Köszöntjük HONLAPUNKON !

Szorongatom a kormánykreket... 
  HÍREK-KÉPEK - szakmai írások


 A régi ATI képeskönyv - III. rész 


 

A régi ATI képeskönyv - IV. rész..


 


 

 

 

Magyarországi forgalomba helyezések:

          B  C  E  D  A   - 2024 első félév


 

 Mi az oka a sikertelenségnek?

 


 

 FRISSÜLT  JOGSZABÁLYFIGYELŐ rovatunk!


 VÁLTOZÁSOK! KÖZLEKEDÉSI TÖRVÉNY,
  
 NEMZETI KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY

 SZAKKÉPZÉSI TÖRVÉNY 


 Foci:  SZAKOKTATÓK  JOBB 1 KUPA eredményei

  

 Szakoktatók versenye Komárom-Esztergom vármegyében 

 


 

 AVOSZ hírek, további fejlemények...

  


 MIT VÁRUNK EGY ÚJ

 KRESZ JOGSZABÁLYTÓL?

 


 B-ről az A1-re...


 

Közlekedési szabályainkról és tanításukról – 1.

 

Közlekedési szabályainkról és tanításukról - 2.

Közlekedési szabályainkról és tanításukról - 3.

Közlekedési szabályainkról és tanításukról - 4.

 


 Az EU-ban működő e-segélyhívó rendszer


 Én büszke vagyok rá!

 


 Német Közlekedésbiztonsági program,
 a Vision Zero 2030-ig

  

 kvar kökény rendszer az oktatásban (Radics Miklós)
 SZERKESZTŐI  M O Z A I K  

 Puskás Tibor levele a Németországi Sankt Augustinból…

 Kedves Főszerkesztő úr, Balogh Zoltán vizsgabiztos Úr!

Puskás Tibor vagyok, azért bátorkodom írni, mert a szakoktatói vizsgámon Te voltál a vizsgabiztosom. Jól emlékszem rád, még a szakdolgozatomat is megjelentetted az akkori Autóvezető újságban: Alkohol szerepe a közlekedésben, - amire én nagyon büszke voltam. Egyébként a szakoktatóit még 1989-ben a Dagály utcai MHSZ-nél végeztem, Pinczés András Tanár úr osztályában. Én 20 évet oktattam Magyarországon, 14 éve Németországban élek, 10 éve nyitottam meg Bonn mellett, Sankt Augustinban (GPS Fahrschule) autósiskolámat. Ez egy családi vállalkozás fiam Dominikkal, aki szintén oktató és

 

 Krisztina feleségemmel, aki az irodai munkát végzi. Bonn környékén a legjobbak között emlegetnek bennünket, Google értékelésünk a tanulók részéről nagyon jó. Ezt a jó hírnevet őrizve, most magyar oktatóval erősítenénk a csapatot, aki elméleti-gyakorlati szakos képesítéssel rendelkezik, és akinek legalább két éves gyakorlata van. Itt alkalmazotti viszonyban kellene dolgozni, tehát az oktató autót én biztosítom. Természetesen vannak feltételek:  BE kat. jogsi, a C1 nyelvvizsga és az erkölcsi bizonyítvány. Korábban is érdeklődtek már Magyarországról, de a nyelvtudás hiánya miatt sajnos mindig meghiúsult a terv. A magyar szakoktatói bizonyítvány németországi honosításában tudok segíteni. Hyundai i30-as és Hyundai Tucson autókkal oktatunk (váltós és automata). Itt egyre több az igény a B 197-es jogsira, ami azt jelenti minimum 10 óra a váltós kocsival oktatás, a többi óra automatával, a vizsga szintén automatával, - ami nagy megkönnyebbülés a tanulóknak, de az oktatóknak is. Az órák 45 percesek, a fizetésről a komoly érdeklődőnek pontos tájékoztatást adok. Itt három évenként van szakoktatói továbbképzés, ennek költségeit is én fizetem.

Tisztelt Főszerkesztő úr!

Örülök, hogy megtaláltam a neten Tanulóvezető szaklapod, szívesen tájékozódom oldalain, mert kíváncsi vagyok az otthoni eseményekre is. Nagy szeretettel köszöntöm magyar oktató kollegáimat és persze az autósiskola tulajdonosokat is. A barátság jegyében küldöm elérhetőségeim:   tiborpuskas@yahoo.de >   < www.fahrschule-gps.de  melyek által többet is megtudhattok rólunk. Mindenben tudok segíteni.


 Kerekes Sanyi bácsi befejezte!

 

Ötvenhárom éve, 1970-ben kezdtem a Dankó utca 15. ATI Tangarázsban. Akkor még kéziszivattyús benzinkút volt a bejárati kapuban és mellette a falon bélyegző óra. Boda Tibor volt a főnök, Szikora Gyuri bácsi helyettes, Szekeres Mihály műszakis, Szőllősi Lajos garázsmester, - te jó ég, micsoda nevek! Akkor két műszakban is dolgoztunk, este tízkor százan is érkeztünk az éjszakai garázs elé, préseltük befelé a Skodákat, hogy még elérjük az utolsó buszt, - én pl. Újpestre igyekeztem.
Nyolcvanhat vagyok. Tavaly elírtam egy számot a vezetési kartonon, rendesen kijavítottam, de csalónak bélyegeztek. Máig sem értem. Napi négy órát még bírtam oktatni. Húsz éves a Suzukim, az is bírta. De ha manapság csak szépen oktatni kellene...
A digitális kattintgatást már nem bírom. Elegem van.


 TANULÓKALAUZ: Pataki Melindát régóta ismerjük, ő Tatabányai hölgyoktató. Jobbára Kozicz János autósiskolájában dolgozik. Egy ideig én is dolgoztam vele, még pesten a Közlekedési Főfelügyelet Baross utcai székházában. Mindig megbízható, szorgalmas munkatárs volt, azt is tudom róla, hogy a tanulókocsiban is nagyszerű, következetes tanár. Ráadásul írni is jól tud, itt a Tanulóvezetőben is számtalan cikk, tanulókosi-teszt szerzője, naprakész figyeli a jogszabályokat

 

Három részben megírta Tanulókalauz könyvét, jobbnál-jobb tanítási módszereket tett közkinccsé. És ami még ennél is több! 2023-ban is elindult a Komárom Esztergom megyei szakoktatók-vizsgabiztosok ügyességi vetélkedőjén. A legjobb három között végzett, a győzteseknek kijáró aranyserleget kapta. Hogyan is tudnánk ezt elhallgatni.
Pataki Melinda dicséretes szakmai munkája csillagos ötös! 


Az e-learning 
miatt kiürülnek már az autósiskolák tantermei. Nem így a hatvani Rutin iskolában, ahol telt ház van.

 

Garamszegi a tanár. Dicsérő leveleket kap régi tanulóvezetőitől is: 
Orbán Anna Lili:  „Amikor én ide jártam, nagyon jó hangulatban teltek az órák. Ha látta, hogy fáradunk, humorral próbálkozott, és rendszerint be is jött neki. Na és a gyakorlat. Nekem lehetőséget adott arra, hogy más tanulóhoz is beüljek, így nagyon sokat tanultam, - mert mindig érhetően magyarázott. Nem sürgetett, hagyta a saját tempómat, ha valamit elhibáztam, nyomban megbeszéltük. Én a tanácsait megfogadva vezetek a mai napig!” 
Sinkovitz Péter Attila: „Nekem ő példakép, most is része mindennapjaimnak. A tőle tanult életfilozófia rengeteg tudást, új szemléletmódot adott. Középiskolai tanárként az óta is alkalmazom a mindennapokban és tovább is adom, azok is élvezhessék, akik őt nem is ismerik. Sokszor ismételt mondása: azzal, hogy tanultok autót vezetni, a kilincset is másképpen fogjátok lenyomni. Milyen igaza volt!” 


 la.budai

Budai László András, interneten la.budai, régi, nagy tapasztalattal rendelkező gyakorlati oktató Budapesten. Keresik őt a hallássérült, siket tanulóvezetők is, módszertani találékonysága páratlan.

 

Tavaly szerettük volna egy érdekes szakmai anyagát közölni, de technikai hiányosságaink miatt nem sikerült. Ezt a szerkesztői hibát már csak idén tudjuk pótolni módszersarok rovatunkban. Tervezzük tehát la.budai tanulóvezetőjének sikertörténetét: Hunor vezetni tanul.


 Kovács József Kazincbarcikai oktató
aki tavaly az elsők között, már decemberben levizsgázott a szakoktatói, iskolavezetői tananyagból. Idén 86 éves. Ötvenhét éve 1967-ben kezdett oktatni a Miskolci ATI-iskolában,

 

1988-tól vizsgabiztosi, 1993-tól iskolavezetői képesítése van, 2012-ben kapott Moharos szakmai Díjat. A legkiválóbb oktatók egyike, akik eljutottak e foglalkozás csúcsára. 2024-re maradt még néhány tanulója, ez már a befejezés éve lesz - mondja. De ami mögötte fénylik, a gazdag életút, a szakma hat évtizedes története!


 Ivicsics Borbála:

én 2016-ban, immár 8 éve szereztem jogosítványt, mint mozgássérült tanulóvezető. Hiányoznak karjaim, de lábujjaimmal megoldok mindent. Édesapám és Dekmár Tamás volt az oktatóm, Kocsis Barna Péter a vizsgabiztos. Ott, a MAK tanpályán rendezett Szakmai Fórumon gratulált oktatómnak Balogh Zoltán a Tanulóvezető szerkesztője, miután hátrányos helyzetből tanultam meg a vezetést.

A műszakilag átalakított automata Fiat 500-al, egyik lábammal forgatom a kormányt, fejmozdulatokkal indexelek. Vezetésre alkalmas minősítést kaptam, teljesítettem a B kategóriás vizsgakövetelményeket. Élveztem a tanulást és a vezetést még ma is. Eleinte a szüleimmel vezettem, a pandémia idején vált mindennapossá számomra az önálló autós közlekedés.  

 

Köszönet érte minden tanítómnak, a kiváló szakembereknek! 
 Nem Vigyázunk Magunkra!


Szemléletformáló közlekedésszakmai beszélgetés...
 


 Még mindig a Mesterséges Intelligenciáról       

 
                           Németországban Fahrlehrerkongress 


               Stresszmentes Mobilitás: MAK Konferencia 


TANULÓKOCSI-TESZT

 

  Lexus LBX Emotion öntöltő hibrid

  Lexus RZ 450e


      Európai közlekedésbiztonsági nehézségek...

 


 A régi ATI képeskönyvből...

tovább...A régi ATI képeskönyvből  II. rész 

tovább... A régi ATI Képeskönyvből III. rész   - hamarosan 


 

 Válogatás Fésűs András grafikus művész TANULÓVEZETŐ munkáiból...


A túl szélesre nyílt ollót össze kell zárni! 

Hozzászólás...          Módszersarok:

 


    Az egységes KRESZ-értelmezés jegyében!   


  A digitális könyvelés nem életszerű !


   Olcsó húsnak híg a leve - még Amerikában is...


  Az e-learning és a tantermi (jelenléti) oktatás táblázatos összehasonlítása... 


   E-learning or not e-learning - that is the question...


 Szükséges-e a tantermi oktatás?    


  Oktatás tanteremben...  


 Válogatott morgolódásaim...


  Az Online oktatás hátrányai...


 Konzultáció: Ne csak vezess Közlekedj is!


 Hátramenet tükörből

 

 Megjelent a SOFŐRKALAUZ III. rész

    A járművezetői beválást segítő könyv  Tovább… 


 Megújult az EduKresz vizsgafelkészítő

 


 Közlekedési Rendőrök szakmai versenye

 


 Szerkesztőségi levél

 Én is elítélt kolléga vagyok!

 Hozzászólok...


 

 SZÜKSÉGES-E, hogy a vizsgabiztosnak vezetői engedélye legyen?

 

 

 B kategóriás vizsgaútvonalakA KRESZ  betűszó gyökere Közlekedésrendészetünk 1890-től... 

 


E-Educatio Zrt. tananyagaiból:

  Az elektromos és a hibrid autó vezetése


 
 Régi Módszersarok

 

- Még a képhez...


 
 

KEDVES OLVASÓ!      www.tanulovezeto.eu


A TANULÓVEZETŐ független, európai kitekintésű, internetes kiadvány, folytatója a magyar Autósiskolák, Szakoktatók, Vizsgabiztosok oktatás-módszertani fórumainak, az egykori ATI Tájékoztató, majd az AUTÓVEZETŐ szaklap oktatási anyagainak tudástára. Az immár fél évszázados, az 1970-es években alapított kiadványok ma is értékeket hordoznak, ma is a magyar járművezető-képzést, a Tanulóvezetők és kezdő fiatalok közlekedésre nevelését szolgálják. 

Már szakmai-módszertani portálunk Főoldalán is talál hasznos információkat, de a teljes áttekintéshez, korábbi anyagaink hozzáféréséhez regisztrálni érdemes. 

MÓDSZERSAROK rovatunkban a járművezetés elméleti és gyakorlati tudásának bővítéséhez szeretnénk hozzájárulni, régi rutinos szakoktató kollégákat idézünk, akik ma is szeretik, hivatásnak tekintik munkájukat és szívesen teszik közzé eredményeiket is. A Tanulóvezetők, a kezdők észrevételeit is közöljük, akik  folyamatosan élik át sikereiket, esetleges kudarcaikat. 
SZAKMATÖRTÉNET c. ablakunkban Ön bepillanthat a magyar autósiskolák több mint 120 éves, fotókkal illusztrált fejezeteibe. 
JOGSZABÁLYFIGYELŐ ablakunkban elérheti a szakmához kapcsolódó, aktuális törvényeket és rendeleteket. 
TANSEGÉDLETI ajánlatunkban jól bevált taneszközökről, friss tananyagokról, újabb szakkönyvekről tájékozódhat.

IN MEMORIAM ablakunkban rövid nekrológgal emlékezünk a közelmúltban elhunyt kiváló, oktató kollégáinkra.

ARCHÍVUM gyüjteményünkben a korábbi, még nyomdai kadásban megjelent TANULÓVEZETŐ számaiban is kereshet.

Különleges ajánlatként a Vácszentlászlói önkormányzat KISBÍRÓ c. közéleti kiavány helytörténeti írásaiba is  belepillanthat.

Végül, mint a lap főszerkesztője külön is felhívom szives figyelmét: mobilon bármikor hívhat, üzenetet küldhet, cikket írhat,
szívesen veszek minden észrevételt, hozzászólást, mindegyikre válaszolok, felhasználom ezeket írásainkban. 

   

Balogh Zoltán  -  tanulovez@gmail.com   +36 20 9668 534