.

Idén negyedik alkalommal vettünk részt a versenyen, pontosabban jutottunk el a döntőig – avat be a győzelem részleteibe Németh Roland – tudatosan, egész évben készültünk erre a versenyre, és annak ellenére, hogy korábbi versenyeken leginkább a középmezőnyben végeztünk, idén nem titkolt szándékunk volt a győzelem, és ezzel együtt a ŠKODA RAPID FAMILY megszerzése. Az egész család részt vett a munkában, gyerekeink közlekedési vetélkedők során “edzették” magukat, míg feleségem az elsősegélynyújtás területén frissítette fel tudását, gyakorlatát, mert sejtettük, ez is egy fontos pontszámot hozó kérdés lesz a döntő során. Talán ez volt a legérdekesebb feladat, egy valósághűen megrendezett baleseti szimulációban kellett aktívan résztvenni. Eger belvárosában, a járókelők között. A döntő során rakodtunk csomagokat, részt vettünt autós és kerékpáros ügyességi versenyen, ez utóbbit is sikerült megnyernünk, különdíjat is kaptunk érte.

Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottságának alapvető célja, hogy a közlekedési ismereteket minden korosztály számára elérhetővé tegye a biztonságos közlekedés érdekében – tudtuk meg Szádvári József rendőr alezredestől, a verseny főszervezőjétől – Az eddig hét alkalommal megrendezett vetélkedő egyre jobban megmozgatja a családokat, évről évre többen jelentkeznek, és azzal, hogy idén bevontuk az iskolákat is, számuk jelentősen növekedett. Az iskolák feladata volt minél több család delegálása, ezt a vetélkedőt a jászberényi Szent István Sport Általános Iskola és gimnázium nyerte. A verseny eredményhirdetésén már bejelentettük, hogy jövőre is folytatódik a rendezvénysorozat, várhatóan Vas és Zala megyében rendezzük a döntőt, de a mostani támogatóink mellett szeretnénk bevonni a Magyar Turizmus Zrt-t is, hiszen versenyzőink szép autókkal, szép tájakon versengenek.

A ŠKODA hazai márkaképviselete hatodik alkalommal állt a biztonságos közlekedést népszerűsítő vetélkedő mellé.

“A társadalmi felelősségvállalás jegyében végezzük elsősorban ezt a tevékenységet – tájékoztatott Németh János, a ŠKODA márkaigazgatója, - azért, hogy a családok,  a gyerekek minél hamarabb találkozzanak a biztonságos közlekedés alapelveivel, szabályaival. Hiszen nem feltétlenül csak utasként vesznek részt a közlekedésben mikor szüleik vezetik az autót, de kerékpároznak, vagy csak egész egyszerűen gyalogosként átkelnek az úton, jó ha tisztában vannak a szabályokkal, a közlekedésben rájuk leselkedő veszélyekkel. Mivel a ŠKODA egy családbarát márka, szeretnénk az értékesítés során a magánvásárlók felé erősíteni, és e vetélkedő segítségével sok családhoz juthat el az üzenetünk. Jövőre tovább szeretnénk bővíteni a résztvevők számát, keresni fogjuk az iskolákat, szeretnénk a diákokat, a fiatalokat még jobban bevonni a biztonságos közlekedés témakörébe"


 

HATAN VOLTAK  A LEGJOBBAK !


 


2018 március 2-án pénteken került sor a Tanulóvezető hagyományos díjátadó ünnepi eseményére, Budapesten a Transzport Studium  Kft. tantermében.

 A  TANULÓVEZETŐ 2017-2018-as  Pályázatának legjobbjai,

a zsüri által díjazott, hat kiváló oktató:

 

Benkő György szakoktató, aki Budapesten a GyorsJogsi Autósiskolában a 70 éves Bogács Ferenc tanulóvezetőjét 40 órában készítette fel B kategóriás gyakorlati vizsgára. Tanulóvezetője az elméleti ismeretek elsajátításához a korszerű e-learninges lehetőséget választotta, és amit a gyakorlati felkészülésben produkáltak az páratlan siker, a kiváló oktató nagyszerű pedagógiai teljesítménye! Eredményéhez szívből gratulálunk, őszinte elismerésünket fejezzük ki.


Vörös Lajos szakoktató, aki Tatabányán a Vörös Autósiskolában Sasvári Emőke mozgáskorlátozott tanulóvezetőjét 142 gyakorlati órában készítette fel a sikeres B kategóriás gyakorlati vizsgára. Egy igen hosszú, végül sikert hozó gyakorlásban, a kitartás a türelem diadala volt ez. A rendkívüli oktatói teljesítményéhez szívből gratulálunk, őszinte elismerésünket fejezzük ki. 


Budai László András szakoktató, aki Budapesten az S.O.S Autósiskolában Molnárné Taksony Zsuzsannát 63 évesen 84 órában, Szarka Károly Imrénét 56 évesen 65 gyakorlati órában készítette fel B kategóriás gyakorlati vezetésből. Mindkét tanulóvezető másik autósiskolából jött, ott kilátástalan, reménytelen helyzetbe kerülve. Az új helyen az új oktató empátiás közelítése módszertani csodát teremtett, néhány pótóra után visszatért a tanulók önbizalma, gyakorlati vizsgáik elsőre sikerültek.  Ez is példás, rendkívüli oktatói teljesítmény, szívből gratulálunk!

 


Huszár Mihály szakoktató, aki Békéscsabán – a Gyulai Trend Autós – Motoros Iskolában nem mindennapi körülmények között készítette fel Sebestyén József Ádám, fiatal AM kategóriás tanítványát. A jelölt, akinek bal kézfeje maradandóan sérült, csak az első fék és az irányjelző kapcsoló áthelyezésével, vezethette biztonságosan járművét, mely műszaki átalakítás kivitelezése, a kiváló oktató érdeme. A végén pedig sikeres gyakorlati vizsga koronázta meg a felkészülést. Az együttérző hozzáállás, az egyedi átalakítás ötlete, a hozzákapcsolt járműkezelési technika, nagy oktatói bravúr, dicséretes szakmai teljesítmény, minden elismerést megérdemel. Szívből gratulálunk!

 


Romhányi Tibor főállású szakoktató, aki Hódmezővásárhelyen a Sofőr Bt. Autósiskolában Tóth Edit Mariann B kategóriás tanulóvezetőjét 112 órában tanította meg. A felkészülési tervet hajszál-pontosan időzítve, az első gyakorlati vizsgát sikeresen teljesítették. Íme, az eset, amikor az önkritikus tanulóvezető felismerve saját hiányosságait, teljes mértékben átengengedi nagy tapasztalattal rendelkező, kiváló oktatójának a felkészülés teljes menetét, aki pedig pontosan tudta mikor, mennyi gyakorló órával van esély a sikerre. Összesen tehát 112 gyakorló óra, 1500 km. megtett távolság. Elismerés a tanulóvezetőnek, mi inkább az oktató óriási türelmére, példátlan szakértelmére vagyunk büszkék.

 


Dekmár Tamás József Budapesten a Dekmár és Társa Autósiskola szakoktatója, akihárom mozgássérült tanulóvezetőjével jelentkezett a pályázati felhívásra.
B. Miklós tanulóvezetőjével, aki gyermekkori paralízis betegségének következtében a teljesen kézi vezérlésre alakított oktatójárművel 34 órában gyakorolt, 642 km-t vezetett, meglepően ügyes volt, elsőre levizsgázott.

B. Lilla tanulóvezetőjével, aki mindössze 120 cm magas teremtmény, automatikus váltóval szerelt járművel, 32 gyakorlati órával és 625 km-rel ugyancsak az első vizsgán átment. A vizsgabiztos megdicsérte teljesítményét. 

B. Richárd kerekes-székes tanulóvezetőjével, aki megint csak kézzel vezette átalakított, személyre szabott autóját, és - oktatója meglepetésére is - csodálatos helyzet-felismerési készséget hozott magával. Mindössze 35 gyakorlati órával (625 km) első alkalommal sikeresen vizsgáztak.

Dekmár Tamás József teljesítményei önmagukért beszélnek, aki már nem először szerepel hagyományos pályázatunkon. Ő a mozgássérültek speciális képzésében már  szakmai gurunak számít. Ez úttal is gratulálunk, minden elismerésünk az övé. 

 


További képek  a díjátadó eseményről


 

   
   
   
   
   
   
   
   
   

 


 

Sajtóközlemény

Kecskemét, 2018 május 05.

Az Okos kamionok – okos mérnökök rendezvényt második alkalommal rendezték meg. A rendezvényen az érdeklődők elé tárták az okoskamion fejlesztések legújabb eredményit. A cég nem titkolt célja, hogy a leendő mérnököknek bemutassák ezt az izgalmas kutatási területet és a lehető legtöbb magyar fiatalt kapcsolják be a fejlesztésekbe. A Tököli reptéren tartott eseményre ezért nagy számban hívtak meg végzős mérnök hallgatókat és gyakorló mérnököket.


Kevés érdekesebb látnivaló létezik egy autószerető ember számára, mint amikor egy több tíztonnás kamion önállóan old meg közlekedési szituációkat, kerül el automatikusan veszélyes helyzeteket vagy éppen versenyre kel egy profi sofőrrel a rámpára tolatásban. Az Okos kamionok – okos mérnökök rendezvényen éppen ilyen látványosságokon keresztül mutatta be a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., Kutatás Fejlesztési Intézete, hogy hol tart napjainkban a kamionok automatizált vezetési funkcióinak fejlesztése. 
A vasúti- és haszonjármű fékrendszereket, haszonjármű kormányrendszereket valamint ezek alrendszereit gyártó és  fejlesztő Knorr-Bremse cégcsoport a 2016-os IAA, Nemzetközi Haszongépjármű-kiállításon mutatta be először saját fejlesztésű önvezető kamionját. Az automatizált félpótkocsis szerelvény sofőr nélkül hajt a rakodódó helyre majd vissza a logisztikai központban. A digitalizáció beköltözött a járműiparba és a Knorr-Bremse igyekszik a lehető leginkább a közlekedésbiztonság és a fuvarozók szolgálatába állítani az így megnyílt lehetőségeket.

A közlekedésbiztonság növelése

A rendezvényen többek között bemutatták, hogy miként segít a Knorr-Bremse rendszere kivédeni a szerelvény felborulását, mely nem csak egy katasztrófát előzhet meg, de segít elkerülni egy jelentős forgalmi dugót is, amennyiben a pórul járt szerelvényt menteni kellene.  Szintén kamionspecifikus fejlesztés a digitális visszapillantó tükör, mely ugyan kísérleti jelleggel már személyautókon is feltűnt, ám a haszonjárművek esetében mérhető üzemanyag megtakarítást jelent a nagy méretű tükrök kiváltására szolgáló kis kamera jelentősen csökkentve a jármű légellenállását.
A cég kínálatában már ma is megtalálhatóak az olyan vezetősegédek, mint sávelhagyás figyelmeztető, holttérfigyelő, vészfékező rendszer, adaptív tempomat, melyeket a városi közlekedésben is használni tudnak az okos kamionok. A rendezvényen bemutatták, hogy miként lehet ezeket a rendszereket összehangoltan működtetni amivel biztosítják a Traffic Jam Assist működését, ami a járművet automatizáltan mozgatja egy közúti dugóban.

Platooning rendszerek a hatékony fuvarozásért

Annak érdekében, hogy kamionok csoportja teljes sebességgel hatékonyan közlekedjen, egy ún. platooning rendszer tud segíteni. Ennél a megoldásnál a kamionok kommunikálnak egymással és ennek segítségével minimális követési távolságú konvojokat hoznak létre, ahol az első szerelvény vezetőjének kell csupán az utat és a forgalmat figyelnie, míg a többiek nyugodtan pihenhetnek, ráadásul a kis távközök miatt a járművek komoly mennyiségű üzemanyagot takarítanak meg.


 

KÖZLEKEDIK A CSALÁD

A Komárom-Esztergom megyei fordulót április 14-én rendezték a tatabányai Skoda márkakereskedés telephelyén. A 9 órától 14 óráig tartó rendezvényre a regisztrálás folyamatos volt, 17 család mérte össze tudását. A gyerekeknek kerékpáros elméleti kérdések és egy ügyességi pálya gyakorlatai adták a kihívást. A szülőknek is a közlekedési ismereteikből kellett számot adni a tesztlapon és egyiküknek teljesítenie az autós manőverezési feladatokat. Az elméletnél 1-2-3 pontos, súlyozott kérdések szerepeltek mind a közúti jelzésekkel (lámpák, táblák, burkolati jelek), mind a szabályainkkal kapcsolatban.

Változatos feladattípusok voltak, hiszen a klasszikus igaz-hamis állítások mellett megjelentek mély tudást, összefüggésrendszer ismeretét mérő feladatok is. Például több jelzőtábla közül kellett kiválasztani, hogy melyik táblák esetében várható a következő útkereszteződésnél továbbhaladási jogunk, elsőbbségünk. Vagy melyik tábla láttán van behajtási tilalmunk egy adott útszakaszra. Ezeknél a kérdéseknél több jó válaszlehetőség is volt. Egyik tesztlapon sem jelentek meg viszont a járművezetés elmélete vagy műszaki tudást mérő kérdések, mint a kategóriás vizsgáztatásnál.

A bringás KRESZ lapon több furfangos kérdés is szerepelt, például a jármű sebességére vonatkozóan különleges feltételek között vagy egy jelzőtábla hatálya alatt. Volt kérdés a kerékpáros nyomról vagy a nyitott kerékpársávról, az előzésről és a villamossal való találkozásról is.

Az autós elméleti feladatsoron nagyon jelentős hangsúly kapott az előzés témája, és kiemelt volt még a megállás-várakozás. Az alapfogalmak meghatározásával is találkozhattunk eldöntendő kérdések formájában.

A gyakorlati feladatoknál mindkét generációnak – szülőnek és gyereknek egyaránt – a járművel való manőverezést, a jármű feletti uralmat, a méretek érzékelését kellett bemutatni. A kerékpáros ügyességi pályát a Magyar Autóklub „Biztonságosan közlekedni egy életúton” program éppen Tatabányán állomásozó kamionján szolgálatot teljesítő kolléga biztosította. Egy folyosón kellett végig hajtani, amiben akadályokat kellett kerülni, fordulni, szűkületbe be- és kihajtani, egy szakaszon egykezes kormányzással haladva, a pálya végén pedig célmegállást teljesíteni. Hibapontot a bóják, oszlopok érintése, döntése, láb letétele jelentettek.

 


Egyéb szórakoztató feladatként 3x3 szivacskockából közúti jelzőtáblák képeit lehetett összerakni, kirakó módjára. Volt lehetőség bóják közt kis pedálos gokartot vezetni. Ki lehetett próbálni a többféle részeg szemüveget is. Ezek a látást, érzékelést torzítják el, különböző műanyag „lencsékkel”. Szimulálják például a főzött alkoholok, az égetett szeszek vagy éppen az egyes gyógyszer hatásokat, hiszen ezek teljesen máshogy, illetve az idegrendszer más területét befolyásolva fejtik ki hatásukat.

A felnőtteknek az autót a Skoda szalon biztosította. A manőverezést időre kellett végrehajtani. Egy három bójából álló, irányított szlalom volt az első részfeladat, amit egy jobbra előre merőleges parkolás követett, annyi nehezítéssel, hogy a jármű elejével oszlopot kellett érinteni, aminek a tetején labda volt. Innen balra hátra merőleges tolatást kellett végrehajtani, majd az ördögkapu következett, ahonnan a célegyenesre kellett még ráfordulni. Hibapontot a bóják érintése, döntése, illetve a labda leverése jelentett, eltérő pontértékkel.

Az eredmények összesítését követően a nyertes kihirdetése a márkakereskedésben külön időpontban zajlik, ahol a dobogósok ajándékcsomagot kapnak, illetve a legjobb eredménnyel záró család képviselheti a megyét az országos döntőn június 23-24-én, amit Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben szerveznek.

A versenyre ellátogatott Knezsik István az Autós Nagykoalíció elnöke, mint a megmérettetés szakmai támogatója, illetve Dr. Farkas Károly régi, kiváló szakember a Komárom megyei Baleset-megelőzési bizottság képviseletében.

Ehhez a hétvégi közlekedésbiztonsági programhoz az idő is kellemes, napsütéses volt. A jó hangulatú, szórakoztató és hasznos eseményen több olyan család is részt vett, akik már az előző versenyeken is megmérették magukat. Örömteli, hogy egyre inkább bővül a versenyző családok köre. Érdemes a felkészülésre időt, energiát szánni, hiszen az országos döntő nyertese egy új Skoda Rapid Family autót vihet majd haza. A további tárgyjutalom mellett viszont legnagyobb értékként a közlekedni tudást, a biztonságosabb célba érést kapja mindenki.

E programhoz idén is meghirdették az online vetélkedőt a verseny honlapján, 2018 április 30 és 2018 június 3 között; öt héten át 6-6 kérdést kell megválaszolni. Itt lehet üzemanyag utalványt vagy autós ajándékcsomagot nyerni, s a hibátlan kitöltők közt fődíjként egyhetes Skoda tesztvezetést sorsolnak ki. Idén bővítették a részvételi lehetőség körét is, „VIGYÁZZ, KRESZ, RAJT!” játékban iskolák is játszhatnak, vetélkedhetnek, a legjobbak igény szerinti iskola- és sportszereket nyernek.

Egyre szélesebb körben válik népszerűvé ez a verseny – a szponzoroknak is köszönhetően – ami javíthatja a közlekedés biztonságát, a felkészültebb, felelősségteljesebb közlekedők által.

(Pataki Melinda)

 


 TOYOTA HIBRID

 

   

 

A 2020-as tokiói olimpiára való felkészülésük támogatására 15 magyar olimpiai kerettag sportoló kap használatra egy-egy hibrid Toyota C_HR személygépkocsit. Május 8-án az ünnepélyes átadón (Nagytétényi Kastélymúzeum) tíz fiatal olimpikon vehette át új hibrid elektromos autóját. Az eseményen részt vett Kulcsár Krisztián MOB-elnök, Vékássy Bálint főtitkár illetve László Richárd a Toyota Central Europe magyarországi divíziójának igazgatója. (Tolyota sajtóközlemény)


 

 FOCI HíREK!

                                                                                             

    JOBB 1 Kupa Balmazújvárosban 
    2018. március 24-én


 A  Debreceni oktatók Kebelbarátok csapata nyerte a JOBB 1 Kupát (katt a képekre)

 Mind az öt ellenfelüket  legyőzték a Balmazújvárosi sportcsarnokban.

Csak egy árnyalattal focizott gyengébben a Virágpiac, a Mogyi 32, a Koroknai    Autósiskola és a Pesti Srácok csapata. 
Nem túlzás! Küzdelmes, színvonlas  focimeccseket láttunk. Elismerés nekik!

 


 RÁADÁS: Kemenczei Zsolt képes összeállítása:

 

 OKTATÓI INSTRUKCIÓK A SŰRŰ KÖDBEN!

 

 

- Lassabban!

- Ködfényszórót, helyzetjelző  ködlámpát azonnal bekapcsolni!

- A sebességet a látótávolsághoz igazítani!

- Következetesen jobbra tartani!

- Számítani felbukkanó akadályokra, fékkészenléti állapot!

- A terelővonal, a szegélyvonal az út szélét jelző oszlopok kettőzött figyelme.

- Ha várakozni kényszerülünk, azonnal kapcsoljuk a villogó vészjelzőt!

- Vegyük komolyan az előjelző táblákat! Akkor is, ha már javultak a látási     viszonyok, ködfoltokkal is kell számolni.

- Műszaki hiba! Kapcsolni a villogó vészjelzőt! A háromszög kihelyezése előtt     felvenni a láthatósági mellényt! Mindig a menetiránnyal szemben,   a szegélykorláton kívül haladjunk.

- A járművet soha ne hagyjuk az úttesten. Akár önindítóval is biztosabb helyre   mozgatható a kocsi!

- Ütközés. Azonnal elhagyni a járművet, a vezetőnek azonban kötelessége a   veszély jelzése, a helyszín biztosítása, személyi sérülés esetén elsősegélynyújtás,  a mentők, a rendőrség!


 

 Oktatói Instrukciók a télben

 

 

 

 

  Szakad a hó! A tompított fényszórót bekapcsolni!

  Lassabban! Az úthoz, a látáshoz igazítani a sebességet!

  Nagyobbra méretezni a követési távolságot!

  Biztonsági tartalékot képezni az oldaltávolság tartásában is.

   Jeges az úttest. Könnyebb lett a kormányzás. Érzed?

   A végsőkig lecsökkent a kerék és az út kapcsolata!

  Megváltozott a gumiabroncsok menetzaja. Hallod? 

   Autónk nem a megszokott módon mozog. Érzed?

  Kerülni a hirtelen, gyors mozdulatokat. Lassabban!

  Finoman lassítani, finoman gyorsítani, óvatosabban kormányozni.

  A megszokottnál jóval előbb adni az irányjelzést. Érted?

  Nedves az úttest! Csillog a víztől és a jégtől!

  Másféle csillogása van a víznek, mint a jégnek. Látod? 

  A látszat pedig csal. A hókása alatt jég is lehet! Ezt is érted?

  Jeges úton a fékút a hatszorosára megnövekedhet! Tudtad ezt?

  Még mindig lassabban! Legyen biztonsági tartalék!

 


 

 Már több mint kétezer új LADA a magyar utakon...

 Nem egészen két év alatt 2000 LADA autó talált gazdára. Az orosz márka annak köszönheti népszerűségét, hogy számos fejlesztésen ment keresztül, változatlanul megbízható és új autóként is megfizethető. A LADA Hungary többféle modellt forgalmaz hazánkban, a legújabb Vesta modell családi és cégautóként egyaránt keresett jármű, korszerű karosszéria kialakításának, gazdag felszereltségének köszönhetően.

 Horváth László debreceni oktató most tanulókocsinak is kipróbálta. 
- Azt hittem a régi Lada érzés lesz majd vezetni, de nem. Kellemesen csalódtam, belül meglepően tágas, teljesen komfortos a kialakítása, kényelmesen vezethető és hatalmas a csomagtere. Az biztos, ez már nem a régi Lada, a kanyarban is stabilnak éreztem, 1.6-os motorjának fogyasztása is elfogadható. Én díjazom az autót.


 FOCI HÍREK!

 Kemenczei Zsolt képes összeállítása

 

   
   
   

                    És akik a látható jó hangulatot megteremtették: 
               Radics Attila (ének), Kocsis Barna Péter (basszus gitár), 
               Bakos Kázmér (szóló gitár), Pál Tamás (dob), Hoffmann Csaba (ritmus gitár)


 

Három iskolavezetői vélemény

  

 A vizsgaeredményességi mutatószám nem az igazi közlekedési tudást méri!

A TV2-ben, szeptember 21-én elhangzott műsorhoz, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár nyilatkozatához fűzök egy-két megjegyzést az ingyen tanfolyamról, az e-learninges oktatásról.
Az e-learninges távoktatás nem jobb, mint a tantermi képzés! Lehet, hogy a vizsgaeredményességet mutató szám jobb, de ez a mutató nem az igazi közlekedési tudást, nem az igazán szükséges közlekedési ismereteket méri. Egyébként a digitalizáció, a számítógépes, programozott oktatás már a hagyományos elméleti tanfolyamokon is jellemző, nincsenek korlátai a közlekedési helyzetek bemutatásának, számának sem, és azzal az óriási előnnyel rendelkezik, hogy itt még tanár is van!  Ma nekünk a digitális világot inkább a gyakorlatban, a gépkocsiban kell bemutatnunk a sok-sok vezetést támogató rendszer megismertetésével, hogy helyesen tudják azt alkalmazni a tanulóvezetők. 
Még egy politikus sem mondhat olyat, hogy a korszerű, számítógépes tanterem a felkészült oktató személyével, az avítt dolog. 
Ha pedig a tanulóvezetők számára ingyenessé teszik az e-learninges távoktatást, akkor a tantermi képzést is tegyék azzá! És miután ez munka, az árát is fizessék ki az autósiskoláknak! Erre dolgozzanak ki egy koncepciót! Mert félő, hogy a Palkovics államtitkár által vázolt rendszerben az összes tanulóvezető abban az egy e-learninges autósiskolában találja majd magát, amelyet mindenki jól ismer a szakmában. 
Mi ez, ha nem a többi, ezer autósiskola ellehetetlenítése? A tisztességes piaci verseny félreseprése. Ez miért nem a Gazdasági Versenyhivatal ügye?

Bozzai Lajos


Pedig lenne megoldás!

A vizsgabiztosok hiánya már elérte azt a szintet, amely kezelhetetlen az oktatók számára, a tanulóvezetők pedig nagyon megfizetik ennek árát. A vizsgára való várakozás a B kategóriában elérte a két hónapot, de azokban a kategóriákban ahol több vizsgát is kell tenni (elmélet; JK; rutin; forgalom) a vizsgára várakozás elérheti már a hat hónapot is. Ahol két vizsga van ott is legalább négy hónapot várakozással kell tölteni a tanulóknak. Ha a tanuló a várakozási idő alatt nem vezet, akkor felejteni fog, pótórát kell venni. A pótórákat nem azért kell venni, mert a tanuló felkészületlen, hanem mert nincs vizsgabiztos, nincs vizsgahely arra az időpontra, amikor tudása legjavát nyújtaná.
B elméleti tanfolyam ideális ütemezése heti két alkalom, hossza nagyjából egy hónap és a tanfolyam után néhány nap elteltével már célszerű a vizsgát letenni, mert a tanuló tudása akkor éri el csúcspontját. Ma a tanfolyamot egy hónapos várakozás követi és egyre nő a sikertelen vizsga esélye. Ha pedig sikertelen vizsgát tesz, akkor újabb két hónap elteltével tehet ismétlő vizsgát. Már négy hónap telt el és a tanuló tudása kopik, óriási hátrány a vizsgaidőpontok ilyen merev megkötése. A gyakorlati vezetésben az is előfordul -  közelítsünk az ideális vizsgaidőponthoz -, hogy már jó előre kérünk vizsgát, - akkor, amikor a tanulót még nem is láttuk, tudásáról még fogalmunk sincs.
Még rosszabb a helyzet a C, az E, és a motoros kategóriákban. A vizsgákra való várakozás miatt akár egy három órás tanfolyam is, hat hónapra elnyúlhat. A tavasszal kezdett motoros tanfolyamnak őszre lett vége, amikor az összes vizsgák sikerültek. 2017-re már nem lehet motoros vizsgát kérni, mert a hatóság természetesen nem meri bevállalni, hogy novemberben az időjárás miatt lehet-e majd motoros vizsgát tartani. Fejér megyében a ma lejelentett tanulók gyakorlati vizsgára november 20-ra kaptak helyet, az elméletre jelentett tanulók pedig november 15-re.

Mi lehet a megoldás?
Vissza kell állítani, hogy a gyakorlati oktatást végző, vizsgabiztosi képesítéssel rendelkező szakemberek behívott vizsgabiztosként újra vizsgáztathassanak. Mert a gyakorlati oktatók és iskolavezetők azért végezték el a vizsgabiztosi tanfolyamot, hogy ezen a területen is tovább fejlődjenek, kamatoztassák tudásukat, mert szakmailag is szeretnének előrébb lépni. És igazuk van!
A normális oktatási intézményekben, az egyetemeken, főiskolákon is a tanár vizsgáztatja a hallgatókat, aki tanítja őket. Szerintem jól csinálják, értenek is hozzá.

Varga József


Már nagyon itt lenne az ideje, hogy szakmai párbeszéd kezdődjön…

Szeptember 21-én a TV2 műsorában nyilatkozott az oktatásért felelős államtitkár Dr. Palkovics László. Arról beszélt, hogy a kormány szeretné ingyenessé tenni a tanulóvezetők számára az első vezetői engedély megszerzésére irányuló tanfolyam elméleti részét, a közúti elsősegélynyújtási ismeretek oktatását és eltörölné az első elméleti vizsga díját is. Mindezt egységes, internetes távoktatás formájában valósítanák meg, mert szerinte bebizonyosodott, hogy ezzel a módszerrel tanulva sokkal jobb a vizsgaeredményesség, az autósiskolák nagyon különbözően tanítják a KRESZ-t.
A riport elején és végén is elhangzott, hogy az intézkedést 2018-tól szeretnék bevezetni.
Első hallásra is elég erős mondatok, ezért többször is megnéztem a felvételt.
Rákerestem a hírre az interneten is, de a többi találat már csak az elméleti vizsga ingyenessé tételével foglalkozott.
Röviden szeretném összefoglalni, milyen változást hozna a járművezető-képzésben, ha az államtitkár szavai valóra válnának.
A járművezetői engedélyért jelentkezők nagy részét ma a B kategóriás tanulók teszik ki. Elsőként vizsgáznak, ők vannak a legtöbben, nyilvánvaló, hogy a kormányzat is őket veszi célba. A fiatal korosztályból kerülnek ki, igen fogékonyak mindenfajta internet alapú megoldásra, így a tanuláshoz is szívesen választják az e-learninget. Ha ezt az állam ráadásul ingyenessé is teszi, ne legyen kétségünk afelől, hogy hamarosan a tantermi képzéssel foglalkozó autósiskolák elveszítik tanulóik nagyobb részét. Ezek után persze felmerül a kérdés, hogy van-e értelme tantermi tanfolyamokat szervezni. Az államtitkár szerint nincs, ezt azzal támasztja alá, hogy az internetes felkészülés után sikeresebbek a tanulók a vizsgán. Sajnos nekem ezek a szavak nagyon hamisan csengenek, mert ismerem az előzményeket is.
Öt éve, 2012 óta minden évben lehet pályázni zárt rendszerű internetes oktatóanyag és keretrendszer akkreditációra, amit ez idáig autósiskola még nem nyert meg, csak egyetlen cégcsoport tudott teljesíteni. Ez nem véletlen, hiszen a pályázati kiírás annyira szigorú, hogy előzetes belső információ híján is, egyetlen józan fejjel gondolkozó vállalkozás sem öl bele rengeteg pénzt és energiát, hogy aztán úgyis kirostálják. Az így monopol helyzetbe kerülő cégcsoport viszont folyamatosan erre a pályázatra hivatkozva próbálja legitimációját bizonygatni.
De még ekkora előny birtokában sem sikerült a tantermi oktatást a piacról kiszorítani, ezért 2015 óta (természetesen újabb pályázatokat megnyerve) már az elméleti vizsga kérdésbankjának összeállítására is ez a cégcsoport kapott felhatalmazást. Egyáltalán nem beszélhetünk itt esélyegyenlőségről, az államtitkár pedig az így “előállított” statisztikára hivatkozik.

Az ingyenes internetes tanfolyam újabb csapás tehát az autósiskola, a tantermi oktatás számára. 
Magam soha nem szerettem szembe állítani a tantermi tanítást és az internetes távoktatást, hiszen mindkettőnek megvan a helye a képzésben. Tapasztalatom szerint egymást kiegészítve érdemes őket alkalmazni, mint ahogy néhány nyugat-európai országban is ez a gyakorlat. Óriási szakmai hibának tartom a közlekedési törvény 2010-es megváltoztatását, ami úgy szabályozza az elméleti oktatást, hogy ezt a két oktatási formát egymással versengő alternatívaként definiálja.
Véleményem szerint vagy el kellene törölni az elméleti tanfolyami kötelezettséget, hogy mindenki egyénileg dönthesse el, milyen formában készül fel a vizsgára, vagy az e-learning anyagot a tantermi oktatás kiegészítőjévé kellene tenni, nem veszne el az oktató személyes ráhatása, a szabályok bemagolásánál lényegesen fontosabb nevelő munkája.
Úgy látom, már nagyon itt lenne az ideje, hogy szakmai párbeszéd alakuljon ki a járművezető-képzésben aktívan szerepet vállaló szakemberek és az őket felülről irányítani próbáló hatóság között, amire most a szakigazgatás új struktúrájában esetleg látszik is valami remény?

 Papp Endre
Jövő Autósiskola


 

Az aktív biztonsági rendszerek drasztikusan csökkentik a balesetek számát!

Az új technológiák életeket mentenek

A független Közlekedési Baleseti Kutató és Adatelemző Intézet (ITARDA) vizsgálatai szerint az intelligens távolságtartó radarral kiegészített Toyota Safety Sense P csomag esetében mintegy 90 százalékos volt a balesetcsökkenés, melyeket kifejezetten az idősebb autóvezetők számára ajánlanak. A vizsgálat eredményeire reagálva a Toyota ismertette további terveit a biztonságot növelő technológiák szélesebb körű alkalmazására, amelyek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a tényre: az új technológiák életeket mentenek, de ezen a területen fontos az autóvezetők, a kerékpárosok és a gyalogosok képzése.

A Toyota márkakereskedéseiben is szervez ilyen, új technológiákat megismertető tesztvezetéseket, munkatársai mind részt vesznek az erre feljogosító programokban, hogy alaposan bemutathassák a biztonsági rendszereket. Az ilyen jellegű közlekedésbiztonsági programok három pilléren alapulnak: a járművek gyártását eredményező technológiai fejlesztések ismerete; az emberi tényezőkre irányuló tanácsok, oktatási programok; végül az ITS (Intelligens Közlekedési Rendszerek) szakszerű használata. Mindezek hatásosan járulnak hozzá a halálos vagy sérüléssel járó közúti balesetek felszámolásához – ami a végső cél.

Toyota Central Europe - Sajtóközlemény


Csak egyetlen pedál!

A legújabb Nissan Leaf autóban az e-Pedál használata lehetővé teszi a vezetőnek, hogy egy átkapcsolás után csak egyetlen pedállal manőverezzen. Elinduljon, gyorsítson, lassítson vagy megálljon, a hirtelen fékezést igénylő szituációkban továbbra is szükséges a fékpedál. Mindez alapvetően megváltoztathatja a hagyományos vezetéstechnikát.

 

Az e-Peldál felengedésével az autó finoman megáll, a lassulás mértéke akár 0,2 g is lehet, a vezetőnek a városban sem kell folyton áthelyeznie lábát a gázpedálról a fékpedálra, egyszerűbb, ugyanakkor élvezetesebb a vezetés.

Az eddigi tapasztalatok szerint a vezetési szituációk több mint 90%-ában elég az egyetlen e-Pedál használata.

 A vezetők hamar megkedvelik, zökkenő-mentesebbé, folyamatosabbá, kevésbé fárasztóvá teszi a városi vezetés élményét – állítja Hiroki Isobe a Nissan vezető főmérnöke. A tesztek során az is kiderült, hogy a vezetők nemcsak élvezetesnek találták az e-Pedál használatát, hanem segíti az előrelátó vezetést, pozitív hatással van a biztonságra.

Nissan Sales Central & Eastern Europe - Sajtóközlemény

 


A hidrogén üzemanyagcellás autó! 

 A melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás technológia fejlesztésében élen járó autógyártó, az immár Mirai néven hidrogén üzemanyagcellás személyautót, de emellett targoncát, buszt és teherautót is kínáló Toyota, és a világ legnagyobb kiskereskedelmi franchise hálózata, a Seven-Eleven  kísérleti projektet indított útjára Japánban, amelynek célja a hidrogén, mint abszolút zöld energiahordozó felhasználásának gyakorlati felhasználása és népszerűsítése az áruszállításban és az egyéb felhasználási területeken.

 

     


A világ legnagyobb kiskereskedelmi franchise hálózata, a Seven-Eleven és a világ legzöldebbnek tartott autógyártója, a piac legszélesebb 
környezetbarát hibrid modellportfólióját kínáló és az abszolút zöld hidrogén üzemanyagcellás technológia fejlesztésében is élen járó Toyota, megállapodást kötöttek arról, hogy közösen tanulmányozzák a kiskereskedelmi üzlethelységek energia-megtakarításával és CO₂-csökkentésével kapcsolatos lehetőségeket. A két vállalat célja, hogy hozzájáruljanak a jövő alacsony szénkibocsátású és hidrogén-alapú társadalmának megvalósulásához – ez esetben azzal, hogy a Toyota által kifejlesztett, hidrogénnel működő járműveket és áramfejlesztő generátorokat állítanak munkába. A tanulmányok az alábbiakra összpontosítanak az energia-megtakarítás és CO₂-csökkentés témakörében.

Áruszállítás: a CO₂-kibocsátás csökkentése érdekében a kiskereskedelmi egységekbe árut szállító teherautók hűtő/fagyasztó felépítményei, illetve maguk a teherautók is üzemanyagcellával működnek.

Az üzlethelységek működése: az energia-megtakarítás és a CO₂-kibocsátás csökkentése érdekében az üzletekben energiavezérlő rendszert telepítenek, ami összehangolja a már meglévő napelemes áramfejlesztők és a lent felsorolt megoldások működését.

Az autóipari használatra kifejlesztett hidrogén üzemanyagcellával működő, telepített áramfejlesztő generátor: érdemes fontolóra venni, hogy a hidrogéntöltő állomásokon létesített boltok áramellátását üzemanyagcellás áramfejlesztő biztosítsa.

Az autóipari felhasználásra kifejlesztett akkumulátorokból kialakított, telepített akkumulátorok: az autóiparban használatos, újratölthető akkumulátorokból kialakított akkumulátor-telepek nemcsak az üzlethelységek energiafogyasztását és CO₂-kibocsátását csökkentik, hanem természeti katasztrófák idején vészhelyzeti áramforrásként is szolgálhatnak.

„A saját területükön világelső Seven-Eleven és Toyota által bejelentett együttműködésben hatalmas potenciál van, amely egyszerre forradalmasíthatja a közúti áruszállítást, és teremthet igényt a hidrogén üzemanyagcellás töltőállomás hálózat telepítésének felgyorsítására, utat nyitva az ezzel a technológiával működő személyautók elterjedése előtt is, amelynek révén minden korábbinál nagyobb mértékben csökkenthető a közúti közlekedés környezeti lábnyoma.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációért felelős vezetője.

A hidrogén felhasználása nem jár CO2-kibocsátással, és az oxigénnel reakcióra lépve elektromos energiát termel, amelynek mellékterméke a tiszta víz, és gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre áll: előállítható természetes gázból, biomasszából/bioüzemanyagokból, szennyvíziszapból, vízből, benne van a minket körülvevő világban a fáktól a tengerekig. A hidrogén további hatalmas előnye, hogy a hogy szállítható, és tárolható, míg az elektromos energia esetén például ez sokkal nehézkesebb. Ha azonban az elektromos energiát arra használjuk fel, hogy vízből hidrogént nyerjünk, szállítható és tárolható energiaforráshoz jutunk: a nyáron megtermelt hidrogént felhasználhatjuk télen, eljuttathatjuk délről északra, így a nap-, szél-, víz- és geotermikus, valamint bármilyen más időjárás- és helyfüggő természetes megújuló energiaforrást minden korábbinál szélesebb körben használhatjuk. Így elérhető a szinergia, ahol a különböző tervezhető (geotermikus- és vízenergia, valamint biomassza) és fluktuáló (nap- és szélenergia) megújuló energiaforrások egymásra épülve támogatják, kiegészítik egymást a hidrogén, mint energiahordozó közvetítésével.” – emlékeztet a szakember.

Toyota sajtóközlemény


 BALMAZÚJVÁROS - Motoros Fesztivál


Koroknai Imre Hajdú-Bihar megyei Autós-Mototoros iskolája az idén 2017-ben is kitett magáért, felhívta a figyelmet a magyarországi járművezető-képző szakmára, látványos, nagyszerű közlekedésbiztonsági eseményt,  Motoros Fesztivált rendezett Balmazújvárosban! 

A kétnapos, július 7-8-án lezajlott  Motoros Fesztivált immár ötödször rendezték, nagyon sokan jöttek Lengyelországból is, akik által nemzetközi rangot is kapott ez a motoros találkozó.

 

 Balmazújvárosban a Fő téri nagyszínpadról Koroknai Imre és Győri Gyula köszöntötte a Motoros Fesztivál résztvevőit, majd ennél egy jóval meghatóbb jelenetnek is szemtanúi lehettünk: 

A Lengyel - Magyar motoros barátság folyamatos ápolása és együttműködése érdekében kifejtett tevékenységéért Koroknai Imrének viaszpecsétes Díszoklevelet, Tiszteletbeli Tagságot  adományoztak a lengyel Lancuti Horda Motoros Klub képviselői. Felolvasták: a Klub teljes tagsága még tavaly decemberi, taggyűlési határozatában döntött erről, végtelenül büszkék arra, hogy Koroknai Imre a motorosok nagy barátja, és a lengyel motorosoknak is nagy barátja, aki ezentúl a Lancuti Horda Motoros Klub TiszteletbeliTagja.

 

 

       És még néhány élőkép Balmazújvárosból a Fő téri fesztiváli forgatagából...

 

 

 A jól sikerült találkozón látványos motoros bemutatókat, sokféle közlekedésbiztonsági programot, H-Moto gyermekmotoros, szimulátoros bemutatókat láthattunk, volt véradási lehetőség, de szakmai tanácsadás is segítette a fesztiválra látogatókat. 

 

   

 

Na és a végén. Az éppen Debrecenbe induló motoros túra előtt talalálkoztunk két régi ATI-s kollégával, a szakmában jól ismert öreg motorosokkal, akik erről az eseményről sem hiányozhattak. Tassy Márton Yamaha Drag-Star 1100-sal, Szelényi Sándor Honda Goldwing 1800-sal, további Jó Utat kivánunk!

 

 
 

 


 

E-Mobilitás - ügyességi tréning

Május 24-én a zsámbéki vezetéstechnikai tanpályán Innovation Day by Drivingcamp/E-mobilityelnevezéssel szakmai napot rendeztek, ahol a biztonságos vezetés népszerűsítése mellett, a környezettudatos szemlélet és az elektromos autók kapták a főszerepet. Itt találkoztunk Horváth László debreceni és Pataki Melinda tatabányai oktatókkal, akik már korábban regisztráltak az eseményre, készültek az egynapos szakmai programra. Délelőtt meghallgatták a témához kapcsolódó színvonalas szakmai előadásokat, délután pedig a speciális ügyességi pályán próbálhatták ki az elektromos autók vezetéstechnikai adottságait.

 

 


Közlekedési Szakmai Vetélkedő - országos döntő 2017

Az átszervezett közlekedési hatóság idén is folytatta a hagyományt, 2017. május 27-én, szombaton a Groupama Tanpályán rendezték a felmenő rendszerű szakmai vetélkedő döntőjét, a KTI szervezésében, az NFM támogatásával. A megnyitón Benedek Szabolcs és Mikulás Róbert főosztályvezetők köszöntötték a versenyzőket és az őket kísérő vendégeket, szurkolókat.
A lebonyolítás a megszokott forgatókönyv szerint zajlott. Négy kategóriában indultak a versenyzők: közúti járművezető szakoktatók, közúti járművezető vizsgabiztosok, műszaki vizsgabiztosok és közúti ellenőrök. Elméleti és gyakorlati feladatokban mérték össze tudásukat, csoportokra osztva zajlott mind a tesztírás, mind az ügyességi, manőverezési, illetve ellenőrzési feladatok végrehajtása.
A tanteremben a szakmákhoz kapcsolódó jogszabályismerettel, széles körű közlekedéstörténeti tudással és régebben tanult ismeretek precíz felelevenítésével lehetett értékes pontokat gyűjteni, majd ügyességi feladatokat kellett teljesíteni, de még a csúszós pályán is megmutathatták tudásukat. Idén a járművezető vizsgabiztosok vezettek a jobb egyes ülésből, a szakoktatók a bal egyes vezető ülésből irányíthatták a járműveket. A műszaki vizsgabiztosoknak egy benzin-gáz üzemű jármű vizsgálatánál a műszaki leírástól való eltéréseket, műszaki hibákat kellett diagnosztizálni, valamint egy autófóliázott járműnél a fényáteresztést becsülték és mérték. A közúti ellenőrök okmányok és engedélyek vizsgálatát végezték. A programot színesítette egy a KRESZ furcsaságaival foglalkozó továbbá egy vezetéstechnikai gondolatébresztő előadás is.
A vendégek is kipróbálhatták az autós és motoros szimulátorokat, volt pedálos gokarttal manőverezés, a részeg-szemüveg gyakorlatok, lehetett PÁV vizsgálati műszereken próbálkozni, de még a pici gyerekeket is lekötötték ügyességi feladatokkal, közlekedési társasjátékokkal.

 

   
   
   
   

 

 

         A győztes szakoktató Nagy Mihály és a győztes vizsgabizos Balasi Zoltán István    

 Az országos vetélkedő döntőjének eredményhirdetésén a szakmai és erkölcsi elismerésen túl tárgyjutalmakat kaptak a versenyzők: üzemanyag utalványt, vezetéstechnikai tréning lehetőséget, F1-es belépőjegyet, továbbképzés alóli mentességet. (P.M)

A legjobbak:
Közúti járművezető szakoktató kategóriában:

1. Nagy Mihály (Békés megye)

2. Maksa Miklós (Budapest)

3. Gyenes István Ferenc (Bács-Kiskun megye)

Közúti járművezető vizsgabiztos kategóriában:

1. Balasi Zoltán István (Bács-Kiskun megye)

2. Békéssy Gábor (Zala megye)

3. Vékony János (Fejér megye)

Műszaki vizsgabiztos kategóriában:

1. Holop Zoltán (Pest megye)

2. Vétek Róbert (Somogy megye)

3. Papp János (Békés megye)

Közúti ellenőr kategóriában:

1. Katona János (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

2. Fazekas János (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

3. Nagy József (Pest megye)

 


 Régi MHSZ tanerők

Május 27-én baráti találkozóra jöttek össze az egykor volt Magyar Honvédelmi Szövetség gépjárművezető-képzéssel foglalkozó szakemberei. A nagyszerű oktatók, kiváló vizsgabiztosok, hozzáértő ügyintézők és rangos vezetők már a lgtöbben nyugdíjasok.

   
   
   
 

Az élet pedig úgy hozta, hogy közülük még sokan dolgoznak is, szükség van rájuk, pótolhatatlan szakértelmükre, - becsülik őket az autósiskolákban.


 

Volt, aki elhozta magával 1959-es MHS tagsági könyvét benne a 3 Ft-os bélyegekkel, 1961-es személy-teher-motor hivatásos bizonyítványát, de még a féléves sorköteles tanfolyamról szóló 700 Ft-os tandíj csekket is, ami akkor azért közel egyhavi fizetésnek számított.  
Székely Gábor oktató minden évben megszervezi a fővárosi MHSZ-es kollégák találkozóját, ami természetesen most is kiválóan sikerült. Az újpesti halászcsárdában nagyszerű volt a hangulat, örültek egymásnak a régi szakemberek, a még mindig kiváló tanerők.


 Ford vezetéstechnikai tréning

A Ford Alapítvány által a világ 40 országában sikeresen működő Ford Driving Skills for Life elnevezésű ingyenes tréningsorozat 2017-ben Magyarországra is megérkezik – hallottuk a hírt a Ford sajtótájékoztatóján, május 11-én a Közlekedési Kultúra Napján.

„A fiatalokra ma a közúti közlekedés jelenti a legnagyobb veszélyt, a 18-24 éves korosztályban közel kétszer nagyobb a halálos balesetek esélye, mint a felnőttek körében. A Ford Driving Skills for Life CSR-program idén Magyarországon is elindul. Az ingyenes vezetéstechnikai oktatás során a legfontosabb vészhelyzetekre próbálják felkészíteni a fiatalokat. Ezek a szeptember 17-18-án kezdődő vezetéstechnikai tréningek már a világ minden táján bizonyítottak, érdekes, hatékony programmal várják a jelentkezőket. – erősítette meg Györke Orsolya, Ford Driving Skills for Life magyarországi menedzsere.

 

A  programot még 2003-ban az USA-ban, az amerikai közlekedési hatósággal együttműködve indította el az autógyár, mostanra pedig már 40 országban tartanak ilyen sikeres tréningeket, a 2013-as európai bevezetése óta - 12 millió eurós befektetéssel - több mint 20 ezer friss jogosítványosnak segítettek. Hazánkban félnapos tréningekre kerül sor, de az érdeklődők már most is regisztrálhatják érdeklődésüket a http://www.drivingskillsforlife.hu weboldalon. A fiatalok a Ford DSFL-hétvégén megtanulhatják bizonyos közlekedési veszélyhelyzetek, zavaró tényezők felismerését és kiküszöbölését. A tréningen kreatív szemléltetőeszközök és számítógépes szimulációk, továbbá a Ford a Meyer‑Hentschel Intézettel közösen kifejlesztett ittas vezetést, droghasználatot, másnaposságot szimuláló programok is részei a gyakorlatnak.

"Szó szerint kijózanítóak a hazai közúti baleseti statisztikák is. 2015-ben a hazai közutakon összesen 16 331 személysérüléses baleset történt, melyek 14%-át, 2277-et a 25 évesnél fiatalabb vezetők okozták.  Az ebbe a korosztályba tartozó személyek azonban nemcsak a balesetek okozói, számos esetben ők az áldozatok is. 2015-ben a közutakon 21 543 ember sérült meg vagy vesztette életét, akik közül 5338 fő, azaz 25% szintén 25 évnél fiatalabb volt. Szomorúan látjuk, hogy a fiatalok meggondolatlansága milyen veszélyt jelent nemcsak saját életük, de a közlekedésben részt vevő többi szereplő számára is. Üdvözöljük tehát ezt a kezdeményezést, és szakmai támogatást biztosítunk a Ford Driving Skills for Life képzéssorozathoz." - mondta Kiss Csaba, rendőr alezredes az ORFK-OBB képviseletében.

A képzés során a szervezők kiemelt figyelmet szentelnek az ún. másnapos vezetés témájának is, ami a részegséghez közeli mértékben befolyásolja a volán mögötti teljesítményt. Fontos szerep jut továbbá a vezetés közbeni közösségi médiahasználatból és a telefonálási szokásokból adódó veszélyek csökkentésének is. A Ford kutatása szerint a 18-24 éves korcsoportba tartozó autóvezetők 13 százaléka ül autóba egy-egy buli után, 43 százaléka SMS-ezik, 36 százalékuk telefonál, 11 százalékuk mobilon néz videókat vagy szelfizik vezetés közben.

„Az európai fiatalok halálozási okai között az első helyen szerepel az autóbaleset, ezért kiemelten fontos, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkezők minden segítséget megkapjanak ahhoz, hogy mielőbb gyakorlott autóvezetőkké váljanak. A tréning programját egy nemzetközi szakértőcsapattal közösen állítottuk össze, természetesen a magyar hatóságok bevonása mellett, így a hazai valóságra szabtuk az elméleti, a gyakorlati, illetve a demonstrációs részeket is. A képzés során a számítógépes játékok, és a virtuális valóság is a segítségünkre lesz, a drogok és az alkohol hatásaival, illetve a megváltozott útviszonyok és extrém időjárás által okozott veszélyek szimulálásával zajlik majd az izgalmas felkészülés" - mondta Albert Péter vezetéstechnikai szakértő, a DSFL program vezető trénere.


Mérföldkő az elektromos mobilitás felé vezető úton

Audi e-tron Sportback tanulmányautó (Ingolstadt/Sanghaj/Budapest, 2017. április 25.) Dizájntanulmány, műszaki kísérleti jármű, egy sokoldalú koncepciómodellel érkezett az Audi a tavaszi Sanghaji Autószalonra.  >     >   > 


 

 KRESZ értelmezési dilemmáink!

Januárban az átlagosnál is több visszajelzés érkezett a TANULÓVEZETŐ 2016/5-ös, Ellenőrizze Tudását! c. rovatunkhoz, melyben a KRESZ kérdések szerzője most Virágh Sándor. Sikerült neki felizgatni néhány Olvasót, akik alaposabban átgondolták pl. a 7 sz. tesztkérdést, amiben a Megállni Tilos és a Várakozni Tilos jelzőtáblák hatálya, annak pontos értelmezése adta fel a leckét. A kérdéshez több szóbeli megjegyzést és leveleket is kaptam a szerkesztőségbe, mindegyik okos, átgondolt érvelés, szívesen teszem őket közzé. 
Elolvasva ezeket, továbbra is megmaradnak azonban a régi dilemmáink. Ha pedig valami módszertani tanulságot szeretnék levonni, megint csak azt mondhatom: ilyen a mi KRESZ-ünk! (szerk.)

Elsőként tehát jön Virágh Sándor szóbanforgó, vitatott tesztkérdése, amire most rögtön megadja a Helyes választ is, - majd sorban következnek a hozzászólások.

7.     Az adott helyen és időben (1846) szabálysértés-e, ha a járművezető öt percre megállítja autóját?

a) Igen.

b) Nem.

Helyes az "A" válasz. A megállási tilalmat 8 és 18 óra között a helyi forgalomszervezők felfüggesztették a "Várakozni tilos" és az alatta lévő - időszakot megjelölő - kiegészítő táblával. Autósunk nem a fenti időszakban, hanem 18 óra 46 perckor állította meg járművét, és ezzel szabálysértést követett el. Nem vette figyelembe, hogy a táblakombináció jelzése 18 és 8 óra között már nem érvényes, így a továbbiakban megint a "Megállni tilos" táblával jelzett tilalom van érvényben.

 Szilágyi Józsefné - Szeged

Szerintem a kérdés úgy jó, ahogy van. A várakozni tilos tábla csak addig él, amíg a kiegészítő táblán feltüntetett idő fennáll, utána csak a megállni tilos tábla van hatályban. Tehát a rendőr jogosan büntet. Mindezt KRESZ-t oktató kolléganőmmel is megvitattam, egyetértünk.
Persze én még úgy tanultam, hogy a megállni tilos tábla hatályát feloldja egy ellenkező értelmű vagy kevésbé korlátozó tábla - amíg az időkorlát szerint hatályban van a várakozni tilos tábla.Hódosi Sándor - Szombathely

Szerintem a Virágh Sándor által jegyzett teszt 7-es kérdésére egyértelműen az „a” válasz helyes. A kérdés kicsit balladai homálya árnyalja, az „a”  választ, mert nincs pontosan megfogalmazva ”ha a járművezető öt percre megállítja autóját”, pl. milyen célból? stb…Ha a megállni tilos jelzőtáblát nézzük, annak a hatálya az útkereszteződésig tart 1/1975 (II.5)KPM-BM Együttes Rendelet 15§ (2) és figyelembe kell venni a b) pont előírásait is. A b) pont kiterjesztését befolyásolja a (4) bekezdés.
Szerény tudásom szerint a kiegészítő tábla: a közlekedők számára többletinformációt adó olyan jelzőtábla, amely az alaptábla alá helyezve, annak hatályát kiterjeszti vagy szűkíti, jelentését értelmezi vagy távolságot jelez.
Ennek értelmében a várakozni tilos jelzőtábla hatálya 8-18-ig tart, eszerint 18-08 között megállási tilalom van a következő útkereszteződésig. Simonyák Zoltán – Budapest

Ne vegyétek úgy, hogy észosztásba kezdtem, de én is szeretném a véleményem kifejteni. Adott egy utca, ahol kihelyezték a megállni tilos táblát, kereszteződés nincs, majd x méter után kitették a várakozni tilos táblát időkorlátozással. Kérdés, hogy az időkorlátozáson túl megállhatunk-e a várakozni tilos táblánál, vagy nem? Nekem is rövid a válaszom: nem. A megállni tilos tábla után tilos a megállás, kivéve forgalmi vagy műszaki ok (15 § 1) bekezdés), ugyanakkor a megállni tilos tábla tilalmát az ellenkező értelmű jelzőtábla feloldja 15 § 2. bekezdés b) pont, ami ebben az esetben a várakozni tilos tábla az időkorlátozással. Tehát ki és beszállhatunk, fel és lerakodhatunk, 5 percig egyhelyben tartózkodhatunk. Talán azért csinálták ide a táblakombinációt, hogy valamelyik közintézmény előtt - időkorláton belül - hozzák, vigyék ide az embereket, ha azonban az időkorlát lejár, a várakozni tilos tábla hatályát veszti és kiterjed a megállni tilos tábla hatálya. 
Vegyétek úgy, hogy ez egy vélemény, részemről azonban van itt más, valami fontosabb, ami régóta kikívánkozik már belőlem! Miért kell nekünk a valóságban és a tesztlapon is, ilyen beteg helyzeteket alkotni?  Szerintem aki ezeket megteremti, az valahol ezt élvezi, aki pedig tanítja, az szenved tőle. Bátran kijelentem, általában az autósok többségét az ilyen mélységű KRESZ nem is érdekli. Lám Ferenc – Miskolc

Én a 7. kérdésében vázolt helyzethez nagyon hasonló, de megtörtént esemény ismertetésével csatlakozom az értelmezési vitához:
A Miskolci Önkormányzati Rendészet azért szabott ki bírságot, mert az ismerősöm által üzemeltetett személygépkocsi a rendészet álláspontja szerint megszegte a táblával jelzett „megállási” tilalmat. Az általuk szabálytalannak minősített esetről készített fotókat megtekintve, vitattuk a szabálytalanság tényét és a bírság kiszabásának jogszerűségét, ezért az ügy immár a szabálysértési hatóság jogkörébe került, ahonnan arról tájékoztatták ismerősömet, hogy az Önkormányzati Rendészet feljelentése a „várakozási” tilalom megszegésére alapul. Tehát a helyzet megítélésének bizonytalansága már a feljelentő minősítéseiben is megmutatkozik. Az értesítést követően ismerősömmel egyeztetve az alábbi érveléssel próbáltuk álláspontunkat alátámasztani:
-Az adott útszakasz elején kihelyezett „megállni tilos”jelzőtábla, a megállást és a várakozást tiltja.( 1/1975.KPM-BM r. 15.§ 1. bek. a) pont )
-Az említett tábla hatálya a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződésig tart, kivéve ha ellenkező értelmű tábla a tilalmat előbb feloldja. 
(1/1975.KPM-BM r. 15.§ 2. bek. b) pont )
-Miután a „megállni tilos” jelzőtáblát követően kihelyezésre került egy „várakozni tilos” jelzőtábla is, amely a megállást már megengedi, ezért a megállást tiltó tábla hatálya csak eddig lehet érvényes. (1/1975.KPM-BM r. 15.§ 1. bek. b) pont )
-Tekintve, hogy a „várakozni tilos” jelzőtáblához időtartamot meghatározó kiegészítő táblát is elhelyeztek, ezért a tábla, várakozásra vonatkozó tilalma csak a megjelölt időszakon belül hatályos, miközben a megállás az időszaktól függetlenül, a várakozás pedig az időszakon kívül megengedett. ( 1/1975.KPM-BM r. 15.§ 4. bek. )
-Mivel az említett gépjármű a „várakozni tilos” tábla után a kiegészítő táblán megjelölt időszakon kívül tartózkodott a helyszínen (lásd: a bírságolás időpontja), ezért sem a megállásra, sem pedig a várakozásra vonatkozó szabályokat nem sértette meg.

A fentiek alapján kértük az eljáró hatóságtól, hogy a feljelentő által megfogalmazott szabálysértés tényállásának hiánya miatt, az eljárást - az ismeretlen személy vétlenségének kimondásával - lezárni szíveskedjenek. Az eljárás jelenleg is folyamatban van, és én optimistán ítélem meg a végkimenetelét, a leírtakon túl azért is mert;

1. Ha a forgalom szabályozása hatósági feladat, akkor alapelvárás az eljáró hatósággal szemben, hogy a szabályozási szándékát szabályos és egyértelmű jelzésekkel hozza az érintettek tudomására. 
A jelzés egyértelműségével kapcsolatban azt érzékeltem, hogy már a feljelentő sem tudta eldönteni, hogy az „elkövető” a megállásra vagy a várakozásra vonatkozó szabályokat sértette meg. Figyelembe véve továbbá, hogy a szabályok avatott ismerői között is megosztottak a vélemények, úgy ítélem meg, hogy a szabályozást kialakító hatóság, az egyértelműség igényének nem felelt meg, e tekintetben hibázott illetve nem kellő körültekintéssel járt el, hiszen a megfelelő jelzések használatával akár több lehetőség is lett volna a pontos tájékoztatásra. 
2. A megfelelő szabályozástól elvárt és az előbbiekben már taglalt tulajdonságok mellett, szerintem a szabályozás életszerűsége is fontos kritérium. E tekintetben – kissé elvonatkoztatva a konkrét helyszíntől – elképzelek egy olyan közlekedési helyzetet, amikor egy hosszú útszakaszon megforduló gépkocsivezető, aki egy hasonló kiegészítő táblával ellátott „várakozni tilos” táblával találkozik a manővert követően, majd annak jelzését figyelembe véve leparkol abban a hitben, hogy a tábla hatályán kívüli időszakban és/vagy területen már szabályosan várakozik. Kifejezetten életszerűtlennek tartom ezzel a vezetővel szemben olyan elvárást támasztani, hogy a parkolást követően végezzen akár nagy területre is kiterjedő „felderítő tevékenységet” annak megállapítása érdekében, hogy egy korábban elhelyezett „megállni tilos” tábla miatt nem minősül e, már a tájékozódás ideje alatt is szabálysértőnek.
3. Ha a szabályozást kialakító hatóság nem kellő alapossággal vagy hibásan végzett tevékenysége miatt alakult ki a kétséges helyzet, akkor ezért megítélésem szerint etikátlan és jogszerűtlen azokat az állampolgárokat büntetni, akik jó szándékúan bár, de nem biztos, hogy a vitatható szabályozást kialakítók, tervezett elképzeléseinek megfelelően jártak el.
Az itt leírtak alapján tehát az a véleményem, hogy a különböző szabályértelmezésekre lehetőséget adó forgalomszervezési hiányosságok kijavítására, a szabályozási célt egyértelműen meghatározó és a helyes következtetésekhez szükséges információkat egy helyen biztosító jelzések kihelyezése a helyes eljárás.
Remélve, hogy nekem is sikerült az adott helyzetre vonatkozó véleményemet érthetően kifejteni, érdeklődéssel figyelem a hozzászóló kollégák véleményét, akár a most megosztott esettel kapcsolatban is. 
A megkezdett eljárás végeredményéről természetesen tájékoztatni fogom a Tanulóvezető szerkesztőségét.Pető Attila - Budapest

A megállni tilos és várakozni tilos tábla hatályával kapcsolatban a KRESZ ezt rögzíti: A jelzőtáblák hatálya a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződésig tart, kivéve, ha ellenkező értelmű jelzőtábla a tilalmat előbb feloldja. Sajnos a magyar KRESZ-ből nagyon hiányzik egy megállási tilalom vége tábla, amely egyébként nem ismeretlen Európában. Itthon ezt úgy oldják meg több helyen is, hogy a megállni tilos tábla alatt elhelyezik az érvényességi távolságot.
Jogos viszont az a kérdés, hogy mit takar a szabályban említett ellenkező értelmű jelzőtábla meghatározás? A KRESZ sehol nem nyújt e fogalom definíciójával kapcsolatban segítséget. De a józan parasztész az diktálja, hogy a megállási tilalom ellentétje a megállni szabad lenne. Konkrétan ilyen jelzés sem szerepel a KRESZ-ben, de a kijelölt várakozóhely már kimeríti az ellenkező értelemről szóló megjegyzést.
Vagy mégsem?
Ugyanis a megállási és várakozási tilalmak – ahogy tanítjuk is – az úttestre érvényesek. A kijelölt várakozóhelyek pedig az úton, de az úttesten kívül helyezkednek el. Vajon akkor tényleg üti egymást a két jelzés?
Íme, egy kép, ahol nagyon jól lehet látni, miért jogos ez a kérdés:

 

Vajon a megállni tilos táblát feloldja a parkolóhely jelzés? A merőleges parkolók után az úttest jobb szélén meg szabad állni? A várakozóhelyen álló járművek előtt megállhatok-e az utas kiszállásának idejére?
Megannyi kérdés, amire nincs pontos válasz, pedig a logika szerint a kijelölt várakozóhely ellenkező értelmű jelzése a megállni tilosnak. Csak éppen a jelzések értelmének helye különböző. A kérdésben ráadásul nem egészen ellenkező értelmű, hanem ha pontos akarok lenni, akkor más értelmű jelzőtáblát látni. Hiszen a megállásnak nem fordítottja, nem ellenkező értelme a várakozás.
Ugyanakkor az útkezelő szándéka egyértelműnek látszik. A megállni tilos tábla után elhelyezett várakozási tilalom engedményt ad, hiszen ettől a ponttól kezdve, ha a várakozás tilos, akkor meg szabad állni. A várakozni tilos jelzés az időkorlát miatt a két időponton kívül viszont nem él. Olyan, mintha a jelzés nem is lenne ott. Ha pedig nincs ott, akkor a megállni tilos tábla érvényes, azaz a megállási tilalom is. 
Más kérdés, hogy a forgalomszervezési szabályban ez áll: „Megállási tilalom hatálya alól sem kiegészítő táblával, sem más módon kivétel nem adható.” Itt a várakozni tilos jelzés mégis ad.
Igazán korrekt akkor lenne a kérdés, ha a táblák elhelyezése így nézne ki:

Ez a felvetés azért is jogos, mert a jogszabályban szintén szerepel: „Az utak forgalmát úgy kell szabályozni (a forgalmi rendet úgy kell kialakítani), hogy a közlekedés résztvevői biztonságosan, gyorsan és zavartalanul közlekedhessenek.” 
Azaz nem szabad a vezetőket bizonytalan, vitatható helyzetbe kényszeríteni. Főleg igaz ez annak a tükrében, hogy még mi, oktatók is vitatkozunk ezen. Pataki Melinda - Tatabánya

Kétféle gondolatmenet

1. A „Megállni tilos” tábla – időszak megjelölés hiányában – 0-24 óráig tiltja a megállást és a várakozást a következő útkereszteződésig. Nincs rövidebb távolságot megjelölő (pl. 20 m) kiegészítő tábla, nem ellentétes értelmű jelzőtábla a „Megállni tilos” és a „Várakozni tilos” jelzőtábla, nincs nyilat mutató kiegészítő tábla, mely a korlátozás alá eső irányt mutatná. (Lásd KRESZ 15.§ (2)-ét.)
A várakozási tilalom alatti kiegészítő táblán lévő időszakban (8-18 óra) a várakozás tilos, a megállás nem. Azon kívül tilalom áll fenn. Azaz 18 óra előtt, de 8 után volna szabályos a megállás, azon kívül nem. A „Várakozni tilos” a kiegészítő táblával tehát bizonyos értelemben a megállási tilalmat lazítja. Jelen esetben a napközbeni időszakban, amikor jelentősebb a járműforgalom. ha eredetileg szükséges volt a „megállni tilos” tábla, akkor miért is kell szűkíteni a hatályát? Nem hogy ez jelentős(ebb)en akadályozná a forgalom folytonosságát? (Lásd 20/1984. (XII.21.) KM rendelet Melléklet IX. fejezet 35.1).
Előfordulhat, hogy a „Várakozni tilos”-sal megjelölt útszakaszon olyan intézmény van, melyhez rendszeresen sokan érkeznek, az ügyfélkör gyorsan cserélődik. Ebben az esetben felmentett járművek meghatározott körét feltüntető kiegészítő táblát kellene kihelyezni. (Lásd 20/1984. (XII.21.) KM rendelet Melléklet IX. fejezet 35.8).
De akkor térben meddig is tart a teszt ábrája szerinti „Várakozni tilos” tábla hatálya? Ugyanaddig, ameddig a „Megállni tilos” tábláé.
Ez a két tábla nem tekinthető ellentétes értelmű jelzésnek? Meg kellene pontosan, tételesen határozni, hogy mit tekintünk ellentétes értelmű jelzésnek; jogszabályban definiálni. „Várakozóhely” jelzőtábla (különböző járműveket feltüntető kiegészítő táblákkal)? „Várakozási övezet (zóna)”? – Tájékoztatást adó táblák. Hogy lehet egy tilalmi tábla és egy tájékoztatást adó tábla ellentétes értelmű? A tájékoztató tábla engedélyez? Pl. a „Várakozási övezet (zóna) esetében a várakozás megengedett vagy feltételekhez kötött. Vagy elég, ha nem tilt?

2. A „Megállni tilos” tábla – időszak megjelölés hiányában – 0-24 óráig tiltja a megállást és a várakozást a következő útkereszteződésig. Akkor miért írná fölül egy „Várakozni tilos”?
A mindennapok logikája szerint – úgymond józan paraszti ésszel – az volna a kézenfekvő, hogy a következő útszakaszon elhelyezett jelzőtábla (jelen esetben a „Várakozni tilos” úgymond felülírja az előző (most „Megállni tilos” hatályát, mondhatni megszünteti, hogy már nem az a „régi”, előző szabályozás van érvényben (mint a „Sebességkorlátozás” táblák egymás után). Ebben az esetben úgy kell gondolkozni, hogy a várakozási tilalom a kiegészítő tábla szerinti 8-18 óráig van hatályban, azon időn túl szabályos a várakozás. Mivel a megállást nem tiltja, ezért az 0-24 óráig volna szabályos.
Kérdés az, hogy mekkora távolságra van a „Megállni tilos” és a „Várakozni tilos” tábla, hiszen pár méterre általában nincs túl sok értelme tiltani a megállást; az hosszabb útszakaszon biztosítja a forgalom folytonosságát. (Egyéb szabályozásainkból kifolyólag széles skálán mozognak a megállási tilalmak: KRESZ 40.§ (5) bekezdése.)
Persze azt is pontosan tudom, hogy a közlekedési szabályozás logikája nem esik, nem eshet teljesen egybe a matematikai logikai szabályokkal, de annál jobb egy alkotott szabályrendszer, minél közelebb áll a természeteshez, az általános gondolkodásmódhoz, hiszen annál könnyebben tanulható, tanítható, magyarázható, értelmezhető, elfogadható – értelmileg és érzelmileg egyaránt - és alkalmazható, illetve annál inkább betartható.
Ez két, egymásnak ellentmondó érvelés. Melyikben van a logikai bukfenc és hol?
Kicsit arra emlékeztet, amikor a „Mindkét irányból behajtani tilos” tábla alatt elhelyezett kiegészítő táblán csak időintervallum, illetve másik esetben kivéve célforgalom és időintervallum található. Az elsőnél mindkét irányból tilos behajtani az intervallumban, a másiknál kivéve célforgalomban a megjelölt időszakban. (Ellentétesen működik.)
Vagy nem voltam elég körültekintő és valamilyen szabályozást figyelmen kívül hagytam? … Ez is előfordulhat.
És végül: Mi volt a jogalkotó szándéka az ilyen szabályozással? Tényleg nyakatekert a KRESZ-ünk. A szakemberek is vitáznak, érvelnek; nem egységes az álláspontjuk. Akkor mit várunk a felhasználó szintű közlekedőktől?

1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ)

Megállási és várakozási tilalmat jelző táblák

15. § (1) A járművek megállását vagy várakozását tiltó jelzőtáblák:

a) „Megállni tilos” (60. ábra); a tábla azt jelzi, hogy - a forgalmi vagy műszaki okból szükséges megállást kivéve - megállni, valamint várakozni tilos;

b) „Várakozni tilos” (61. ábra); a tábla azt jelzi, hogy várakozni tilos; a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő táblán levő felirat jelezheti, hogy a várakozási tilalom a járművek meghatározott körére nem terjed ki;

(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában említett jelzőtáblák hatálya a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződésig tart, kivéve

a) ha a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla ennél rövidebb távolságot jelöl meg,

b) ha ellenkező értelmű jelzőtábla a tilalmat előbb feloldja,

c) a (3) bekezdésben említett esetet.

(3) Az (1) bekezdésben említett jelzőtáblák alatt - a tábla síkjára merőlegesen - elhelyezett kiegészítő táblán nyíl jelezheti, hogy a tilalom hatálya a táblától kezdődően vagy a tábláig áll fenn (a nyíl iránya a korlátozás alá eső terület felé mutat, 62. ábra), illetőleg a tábla előtt és után egyaránt fennáll (63. ábra).

(4) Ha az (1) bekezdésben említett jelzőtáblák alatt elhelyezett kiegészítő tábla időszakot jelöl meg, a tilalom csak ebben az időszakban áll fenn.

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez

III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak

d) Megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg - ha a vezető a járműnél marad - egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás.

e) Várakozás: járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egyhelyben tartózkodás.

20/1984. (XII.21.) KM rendelet (Forgalomszervezési jogszabály)

V. fejezet: Közúti jelzések elhelyezése, karbantartása és ellenőrzése

11. § (3) Tilos

a) a KRESZ-ben, illetve a közúti jelzések szabványaiban nem említett közúti jelzések alkalmazása,

b) egymásnak ellentmondó közúti jelzések (közúti jelzőtábla és jelzőtábla, jelzőtábla és útburkolati jel, fényjelzőkészülék és jelzőtábla, vagy útburkolati jel és forgalomirányító fényjelzőkészülék fényjelzése) együttes alkalmazása.

Melléklet a 20/1984. (XII. 21.) KM rendelethez

Forgalomszabályozási műszaki szabályzat

IX. fejezet: Egyedi (helyi) forgalomszabályozás

35. Megállás, várakozás

35.1. Megállási, illetve várakozási tilalmat olyan helyen kell elrendelni, ahol a részben, vagy teljes egészében az úttesten megálló (várakozó) jármű a forgalomban jelentős fennakadást okozna. Megállási vagy várakozási tilalom elrendelésénél figyelmet kell fordítani a tilalom alá eső terület közelében lévő várakozási lehetőségekre. Megállási tilalom hatálya alól sem kiegészítő táblával, sem más módon kivétel nem adható.

35.2. Várakozási tilalom elrendelhető olyan helyen is, ahol az a rakodási tevékenység érdekében szükséges. A rakodóhelyek kijelölésénél törekedni kell arra, hogy a rakodási igények kiszolgálása összevontan egy, a lehetséges legrövidebb rakodóhellyel legyen megoldva. Rakodóhelyet nem szabad kijelölni olyan helyen, ahol jogszabály előírásából következően megállási tilalom van érvényben.

35.6. Ha a megállási, illetve a várakozási tilalom elrendelésének indoka csak bizonyos napokon, illetve napszakokban áll fenn, a tilalmat erre az időszakra kell korlátozni.

35.8. A várakozási tilalom hatálya alól felmentett járművek meghatározott körét feltüntető kiegészítő tábla

a) a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény hatálya alá tartozó szervek székhelye homlokzatának hosszában

b) a bíróságok, az Országos Bírósági Hivatal az igazságügyi szakértői intézmények, az ügyészségek, a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a rendvédelmi szervek (rendőrség, hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, büntetés-végrehajtási szervezet) országos, továbbá területi vagy helyi szervei, a diplomáciai testületek, a humán egészségügyi feladatokat ellátó szervezetek (kórházak, orvosi rendelőintézetek, mentőállomások, elsősegélynyújtó helyek), valamint a köztestületek tulajdonában álló, azok székhelyéül szolgáló épületeinél azok homlokzatának hosszában

c) a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonba tartozó vasúti pálya működtetését ellátó gazdasági társaság és a vasúti személyszállítási közszolgáltatást ellátó gazdasági társaság működtetésébe tartozó vagy használatában álló, Budapest közigazgatási határain belül található vasúti üzemi létesítményeinél, az épület homlokzatának hosszában, vagy az épületet magában foglaló ingatlan hosszában az azt határoló közúton helyezhető el, e szervek járműveinek a várakozási tilalom hatálya alóli mentesítése érdekében. A kiegészítő táblán egyértelművé kell tenni, ha a mentesítés kiterjed az ott dolgozók, vagy az oda ügyintézésre érkezők személygépkocsijára.


 

 A 2016-os továbbképzés után...

 Az oktatók visszatérő panasza, hogy az évenkénti szakoktatói továbbképzésen nem kapják meg azt a szükséges pluszt, ami bizony nagyon kellene munkájukhoz. Ami segítené őket abban, hogy pl. a türelmetlen, döntésképtelen tanulóik tanításában jobb eredményeket tudnának elérni. Sajnos, hogy a szakoktatói továbbképzés minden évben, ugyanarról szól. Nyomkodjunk rá a nyilakra és fizessük be a pénzt! A vizsga pedig már azért is felesleges, mert a KRESZ jogszabályok évente nem változnak, évről évre csak ugyanazt a tananyagot lehet számon kérni.

Miközben fiatal tanulóink jó részét manapság az jellemzi, hogy gyenge az állóképességük, a mozgáskoordinációjuk, sokszor fejletlen a térbeli látásuk, erős a digitális függőségük, amelyek megnehezítik az oktatást.

 

A régi szép időkben még voltak olyan előadó szakemberek, akik kiálltak az oktatók elé és szemtől-szembe merték vállalni az előadást, ami persze az akkori oktatói, tanulási problémákról és azok megoldásairól szólt. A továbbképzésben ma már nem találkozunk ilyen előadókkal csak azokkal a virtuális írásokkal, amelyekről nem is tudjuk kik írták és mekkora oktatói tapasztalat lehet mögöttük. 
Ezért is, én nagy örömmel olvasom itt a Tanulóvezetőben néhány nagyszerű kolléga írását pl. a „Z” generációs problémákról, a hozzá kapcsolódó oktatási lehetőségeikről. Rögtön fel is tettem magamnak a költői kérdést, hogy akik már évek óta engedélyt kapnak a szakoktatói továbbképzések szervezésére, vajon miért nem kérnek fel gyakorló szakembereket arra, hogy előadásokat tartsanak az említett témakörben?
Őszintén bevallom, én kigyűjtöttem a "Módszersarok" írásokból a legfontosabb elemeket, majd autósiskolámban megvitattuk ezeket az oktatókkal. Érdekes, izgalmas továbbképzést tartottunk magunknak. Szakmai beszélgetésünk haszna és eredménye, hogy készítettünk olyan feladatlapokat, leírásokat és képsorozatokat is, melyeket az oktatásban fel tudunk használni. Ezzel talán közelebb kerültünk a „digitális bennszülöttekhez”, és könnyebben tudjuk majd a helyes irányba terelni őket. Ezért külön is köszönetet mondanék, Simonyák Zoltán, Budai László András, Dallos Judit, Papp Endre, Pataki Melinda és (a legutóbb olvasott) Bollók Tünde oktatóknak, akik felismerték a módszertani problémát és foglalkoznak megoldási lehetőségeivel.

Varga József iskolavezető


Okos(ko)odunk, mi fiatal oktatók!

„Fogadom, hogy idén megtanulok vezetni!” Én pedig azt remélem, hogy az újévi fogadalmak között ez a mondat sok fiatal esetében valósággá is válik.  
De mit tehetek én, mit tehetünk mi, oktatók, hogy a tanfolyam, ez a „megtanulok vezetni” program a lehető legjobban sikerüljön neki?

 

Manapság már mindenünk okos: a telefonunk, az autónk, a televíziónk, az óránk, a hűtőszekrényünk és már az egész lakásunk. 
Ahogyan a tanulók is okosak. És ha szeretnénk velük lépést tartani, meg kell tanulnunk nekünk is okos világban, okos eszközökkel oktatni. Ma már nem biztos, hogy működik az évekkel ezelőtt megszerkesztett diasorozat. Nemhogy unalmas a tanulók számára, így méginkább egy kötelező valaminek tűnik, amit persze meg kell tanulni! A legtöbb vezetői engedélyt szerezni vágyó tanuló ma az iskolapadból kerül ki, itt az autósiskolában valami mást, valami érdekeset kellene mutatnunk. Az lenne a jó, ha az autósiskola, a jogosítvány megszerzése, a vezetni tanulás egy szeretném kategória lenne számukra.
Szerintem lehet is, ha okosan csináljuk!
Ma már számos eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy mind az elméleti, mind a gyakorlati órák kellőképpen felkeltsék tanulóink figyelmét, aktuálisak legyenek, és így próbáljuk az érdeklődést felkelteni. Én például autós kamerát használok, de a telefonommal is sokszor készítek videókat forgalmi gyakorlás közben. Aztán ezeket összevágva, megszerkesztve elküldöm tanulómnak.

A tanulók legtöbbször a lakóhelyükhöz, vagy munkahelyükhöz közeli autósiskolát választanak. Ennek óriási előnye, hogy van már helyismeretük, és mindig van olyan kereszteződés, olyan forgalmi helyzet, amit érdemes átbeszélni. Akár az elméleti, akár a gyakorlati órán lehet szorgalmi feladat, hogy a tanuló hozza a számára érdekesnek vélt szituációt, kereszteződést, amit a következő tanórán megbeszélünk, vagy később be is járjuk ezeket a helyeket. Szerintem sokkal inkább megragad számára a helyes közlekedési magatartás, ha ő hozza fel példának, nem pedig oktatója sorolja fel azokat. Sőt, jobban felfigyel majd többi közlekedési szituációra is, amivel még nagyobb tapasztalatot tud gyűjteni.

Ma egyre több autósiskola használ közösségi oldalakat, tesznek közzé képeket, videókat, tanfolyammal kapcsolatos információkat, aktualitásokat. Ezek beépítése az órai anyagokba ugyancsak sokat segít. A tanulók inkább felkeresnek ma egy honlapot, egy közösségi oldalt, minthogy könyvet, jegyzetet vegyenek elő. 
Az okos világ egyik velejárója, hogy mindenki mindig rohan. Kell azonban időt szánni az órán tanultak összefoglalására, a levezetésre is. 
Hol tartunk, mit tanultunk aznap, milyen feladatok várnak még ránk?
Én Excel munkafüzetben vezetek egy saját naplót, ebben a tanrendben összeszedtem a kötelező és a legfontosabb feladatokat, melyeket bármikor lehet bővíteni. Mindegyiknek van sorszáma, először piros színnel jelennek meg. Az óra végén beírom a feladathoz tartozó számot, amiket tanultunk aznap, így a feladat színe átváltozik zöldre. A több alkalommal végzett feladatok egy külön oszlopban jelennek meg, olyan számmal, ahányszor azt gyakoroltuk. Mobilon, vagy táblagépen is vezethető az Excel, óra végén rögtön meg lehet osztani a tanulóval. Már a feladatok átnézésével is jobban rögzülnek az addig tanult anyagok.

Szerintem fontos okosan kezelni a tanulókat, megérteni az ő nyelvüket, használni az általuk is kedvelt eszközöket. A példákon kívül persze számos program, alkalmazás létezik még, mint az okos naptár, az animációs programok, rajszerkesztők, vagy akár egy videó megosztó, ahonnan bármikor előkereshetünk a témához kapcsolódó kisfilmeket.
És persze nekem mindig jöhet, mindig szívesen veszem, ha valami új okosságot hallok az okos tanulómtól.

 

Bollók Tünde 


 

KÖLTSÉGTÉRÍTÉS

Tizenkét éve nem változott az oktatójárművek üzemeltetési költségtérítése!

A Járművezető-szakoktatók és Képzőszervek Országos Egyesülete, egyeztetve a Magyar Autósiskolák Szövetségével, kormányrendelet módosítására tett javaslatot. 
A gyakorlati oktatás működésének alapját érintő, oktatójárművek költségtérítéséről szóló (311/2004 (XI.13) kormányrendelet módosítása érdekében még tavaly ősszel levelet küldtek a Miniszterelnöki hivatalt vezető miniszternek, majd az innen kapott támogató véleménnyel már az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárához fordultak. Közben az érdekképviselet - az elmúlt 12 évet figyelembe véve - elkészített egy KSH adatokon alapuló táblázatos kimutatást az üzemeltetési árindexváltozásokról. Adóhivatali (NAV) véleményt is kértek, és kaptak, melyet csatoltak a kormányrendeletet módosító indítványhoz. 
A kimutatásban indokolták a rendeletmódosítás jogosságát, hogy a gépjárművezető-képzés speciális, költséges oktatási eszközöket igénylő szakmai tevékenység. Azt is kifejtették, hogy az oktatásban használt jármű igénybevétele többszöröse a normál használatú gépjármű igénybe vételének, ami döntő módon a gépjármű üzemeltetési költségeiben (üzemeltetés, karbantartás, javítás, stb.) mérhető. Az üzemanyag változást a kormányrendelet az 1997-es módosításától havonta képes követni!
Végül azt is megfogalmazták (figyelembe véve a NAV véleményt és az elmúlt 12 évet), hogy ma az oktatójárművek 75-80-os üzemeltetési költség emelése lenne indokolt, ami megalapozott szakmai igény. 
Az elküldött kérelmet mellékleteivel együtt az NFM Államtitkársága befogadta, várjuk a rendeletmódosítás megindítását – tájékoztatott erről Németh György a JASZKOE országos szakmai érdekképviselet elnöke.FOCI HÍREK:    

Jobb -1 Kupa  Balmazújvárosban

   

Február 4-én először rendezték meg a Budapesti és Hajdú-Bihar megyei szakoktatók egynapos teremfoci tornáját. Jó foci, nagy győzelmek, lelkes közönség, új ismerősök a szakmában, feledhetetlen baráti találkozó! 
Na és a hat legjobb csapat: 1. Koroknai (Balmazújváros) 2.Virágpiac (Bp.) 3. Kebelbarát (Debrecen) 4. Duna Plaza (Angyalföld) 5. Mogyi pálya (Bp.) Írottkő tanpálya (Bp.) 


 

 


Kemenczei Zsolt képes, filmes összeállítása:

 

 

 Foci film:

 https://www.youtube.com/watch?v=5aIsdpklMeo 

LEVÉL A MÓDOSÍTOTT 24-ES RENDELET KAPCSÁN

Kedves Kollégák!

A 24/2005.(IV.21.) GKM rendelet módosításával kapcsolatban én a következő gondolatokat osztom meg. Ha régebben jogszabály változás történt az érdekvédelmi szervezeteket is bevonták ebbe, így készítették azt elő. Ennek hiányában most kérdések merültek fel bennünk, azt sem tudjuk a jogalkotó mire is gondolt.

Pl.a jelölt a sikeres vizsgák letétele után három nap elteltével - vizsgaigazolás felvétele nélkül – már mehet a kormányablakhoz a vezetői engedély ügyében. Mindez helyes abban az értelemben, hogy kevesebb procedúrával jut a vezetői engedélyéhez. Ugyanakkor a jogalkotó meghatározta, hogy a vöröskeresztes igazolását ott mutassa be. Kérdés, hogy beiskolázáskor az orvosi alkalmassági másolat készítése és annak hitelesítése az autósiskoláknál marad feladatként? Akkor mi változott? Most nem a végzettséget másoljuk és hitelesítjük, hanem az orvosi alkalmasságit?

Másik észrevételünk. A sikertelen forgalmi vizsga esetén a gépkocsit tovább vezetve a vizsgabiztost elvisszük a következő vizsga kiindulási helyére. Ez kinek a költsége lesz? Ha tovább vezet, akkor a vizsgabiztos jelenlétében oktatás folyik? Milyen távolságokra gondoltak? (városon belül, megyén belül?) Az is érdekes, hogy a „T” kategóriás sikertelen forgalmi vizsga esetén a vizsgabiztos vezeti a járművet a következő vizsga kiinduló helyére. Szentlőrincen sikertelen forgalmi vizsga után vagyunk a traktorral, a vizsgabiztos vezet, bejön Pécsre (kb.20 km) a következő vizsga kiindulási helyére. Kinek az engedélyével fogja vezetni a traktort? Kinek a költsége? Hogy jut vissza a traktor az adott autósiskolához?

A Baranya Megyei Kormányhivatal - nagyon helyesen és a szakma érdekében – már összehívta az oktatókat a változásokkal kapcsolatosan, hasznos volt ez a párbeszéd. A hallgató végzettségét igazoló eredeti okmány bemutatásával kapcsolatban a következő megoldást találtuk jónak a jogszabályokon belül: ha a jelölt az első vizsgájára nem mutatja be az eredeti végzettség igazolását és sikeres elméleti vizsgát tesz, akkor a vezetési kartont addig nem hitelesítik, amíg azt be nem mutatja. A képzőszervek egyetértésével ez Baranyában jó megoldásnak tűnik.

Ami pedig teljességgel érthetetlen a rendeletmódosításban. A gyakorlati oktatót, aki a rutinpályán gyakorolja a járműkezelést, és ha menetközben úgy ítéli meg, hogy tanulója már alkalmas a két bója közé egyedül beállásra is (amivel növelné önbizalmát, önállóságát is), azt az oktatót szankciókkal fenyegetik. Ez szinte felfoghatatlan, szakmailag alá nem támasztott rendelkezés. 
Az utóbbi években annyi papír munkát, plusz feladatot tettek már az autósiskolák és az oktatók nyakába, és még ez is? Szankció, büntetés egy jól bevált tanpályás módszer alkalmazásáért?

És ha már a jogszabályt módosította a jogalkotó, akkor miért nem vette figyelembe azt a kérést, amit a járművezető-képző szakma érdekképviseletei már nagyon régen szorgalmaznak. Azt, hogy a „C” „CE” „D” kategóriák esetében útdíj mentes legyen az oktatás. Sem a fővárosból, sem a megyeszékhelyekről nem tudunk útdíj fizetése nélkül kimenni, akár oktatunk, akár vizsgáztatunk. Ez pedig az amúgy is drága képzési költségeinket terheli, már az amortizációról is lemondva képezzük a nagyjárműves tanulókat. Szabad-e ennyi plusz anyagi terhet ránk tenni? 
Az útdíj mentesség az nagyon fontos lenne az oktatásban, vizsgáztatásban. 
Ezt pedig nemcsak mi kérjük, mások is megfogalmazták már ezerszer. Párbeszéd kellene a szakma és a hatóság között.

 

Jovánovics János
MATOSZ elnök 

Instrukciók új vizsgabiztosoknak,

akik most léptek munkába...


- Ne felejtsd, Te is oktattál!

- Mindig a vizsgabiztosnak kell hangolódni a jelöltre, és nem fordítva!

- A lojalitást fentről kérik, de a szolgálat, a méltányosság azoknak jár, akikért vagyunk, akikből élünk!

- Te is tévedhetsz! Lehetsz ugyan nagyszerű, okos vizsgabiztos, de tökéletes soha!

- A gyakorlati vizsga hivatalos esemény, ahol Te vendég vagy az oktató tanulókocsijában!

- Illik megkérdezni. Én, a vizsgabiztos, résnyire megnyitnám a hátsó ablakot. Szabad-e?

- Ennek a munkának is alapja a nyugodt, kiegyensúlyozott magánélet.

- Lehet egyéni stílusod, de azt a szabályokon belül alakítsd ki!

- Azt se feledd: a sablon nem mindenkire jó! Tekintsd az embert!

- A vizsgabiztos naponta elindul vizsgáztatni. Nem pedig buktatni!

- A vizsga ünnep a jelölt számára. Akkor a vizsgabiztosnak is legyen az!

- A vizsgabiztosi szakértelem igazi mércéje: hogyan lehet a legtöbbet kihozni a megszeppent jelöltből?

- Kötelező vizsgabiztosi kompetenciák: járművezetési gyakorlat, oktatási gyakorlat, hozzá a tisztesség, a türelem, az intelligencia, a jó modor.

Megvan-e minden?

 (TANULÓVEZETŐ szerk.)


 

Állj Be Közénk!

A tanpályák, az alapok kellenek, a műanyag-láncos bóják közé parkolások nagyon fontosak, de később megváltozik a helyzet. A tanulóvezető, ha a bójához vagy lánchoz is ér, nem érzi úgy a veszélyt, nincs a beállásoknak valódi tétje. Én Százhalombattán a Budiás Autós-Motoros Iskola tanpályáján oktatok, ahol lehetőségünk van arra, hogy a bójás beállások után „valódi” autók között is gyakorolhassuk a parkolásokat. Tehát még a tanpálya ingerszegény környezetében, valódi autók között. Egyébként a „valódi” autók forgalomból kivont, rendszámnélküli járművek. Lényeges az, hogy a tanulók nyugodt körülmények között találkoznak először a két kocsi közé beállásokkal. Így már az utcán, a forgalmas parkolóban is könnyebben boldogulunk, csak arra kell koncentrálni, hogy jó-e, a kiválasztott hely, és hogy milyen szempontok érvényesüljenek. Tanulóimnak is tetszik, Sztehárszki Dávid: én úgy érzem ez nagy segítség, mert már a tanpályán is igazi autók közé parkolhatok, nem azon idegeskedem, hogy hamar engedjem a többi autóst, hanem koncentrálhatok. Kukuts Renáta: a párhuzamos parkolásban nekem sokat számít az, hogy nem a bóják tetejét látom, hanem a mögöttes autót, a lámpákat is!

Nekem, az oktatónak is bevált, magam is úgy látom, így kevésbé zavarjuk a városi parkolóhelyek forgalmát, még időt is nyerünk vele. Ez lenne tehát a lényege, a Budiás autósiskola parkolási szlogenjének. ÁLLJ BE KÖZÉNK!

Balog István szakoktató

 

Tovább >>